Marianne Williamson berucap kepada penyokong semasa acara kempen di Pusat Kehidupan Rohani & Kesatuan pada Ahad, 4 Feb. 2024, di Las Vegas.

(SeaPRwire) –   Penulis buku bantuan diri dan guru rohani pada Rabu mengumumkan berakhirnya cabaran Demokratik berprofil rendah kepada Presiden Joe Biden.

Wanita berusia 71 tahun yang pernah menjadi penasihat rohani kepada Oprah Winfrey ini pernah mempertimbangkan menangguhkan kempennya bulan lepas selepas hanya memenangi 5,000 undi dalam pilihan raya peringkat negeri New Hampshire, dengan menulis bahawa beliau “perlu memutuskan sama ada masa untuk keluar dengan bermaruah atau teruskan perjalanan kempen kami.”

Tetapi Williamson akhirnya memilih untuk terus ke dua pilihan raya lagi. Beliau hanya memenangi 2% undi di Carolina Selatan dan kira-kira 3% di Nevada.

“Saya berharap calon masa depan akan mengambil apa yang berfungsi untuk mereka, minum dari sumber maklumat yang kami sediakan,” tulis Williamson mengumumkan berakhirnya tawarannya. “Pasukan saya dan saya membawa beberapa idea hebat ke meja, dan saya akan merasa gembira apabila saya melihat mereka terus hidup dalam kempen dan calon yang akan datang.”

Ahli Parlimen Minnesota ialah calon Demokrat terakhir yang masih berkempen menentang Biden, yang telah mencatat kemenangan besar-besaran di Carolina Selatan dan Nevada dan dengan mudah menang di New Hampshire – walaupun tidak tersenarai dalam kertas undian – selepas sekutunya melancarkan kempen menulis semula.

Williamson dan membuat berita kebangsaan dengan menyeru “pemberontakan moral” terhadap bekas Presiden Donald Trump sambil mencadangkan penubuhan Kementerian Damai. Beliau juga mendakwa kerajaan persekutuan harus membayar pampasan kewangan besar-besaran kepada orang Afrika Amerika sebagai penebusan untuk berabad-abad hamba abdi dan diskriminasi.

Gaya kempen tidak konvensionalnya dan banyak cadangan dasarnya yang sama menjadi ciri kempen White House keduanya. Beliau mengalami kesukaran mengumpul dana dan dihantui keberangkatan kakitangan dari percubaannya sejak awal.

Beliau mengubah Biden, seorang peminat setia Amtrak, dengan mengumumkan kempennya di Stesen Union Washington. Beliau berkempen dengan kuat di New Hampshire, berharap dapat mengambil keuntungan dari ketidakpuasan hati pengundi Demokrat negeri itu terhadap presiden. Ini mengikuti rancangan baru Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat, yang disokong oleh Biden, yang menyusun semula kalendar pilihan raya presiden Demokrat 2024 dengan memulakan South Carolina pada 3 Februari.

Williamson mengakui dari awal bahawa sangat tidak mungkin beliau akan menewaskan Biden, tetapi beliau mendakwa dalam ucapan pelancarannya pada Mac bahawa “ia adalah tugas kita untuk mencipta visi keadilan dan kasih sayang yang begitu kuat sehingga ia akan mengatasi kuasa kebencian dan ketidakadilan dan ketakutan.”

Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat tidak akan mengadakan debat peringkat perdana, dan sesetengah parti Demokrat negeri, termasuk di Carolina Utara dan Florida, bahkan tidak merancang pilihan raya untuk memberi peluang kepada pesaing Biden.

Seorang warga asal Texas yang kini tinggal di Beverly Hills, California, Williamson merupakan penulis lebih dari satu dozen buku dan pernah bertanding dalam pilihan raya kongres bebas yang gagal di California pada 2014. Beliau mengakhiri kempen presiden 2020nya tidak lama sebelum caucuses awal Iowa, dengan mengumumkan bahawa beliau tidak mahu mengambil sokongan progresif daripada Sen. Bernie Sanders dari Vermont, yang akhirnya menjadi calon terakhir yang menarik diri sebelum Biden mengunci nominasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.