The Trust. (L to R) Jacob Chocolous, Julie Theis, Tolú Ekundare in episode 107 of The Trust. Cr. Courtesy of Netflix © 2024

(SeaPRwire) –   Artikel ini membincangkan, dengan terperinci, penamat The Trust.

Generasi selepas penayangan , zaman kegemilangan permainan teka-teki pembunuhan sekali lagi tiba. Beberapa hari sebelum Peacock melancarkan musim kedua siri pembunuhan misteri yang popular , Netflix memperkenalkan permainan sosial bercorak curiga yang diberi nama The Trust. Seperti dalam The Traitors, peserta hanya boleh memenangi hadiah utama dengan betul menebak siapa yang boleh dipercayai—dan menyingkirkan mereka yang mungkin akan mengkhianati. Akan tetapi kerana ia tidak mempunyai struktur teka-teki pembunuhan buatan, The Trust menjadi siri yang lebih peribadi dan politik, mendedahkan, untuk baik atau buruk, pandangan dunia, prasangka, dan barang bawaan peserta yang lain ke dalam permainan.

Permainannya mudah: 11 orang asing yang tinggal bersama di sebuah villa mewah di tepi laut mempunyai akses kepada dana $250,000. Mereka boleh berkongsi secara sama rata atau, secara berkala, memilih untuk mengundi antara satu sama lain keluar daripada rancangan, dengan itu menjamin bahagian wang tunai yang lebih besar. Siapa yang mendapat undian terbanyak akan disingkirkan, walaupun hanya seorang sahaja yang memutuskan untuk mengundi—satu lipatan yang pula memberi galakan kepada orang untuk mengundi sebagai pertahanan diri. Sementara itu, cabaran kumpulan dan tawaran peribadi membolehkan pemain menambah dana hadiah dan mengalih sebahagian daripadanya untuk diri sendiri.

Bertajuk A Game of Greed, The Trust lebih tepatnya permainan membaca orang. Setiap peserta mesti tidak sahaja menilai kepercayaan rakan sekerja, tetapi juga menilai betapa boleh dipercayai setiap orang lain dianggap oleh yang lain. Ini adalah tugas yang sangat merumitkan apabila barisan peserta adalah campuran biasa rancangan realiti, merangkumi generasi, kelas, identiti kaum dan jantina. Pemain yang memerlukan wang hadiah dengan mendesak mungkin akan mengundi lawan kaya tanpa berfikir dua kali. Mereka yang mengalami diskriminasi sistemik dan perkauman mungkin cenderung untuk bermain permainan yang lebih pertahanan daripada mereka yang percaya mereka mendapat layanan yang adil dalam kehidupan.

The Trust. (L to R) Brian Firebaugh, Brooke Baldwin in episode 106 of The Trust. Cr. Courtesy of Netflix © 2024

Ini memang berlaku: pesimisme yang boleh dibenarkan secara empirikal menjadi ramalan yang menjadi kenyataan. Barisan peserta berpecah awal kepada faksi lelaki dan wanita. Di kalangan lelaki, pemimpin de facto ialah Jake, seorang kontraktor tentera yang yakin dan sombong, dan Brian, seorang penternak dan lelaki keluarga yang gabungan kekasarannya dan hati yang lembut membawa kepada watak Nick Offerman dalam kehidupan sebenar. Di kemudi untuk wanita ialah Winnie, seorang bartender yang tidak malu-malu bermain untuk menang, dan Tolú, seorang pengurus pemasaran yang berazam untuk membantu ibu bapa pendatangnya.

Winnie dan Tolú berkulit hitam. Jake dan Brian berkulit putih. Winnie dan Tolú datang bersemangat untuk membentuk pakatan dan menyingkirkan ancaman berpotensi. (Mangsa pertama mereka, Juelz, memberi sebab untuk percaya dia mempunyai dendam terhadap Tolú.) “Pada akhirnya saya di sini untuk nombor satu,” kata Tolú. Jake dan Brian mengutarakan pelbagai ideal tinggi, menegaskan bahawa peserta boleh menjadi satu keluarga besar yang bahagia di mana semua orang dapat bersetuju dan berkongsi wang hadiah secara sama rata. Brian percaya bahawa “wang adalah racun” dan berusaha untuk menjadi lebih baik daripada bapa yang tamak yang membawa kepada mencuri.

