ISRAEL-POLITICS-DEMO

Dengan perang penuh bergejolak yang berlaku antara Israel dan Hamas, sukar membayangkan fajar damai baru. Bilangan mangsa di Gaza semakin meningkat setiap hari, sebulan selepas Hamas menyerang selatan Israel, membunuh 1,400 orang dan menawan ratusan lagi sebagai tebusan. Ia adalah kitaran keganasan yang mengancam untuk memerangkap imajinasi moral dan politik orang Israel dan Palestin sama-sama, memperdalam kesan bahawa persetujuan akan kekal selamanya jauh dari jangkauan.

Tetapi mendengar salah seorang negarawan tua Israel menceritakannya, kini adalah tepat masa untuk menghidupkan semula matlamat proses damai baharu.

“Saya fikir terdapat keperluan di Israel, dalam keadaan paling berat, paling sukar, untuk tidak pernah kehilangan pandangan objektif,” kata bekas Perdana Menteri Israel Ehud Barak kepada TIME. “Cara yang betul adalah untuk memandang kepada penyelesaian dua negara, bukan kerana keadilan kepada orang Palestin, yang bukanlah keutamaan tertinggi saya, tetapi kerana kita mempunyai keperluan yang mendesak untuk melepaskan diri dari orang Palestin untuk melindungi keselamatan kita sendiri, masa depan kita sendiri, identiti kita sendiri.”

Dengan kata lain: Ketika Israel memulakan apa yang banyak disangka akan menjadi peperangan terpanjang dan paling merosakkan, ia harus bersedia untuk membuat pengorbanan pedih sebaik sahaja tamat. Jika tidak, Barak memberi amaran, Israel akan kehilangan kesahan di mata komuniti antarabangsa. Ia tidak akan dapat mengumpulkan negara-negara Arab yang boleh membantu membina semula Gaza. Dan ia akan terus dibayangi oleh krisis eksistensial yang mengancam watak negara sebagai demokrasi Yahudi.

Bagi Barak, yang merupakan Perdana Menteri dari 1999 hingga 2001 dan Menteri Pertahanan dari 2007 hingga 2013, ini adalah perkara peribadi. Dalam sejarah 75 tahun Israel, tiada pemimpin Israel yang pernah lebih dekat untuk menjamin perjanjian damai dengan orang Palestin. Melalui siri perbincangan pada tahun 2000, yang diselaraskan oleh Presiden Bill Clinton, Barak membuat tawaran pertama Israel untuk menubuhkan negara Palestin. Cadangan itu termasuk kira-kira 97 peratus Tebing Barat; seluruh Gaza, di mana Israel masih mempunyai penduduk; dan ibu negara di Timur Baitulmuqaddis. “Ia bersejarah,” tulis Clinton dalam memoirnya. “Bola berada di mahkamah Arafat.”

Sayangnya, bola itu kekal di situ. Pemimpin Palestin Yasser Arafat menolak cadangan itu dan melancarkan serangan strategik bunuh diri terhadap Israel yang dikenali sebagai Intifadah Kedua. Peristiwa empat setengah tahun itu melibatkan pejuang gerila Palestin membunuh lebih daripada 1,000 orang Israel, pasukan tentera Israel membunuh lebih daripada 3,000 orang Palestin dalam serangan balas, dan luka psikik yang merosakkan gerakan damai Israel.

Tetapi kini, berhadapan dengan konflik lain yang menggemparkan, askar paling berpengalaman Israel mengatakan negara itu tidak boleh kembali ke status quo realiti satu negara. Penyertaan penuh kepada dua negara adalah satu-satunya jalan keluar dari jurang.

Dalam temu bual meluas yang diadakan melalui Zoom dari rumah Barak di Tel Aviv, kami juga membincangkan hasil akhir yang mungkin untuk Gaza selepas perang, masa depan politik Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, dan bagaimana pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober telah mengubah psikologi orang Israel.

Berikut ini telah disunting dan disingkatkan untuk kefahaman.

Apakah tindak balas awal anda apabila anda mengetahui serangan itu?

Ia segera jelas bahawa ini adalah pukulan paling teruk yang kami alami sejak penubuhan Negara Israel. Israel ditubuhkan untuk mencipta satu tempat di muka bumi di mana orang Yahudi boleh hidup dan tidur dengan aman. Bayi terbakar, membuka perut wanita hamil, menembak ibu bapa di hadapan anak-anak muda mereka. Menembak seluruh keluarga hanya berpelukan dan membakarnya. Itulah gambar yang tidak pernah kami lihat.

Bagi generasi saya, pengalaman membentuk hidup kami adalah perang 1973. Jelas bagi saya bahawa bagi orang yang kira-kira umur saya pada tahun 1973, dan lebih muda lagi, ini akan menjadi pengalaman membentuk hidup mereka. Ia akan menentukan apa yang mereka fikirkan tentang Israel dan projek Zionis.

Mengapa anda fikir Hamas melakukan ini sekarang?

