U.S. Federal Reserve Chairman Jerome Powell Holds News Conference

(SeaPRwire) –   Pada 1 Mei, Pengerusi Bank Pusat Amerika Syarikat Jerome Powell menawarkan mesej dua bahagian kepada penonton kadar faedah yang bersemangat. Bank Pusat tidak mungkin menaikkan kadar faedah tahun ini, tetapi penggubal polisi di sana juga tidak tergesa-gesa untuk menurunkannya dari 5.25%-5.5%. “Saya tidak tahu berapa lama ia akan mengambil,” kata Powell tentang bila Bank Pusat mungkin akan menurunkan kadar faedah.

Kadar faedah membentuk pasaran, dan ini terutamanya benar dengan tenaga boleh diperbaharui. Projek tenaga bersih biasanya mempunyai kos permulaan yang tinggi, tetapi lebih murah untuk dioperasikan berbanding lawan bahan api fosil mereka kerana mereka tidak memerlukan pengendali untuk terus membeli bahan api. Akibatnya, harga tenaga bersih secara signifikan ditentukan oleh kos hutang yang dibangun apabila mereka membina projek pertama.

Pakar tenaga kadang-kadang merujuk kepada apa yang mereka panggil kos tenaga elektrik tahapan, atau LCOE, untuk membandingkan kos menjana elektrik sepanjang hayat pelbagai kemudahan atau sumber tenaga. Figur itu memasukkan semua kos yang berbeza yang berkaitan dengan pembinaan dan pengendalian loji dari pembangunan hingga penghentian. Laporan April dari firma penyelidikan dan perundingan Wood Mackenzie mendapati bahawa peningkatan kadar faedah sebanyak 2 peratus mata wang akan menyebabkan peningkatan sehingga 20% dalam LCOE bagi tenaga boleh diperbaharui. Loji kuasa yang berjalan pada gas asli hanya menghadapi peningkatan sebanyak 11% dalam LCOE di bawah keadaan kadar faedah yang sama.

Pada masa yang sama, syarikat-syarikat minyak dan gas besar telah menikmati keuntungan rekod selama beberapa tahun, memberi syarikat kantung dalam dan meninggalkan mereka kurang bergantung kepada hutang untuk membiayai projek.

Cabaran yang dibawa oleh kadar faedah kepada tenaga boleh diperbaharui bukanlah sesuatu yang baru. Memang, ia telah menjadi titik perbincangan utama dalam lingkungan tenaga dan perubahan iklim sejak inflasi mula meningkat dengan pesat selepas COVID. Tetapi apa yang baru ialah prospek tempoh yang lebih lama kadar faedah tinggi yang berterusan. Bilion dalam projek tenaga boleh diperbaharui telah diumumkan sejak penggubalan Akta Pengurangan Inflasi, tetapi banyak projek masih memerlukan keputusan pelaburan akhir. Dan kadar faedah yang lebih tinggi berisiko menyebabkan matematik tidak menambah.

Persekitaran kadar faedah adalah angin kencang tetapi masih ada sebab untuk terus dengan tenaga boleh diperbaharui. Tentu saha, ekonomi angin dan suria sangat bergantung kepada lokasi. Di banyak tempat, mereka masih menjadi pertimbangan yang baik walaupun dengan kadar faedah yang lebih tinggi. Di beberapa tempat, termasuk di Eropah, kerajaan telah menetapkan piawaian penurunan karbon atau tenaga boleh diperbaharui terlepas daripada kos tambahan. Akhirnya, adalah berpatutan untuk mempertimbangkan bahawa pasaran tenaga adalah dinamik, trend yang pasti akan terus berterusan. Lonjakan harga bahan api fosil yang dipacu oleh ketidakstabilan geopolitik atau pembangunan yang tidak dijangka boleh mengubah matematik.

Dan kemudian ada imperatif iklim. Infrastruktur tenaga yang kita bangun hari ini akan berada selama dekad dan menentukan sejauh mana kita mendarat daripada memenuhi sasaran iklim. Jika kadar faedah kekal tinggi, pembuat dasar yang prihatin terhadap perubahan iklim mungkin perlu melihat cara baru untuk terus menekan dunia ke arah sumber tenaga yang lebih bersih, sama ada itu melalui pembangunan lebih lanjut pasaran karbon atau melaksanakan mekanisme baharu yang sedang dibincangkan untuk mengurangkan kos modal untuk tenaga bersih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.