3 Body Problem. (L to R) John Bradley as Jack Rooney, Jess Hong as Jin Cheng in episode 102 of 3 Body Problem. Cr. Courtesy of Netflix © 2024

(SeaPRwire) –   3 Body Problem Netflix mungkin siri TV terbesar yang melanda Bumi tahun ini. Epik fiksyen sains menyatukan pencipta dengan bersama pencipta Alexander Woo dalam penyesuaian salah satu buku yang paling terkenal pada abad ke-21. Pengarang Cina Cixin Liu yang memenangi Hugo The Three-Body Problem—diterbitkan di negaranya pada tahun 2006, kemudian diperluas menjadi trilogi yang telah diterjemahkan ke dalam berpuluh-puluh bahasa—adalah novel idea yang menarik. Kulit edisi Amerika itu bertulisan sokongan daripada Barack Obama, yang menyebutnya “.”

Ia memang begitu. Ditulis secara tergesa-gesa, padat dengan fizik teori dan falsafah, dan bergantung pada gambaran bangsa asing yang bentuk fizikal tidak pernah diterangkan, buku itu juga menimbulkan cabaran tersendiri bagi sesiapa yang ingin disesuaikankannya untuk skrin. Benioff, Weiss dan Woo telah berjaya dengan cemerlang dalam mengubah karya Liu menjadi sebuah kisah sains fiksyen yang mencekam (ditayangkan perdana 21 Mac), tanpa merendahkan nilai atau membosankan penonton dengan kuliah papan putih selama berjam-jam.

Yang pertama daripada dua jalan cerita yang saling berkaitan, berlatarkan berdekad-dekad lalu, mengikuti seorang ahli astrofizik muda yang cemerlang, Ye Wenjie (lakonan Zine Tseng dan kemudian Rosalind Chao), semasa tahun 1960-an. Selepas pemerintahan pengganas anti-intelektual oleh para revolusioner memusnahkan keluarganya dan pertemuan dengan semakin membara pesimismenya terhadap kaum manusia, Ye direkrut untuk bekerja di pangkalan tentera di puncak gunung yang terpencil pada inisiatif rahsia yang dikenali sebagai Red Coast. Satu pilihan yang dibuatnya di sana akan bergema bukan hanya di seluruh dunia, tetapi juga di seluruh alam semesta.

Sementara itu, pada tahun 2024, para saintis mati kerana membunuh diri. Ini mungkin ada kaitan dengan kenyataan bahawa, seperti Saul Durand (Jovan Adepo) katakan, “sains telah hancur.” Kerja lulusan fizik Oxford sebagai penolong penyelidik di alma maternya tiba-tiba berhenti menghasilkan hasil yang dapat difahami. Rakan-rakannya dari kolej mengalami pengalaman yang tidak dapat dijelaskan. Auggie Salazar (Eiza González), pengasas syarikat permulaan nanomaterial canggih, mula melihat angka-angka berapi-api melintas di medan penglihatannya—kiraan mundur, tetapi untuk apa? Ahli fizik bintang Jin Cheng (Jess Hong, cemerlang) tersedut ke dalam permainan VR yang sangat mendalam dan misteri yang menjadi latar belakang visual yang paling mengagumkan dalam pertunjukan tersebut. Yang melengkapkan krew adalah Jack Rooney (John Bradley, Thrones’ kesayangan ), yang keluar dari Oxford untuk mengasaskan empayar makanan ringan bernilai jutaan dolar, dan Will Downing (Alex Sharp), seorang guru fizik sekolah menengah yang lemah lembut yang diam-diam jatuh cinta dengan Jin.

Dengan bantuan daripada ejen perisikan yang kasar dan suka melanggar peraturan (Da Shi), yang dipanggil Oxford Five mencari penjelasan untuk krisis yang merosakkan bidang mereka. Watak-watak yang berpangkalan di UK ini merupakan penyesuaian Netflix terbesar dari novel Liu, di mana peranan mereka dimainkan oleh protagonis tunggal masa kini: seorang ahli nanotek yang hambar di China yang menghabiskan banyak masa buku melengkapkan misi gaya RPG. Keputusan pencipta untuk memindahkan bahagian cerita ini ke England dan menambah kumpulan 30 orang yang sejuk mungkin kelihatan seperti memanjakan penonton TV Barat. Dan mungkin memang begitu. Tetapi ia juga membenarkan 3 Bodywatak-wataknya untuk membincangkan persoalan falsafah dan saintifik yang paling sukar dalam buku itu, dan mendasari keprihatinannya yang utama—nasib manusia—dalam hubungan antara orang biasa.

Apa yang paling bergema tentang siri ini adalah sikap ambivalennya tentang kemungkinan tamadun asing memusnahkan manusia. Perdebatan Oxford Five mengenai perkara itu nampaknya tepat pada masanya, di dunia di mana, di negeri dengan dasar anti-trans, a sehari selepas dipukul di sekolah; dan pembunuhan seramai 1,200 orang di satu negara dijawab dengan pembunuhan sebelah-menyebelah. Walaupun tanpa gangguan makhluk angkasa lepas, amaran para saintis selama berdekad-dekad mengenai krisis iklim tidak menghalang 2023 daripada untuk pelepasan karbon dari bahan bakar fosil.

Di China, walaupun beliau menegaskan bahawa ia hanya sebuah cerita, trilogi Liu telah ditafsirkan sebagai sebuah : sementara orang Cina melambangkan umat manusia yang tidak terlawan tetapi lasak, kuasa Barat adalah makhluk angkasa lepas yang menggunakan teknologi untuk memaksa mereka menyerah diri. Tetapi siri ini menonjolkan persamaan yang lebih menarik antara ancaman perubahan iklim dan gambaran 3 Body tentang sebuah planet yang mesti berinovasi demi generasi masa depan. Ia adalah epik apokaliptik yang jarang terjadi yang memberikan keadilan terhadap kebesaran sebuah projek antarabangsa untuk menyelamatkan dunia. Seperti yang ditekankan oleh satu watak: “Kali terakhir kita memberikan ahli fizik terbaik di dunia sumber yang gila, .”

Kita mungkin mendengar beberapa rungutan daripada peminat yang menikmati kerja buku yang menunjukkan, dalam laporan kerajaan yang panjang dan catatan rapi mengenai eksperimen makhluk angkasa lepas dengan proton. Inti cerita ini bukanlah persamaan. Ia adalah pertanyaan tentang sifat tamadun manusia dan peranan kemajuan saintifik dalam keselamatan kita—atau kehancuran kita. 3 Body Problem Netflix kadang-kadang terlalu berusaha untuk menjadi sejuk, menabur bunga jarum Lana Del Rey dan penggunaan dadah rekreasi. Tetapi akhirnya, pencipta berjaya mengekstrak keperluan cerita tanpa mencabut materi sumber.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.