Mereka boleh melakukannya sebulan yang lalu atau dua bulan kemudian. Kebarangkalian, ia berkaitan dengan niat mereka untuk menghalang perjanjian trilateral dengan Amerika Syarikat, Arab Saudi dan Israel. Netanyahu menjadikan titik untuk menunjukkan bahawa persetujuan ini mungkin bukti akhir teorinya bahawa Israel boleh mencapai keamanan dengan negara Arab terkemuka seperti Arab Saudi tanpa menangani isu Palestin.

Mengapa Israel begitu tidak bersedia?

Ia adalah kegagalan besar kepada perisikan kami. Perisikan kami seharusnya memberi amaran strategik awal. Katakan, beberapa bulan yang lalu, kerana Hamas telah mempersiapkannya selama lebih setahun, dan harus ada amaran taktikal awal dalam masa 12 jam sebelum serangan. Kami tidak dapat menjelaskannya sepenuhnya sekarang. Ia hanya akan dijelaskan apabila ada siasatan penuh. Tetapi saya yakin ini adalah kegagalan. Kegagalan pada setiap peringkat.

Berapa banyak tanggungjawab Netanyahu memegang?

Apabila orang menunjuk kepada Netanyahu untuk tanggungjawab, mereka tidak berfikir tentang kegagalan perisikan untuk memperingatkan kami. Ini adalah kegagalan perisikan. Tiada yang mengatakan Netanyahu perlu mengetahui butiran taktikal jika ia tidak dilaporkan.

.

Terdapat dua sumber lain. Selama lima tahun, beliau mempunyai dasar bahawa Hamas adalah aset dan Pihak Berkuasa Palestin adalah liabiliti. Netanyahu biasa berkata bahawa sesiapa yang menentang penyelesaian dua negara harus menyokong sikapnya terhadap Hamas, yang pada dasarnya membenarkan mereka hidup dan beraksi. Pada dasarnya, beliau menyokong mereka dengan membenarkan Qataris menghantar beberapa $1.5 bilion selama lima tahun ke Jalur Gaza; kira-kira separuh daripadanya digunakan oleh Hamas untuk membina keupayaan tentera mereka. Unsur ini yang mengganggu rakyat Israel. Semua orang ingat bagaimana beliau memperkuat Hamas dan cuba menindas Pihak Berkuasa Palestin.

Apakah sebabnya? Jika anda mempunyai visi satu negara dan objektif politik utama anda adalah untuk menghalang sebarang penyelesaian dua negara yang berpotensi, mengekalkan Hamas hidup dan beraksi memberi perkhidmatan kepada anda. Jika orang Amerika atau Eropah menghampiri anda dan bertanya, Mengapa syaitan anda tidak runding dengan orang Palestin? Anda sentiasa boleh berkata kepada mereka: Bagaimana kita boleh runding dengan mereka? Abu Mazen [nama samaran atau kunya untuk Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas] tidak mengawal setengah daripada rakyatnya di Gaza. Dan tiada yang bersedia runding dengan Hamas di Gaza kerana mereka adalah pertubuhan pengganas.

Israel menghadapi banyak kecaman antarabangsa yang meningkat mengenai kadar kematian awam di Gaza. Tentu sahaja, Hamas diketahui menyelubungi rangkaian terowong dan pemasangan tentera mereka di dalam kawasan bandar yang padat, menjadikannya sangat rumit. Tetapi bolehkah Israel menjalankan operasi tentera ini tanpa menyebabkan begitu banyak kematian awam?

Kami tidak boleh dan tidak akan berpura-pura mampu melakukannya tanpa sebarang kerosakan sampingan dan kematian orang awam. Kami berkomitmen untuk membuat segala usaha yang mungkin untuk meminimakannya. Kami memberi amaran terlebih dahulu. Kami menggunakan segala-galanya daripada radio dan risalah. Kami bahkan mengambil alih rangkaian TV Jalur Gaza untuk sementara waktu untuk menyiarkannya terus kepada semua mereka.

Kami mahu kira-kira 1.1 juta orang meninggalkan utara Jalur Gaza. Kira-kira 800,000 telah berpindah. Hamas mengancam mereka dan memberitahu orang awam untuk kekal dan bahkan berkumpul di beberapa tempat di mana mereka tahu bahawa kami tahu mereka mempunyai pejabat pemerintah atau pemasangan atau infrastruktur lain. Ia adalah tragedi, tetapi kami tidak boleh memberi Hamas kekebalan kerana mereka menggunakan kuasa memaksa mereka ke atas rakyat.

Apakah hasil politik perang ini menurut pendapat anda?

Ia tidak boleh diramalkan. Operasi ini perlu dilaksanakan di bawah empat keterbatasan yang berbeza. Nombor satu adalah isu tebusan. Ini adalah masalah yang sangat halus. Keterbatasan lain adalah ia akan merebak ke utara dengan Hezbollah. Kemungkinan terdapat beberapa sel tidur Hamas dan pertubuhan pengganas lain di Barat