Tetapi tingkah laku lelaki kadang-kadang boleh menggugat kepercayaan wanita. Dalam episod awal, Tolú, yang keluarganya berasal dari Nigeria, perlu dengan lembut meminta Jake berhenti menyebut keafrikannya, walaupun dia cuba memberi pujian. “Apabila kita menghubungkasi dengan individu dari budaya, pengalaman dan latar belakang yang berbeza, kita tidak boleh lupa untuk melihat mereka sebagai individu,” katanya kepada Jake. Jake menerima kritikan itu dengan hati lapang, dan perbualan berakhir dengan pelukan. Tolú kelihatan benar-benar tersentuh dengan kelembutannya. Tetapi pasti sukar untuk meletakkan kepercayaan kepada seseorang yang perlu diminta berhenti melayani anda sebagai orang asing yang luar biasa.

The Trust. (L to R) Jacob Chocolous, Winnie Ilesso, Bryce Lee, Jay Patterson in episode 101 of The Trust. Cr. Courtesy of Netflix © 2024

Penyingkiran pertama yang kelihatan sepenuhnya bermotif berlaku selepas Bryce, seorang ejen hartanah putih yang ceria yang merupakan waris kepada dinasti hartanah, mengaku kepada rakan sekerjanya bahawa dia sudah jutawan berjumlah satu juta dolar pada usia 22 tahun—dan bahawa dia berbohong tentang kekayaannya awal dalam rancangan itu. Walaupun dia rapat dengan kebanyakan wanita di rumah, kumpulan wanita inilah yang bergerak untuk mengundinya keluar. Lelaki terkejut; selepas itu, Bryce kelihatan mungkin orang paling manis di rumah. Anda boleh tanya mana satu lebih besar pengkhianatan: pembohongan Bryce atau undian wanita. Tetapi di luar konteks sosial, terdapat soalan lebih relevan sama ada wang yang boleh pergi kepada seseorang yang hidup dari gaji ke gaji harus dialokasikan kepada seseorang yang memakai jam tangan bernilai enam angka.

The Trust. (L to R) Winnie Ilesso, Tolú Ekundare in episode 103 of The Trust. Cr. Courtesy of Netflix © 2024

Winnie menjadi pemain pertama yang lelaki percaya cukup ancaman untuk mengundinya keluar. Selepas dia pergi, Tolú ditinggalkan bersendirian di rumah. Lelaki, dengan sekutu baharu mereka Lindsay, bersedia untuk menyingkirkan Tolú tepat sebelum penamat. Tetapi kemudian terungkap bahawa Lindsay salah nyata beberapa undiannya kepada Brian, Jake, dan Gaspare; dia juga mengalami kejatuhan emosi yang pelik, di mana dia memanggil ketiga lelaki itu “bodoh.” Perkembangan ini menyebabkan Gaspare mengundi untuk Lindsay, manakala lelaki lain dan Julie menahan diri. Tolú, yang juga mengundi untuk Lindsay (dan sebaliknya), diselamatkan pada saat-saat akhir.

Tetapi dia masih perlu menyelamatkan dirinya daripada penyingkiran akhir. Semua orang perlu meyakinkan rakan sekerja mereka bahawa mereka tidak akan menjadi orang yang akan merosakkan sama rata lima cara yang boleh memberikan kira-kira $50,000 setiap pemain. Tolú menghabiskan penamat dengan berusaha untuk berbaik semula dengan bekas lawan-lawannya—dan dia berjaya. Dia juga memilih untuk berkongsi wang. Disusuli laungan gembira minum syampanye. Jake dan Julie memandang ke hadapan untuk masa depan bersama. Brian mengumumkan bahawa keuntungannya akan membantu keluarganya mengambil anak angkat. “Benar-benar wujud orang yang tulus di dunia ini,” Tolú bergembira. “Anda tidak perlu hidup dengan rasa waspada atau was-was setiap hari.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Ini seharusnya menjadi momen inspirasi. Tentu sahaja, lebih separuh barisan peserta perlu disingkirkan, tetapi lima orang yang begitu berbeza dapat mempelajari untuk mempercayai dan berkongsi. Akan tetapi beberapa aspek penamat siri itu kelihatan tidak begitu rapi. Antaranya, sebelum undian, Tolú cukup bimbang tentang dipotong sehingga menerima tawaran sampingan untuk