BRITAIN-HEALTH-VIRUS-INQUIRY

(SeaPRwire) –   Panel penyiasatan kerajaan terhadap respon terhadap pandemik bermula lagi pada pagi Rabu. Sidang pendengaran untuk peringkat awal siasatan diadakan di London pada bulan Jun. Hari ini, bekas Perdana Menteri UK Boris Johnson, yang berkhidmat sebagai pemimpin negara dari 2019 hingga 2022, bersumpah untuk memberikan keterangan di hadapan panel. Ketika memulakan kenyataan pembukaannya, beliau mengakui kesal atas penderitaan yang dialami oleh mangsa dan keluarga COVID.

“Saya memahami perasaan mangsa-mangsa ini dan keluarga mereka, dan saya sangat menyesal atas kesakitan, kehilangan dan penderitaan mangsa-mangsa dan keluarga mereka,” kata Johnson. “Dan walaupun saya bersyukur kepada ratusan dan ribuan pekerja kesihatan… yang membantu melindungi negara kita sepanjang pandemik mengerikan ini, saya berharap bahawa siasatan ini akan membantu mendapatkan jawapan kepada soalan-soalan yang sangat sukar yang benar-benar ditanya oleh… mangsa-mangsa dan keluarga mereka supaya kita dapat melindungi diri kita lebih baik pada masa hadapan dan mencegah penderitaan lanjut.”

UK mempunyai 325 kematian COVID setiap 100,000 warganegara, salah satu kadar kematian tertinggi di Eropah Barat, menurut .

Siasatan ini dicipta untuk mengkaji respon kerajaan terhadap pandemik dan mengenal pasti potensi pelajaran untuk masa depan. Panel tidak akan mengenakan tanggungjawab jenayah ke atas mereka yang terlibat dalam proses membuat keputusan.

Antara mereka yang hadir ialah keluarga yang kehilangan, yang kehilangan ahli keluarga semasa pandemik. “Boris Johnson dijangka meminta maaf pagi ini. Namun, beliau akan mendakwa beliau menyelamatkan ribuan nyawa. Bagi kebanyakan keluarga yang berkabung, itu akan menjadi penyelewengan yang menjijikkan kebenaran,” kata jurucakap bagi keluarga yang berkabung sebelum kenyataan pembukaan Johnson pada Rabu.

Beberapa orang percaya bahawa keengganan awal Johnson untuk melaksanakan sekatan adalah penyebab kadar kematian UK yang tinggi. Dalam sidang akhbar pada 12 Mac, 2023, apabila negara itu mempunyai , kerajaan Johnson hanya memberi , menyatakan bahawa mereka berusia 70 tahun ke atas dan individu yang kompromen harus mengelakkan menaiki kapal pesiar dan mengesyorkan bahawa pelajar sekolah tidak melakukan perjalanan ke luar negara.

UK tidak menguatkuasakan secara sah langkah sekatan . Soalan terdahulu dari siasatan telah mencadangkan bahawa Johnson percaya bahawa pandemik itu “.”

Walau bagaimanapun, penyokong Johnson telah menunjukkan bahawa UK mempunyai salah satu pelaksanaan vaksin terawal di dunia, dan merupakan untuk melaksanakan vaksin yang diluluskan untuk virus.

“Secara tidak terelakkan kami melakukan beberapa kesilapan. Tetapi saya fikir kami berusaha sebaik mungkin ketika itu,” kata Johnson di siasatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.