(SeaPRwire) –   memang, berjaya mengelakkan penonton daripada melihat kemalangan kereta yang mengorbankan Puteri Diana, rakannya Dodi Fayed, dan pemandu mereka Henri Paul pada . Tetapi kita mendengar kemalangan itu berlaku dua kali – pertama sebagai prolog kepada musim keenam dan terakhir siri ini, di mana empat episod pertamanya kini boleh disaksikan di Netflix, dan kemudian dalam konteks sebenar pada akhir episod 3, apabila wanita paling terkenal di dunia melarikan diri daripada paparazzi Paris. Kereta itu hilang ke dalam terowong dan kemudian, hampir serta-merta, datangnya bunyi brek dan benturan logam.

Dua adegan selari itu membentuk metafora yang sesuai untuk bahagian pertama musim keenam yang mengecewakan ini, yang berlangsung hanya beberapa bulan dan difokuskan sepenuhnya kepada . Seolah-olah berazam untuk mengelakkan jenis penontonan yang menyebabkannya dan menghormati kesannya yang besar, pencipta Peter Morgan memanjangkan hubungan romantis Puteri Diana yang singkat dengan Dodi, dan tindak balas Mahkota yang berang kepada hubungan itu, selama tiga episod yang perlahan, sepi dan bermakna. Tetapi apabila ia tidak sekadar membosankan, musim ini boleh menjadi luar biasa berani, mengambil kesempatan atas misteri hari-hari terakhir Diana — serta, sayang sekali, kehidupan selepasnya yang difikirkan — untuk kesedihan buatan. Seperti tragedi yang difokuskan, ia merupakan kemalangan skala yang tidak pernah dilihat siri ini sebelum ini.

Bertambah tua dengan baik selalu akan menjadi cabaran bagi The Crown, yang telah meliputi lebih separuh abad dan menukar tiga barisan pelakon yang berbeza sejak . Pada empat musim pertamanya, siri ini merupakan drama zaman yang mewah, memikirkan pengorbanan dan skandal keluarga diraja Britain dengan serius. Dimainkan pertama oleh dan kemudian oleh , Ratu Elizabeth II merupakan watak heroik separuh tragis — seorang ratu yang taat kepada tugas tetapi jauh daripada keluarganya yang dipimpinnya disebabkan sikapnya yang kaku dan jemu. Berulang kali, kami menyaksikan beliau mengutamakan tradisi daripada kebahagiaan, kemanusiaan, cinta. Beliau membayar dengan kesendirian.

Jadi ia agak menyegarkan apabila musim kelima tahun lalu mengasingkan Ratu, kini dimainkan oleh Imelda Staunton dalam persembahan paling tidak jelas daripada tiga orang, demi generasi baharu. Beberapa penonton mendapati Morgan beralih tumpuan kepada Pangeran Charles ketika itu (Dominic West yang tidak sesuai wataknya) dan isterinya yang ikonik, dimainkan oleh Elizabeth Debicki yang dinamik dan peka, sebagai perkara murahan. Kami mendapat semua butiran drama mengenai , pengakuan bom Diana mengenai , “perceraian” yang mewakili kebebasannya daripada Firma. Bahkan pun mendapat gilirannya di bawah sorotan. Mungkin peristiwa-peristiwa ini tidak membawa berat politik seperti plot krisis Terusan Suez musim kedua. Tetapi ia mendedahkan ketegangan dalam sebuah institusi yang akhirnya benar-benar dalam bahaya pecah.

Bukan sukar membayangkan mengapa pasukan di sebalik The Crown, yang menamatkan Musim 5 pada pertengahan 1997, ingin menghabiskan hampir separuh musim terakhir sepuluh episod mereka ke atas hari-hari terakhir Diana. Dikelilingi oleh persembahan yang lebih lemah daripada Staunton dan West, Debicki telah menjadi tumpuan utama siri ini sebagaimana Puteri itu bagi rakyatnya. Beliau kekal menarik dalam Musim 6, memperdayakan Diana yang baru bercerai itu dengan kebijaksanaan yang telah diperolehinya dengan susah payah, yang sangat membantu menjual gambaran tercela Morgan.

Kemudian, dalam keputusan kreatif siri ini yang paling teruk sehingga kini, Diana dan Dodi muncul dari alam kematian, untuk menenangkan rasa bersalah Windsors dan Mohamed serta membantu mereka memproses kematian masing-masing. Sama ada mereka dianggap hantu sebenar atau hanya khayalan watak-watak lain tidak jelas. Dalam apa jua kes, adegan ini mengukuhkan kesan bahawa The Crown telah merosot menjadi Filem Asal Lifetime bajet besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)