(SeaPRwire) –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

MELBOURNE, Australia – Polis pada Selasa menemui mayat sepasang suami istri yang diduga dibunuh oleh bekas kekasih polis.

Polis pada Selasa menemui mayat bekas pembawa berita televisyen Jesse Baird, 26, dan rakan penerbangan Luke Davies, 29, yang diduga ditembak mati di rumah Sydney Baird pada Isnin minggu lepas.

Jenayah itu mencetuskan penganjur Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras meminta polis tidak berarak dalam perarakan tahunan mereka pada akhir minggu ini, satu keputusan yang komisioner polis berkata beliau akan desak mereka menimbang semula.

Anggota Polis New South Wales Senior-Constable Beau Lamarre-Condon, yang pernah menjalin hubungan dengan Baird sehingga tahun lepas, didakwa pada Jumaat atas pembunuhan kedua-dua lelaki itu.

Polis berkata Lamarre memberi maklumat awal Selasa yang membawa mereka ke mayat itu, yang dijumpai di kawasan luar bandar sekitar 200 kilometer barat daya Sydney.

Lembaga Mardi Gras berkata komuniti LGBTQIA+ di seluruh Australia telah terjejas dengan kehilangan pasangan itu, yang merancang untuk menyambut di perarakan pada Sabtu.

Australia Double Fatality

“Lembaga Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras berasa bahawa kehadiran polis NSW berarak tahun ini boleh menambah kesedihan dalam komuniti kami, yang sudah terjejas teruk akibat peristiwa baru-baru ini. Lembaga telah membuat keputusan untuk meminta Polis tidak berarak dalam Perarakan 2024,” kata kenyataan lembaga pada Isnin lewat.

“Keputusan ini tidak dibuat dengan ringan, terutamanya memandangkan banyak anggota Polis NSW yang menyertai Perarakan juga adalah ahli komuniti LGBTQIA+ dan sedang mengurusi impak tragedi ini bersama kami. Walau bagaimanapun, kami percaya bahawa penyertaan mereka dalam acara tahun ini boleh meningkatkan perasaan kesedihan dan kemurungan semasa,” tambah kenyataan itu.

Lembaga mencatatkan bahawa pembunuh berusia 28 tahun itu pernah menyertai perarakan pada masa lalu.

Komisioner Polis Karen Webb, yang mengambil bahagian dalam perarakan tahunan sejak 2006, berkata beliau akan bertemu dengan penganjur Selasa untuk desak lembaga menimbang semula keputusannya.

“Kita tidak sedang berhadapan dengan jenayah kebencian gay di sini. Kita sedang berhadapan dengan pembunuhan rumahtangga dan … Saya kecewa dengan kedudukan yang diambil oleh lembaga Mardi Gras pada isu ini,” kata Webb.

“Pada masa ini, lebih daripada mana-mana masa dalam masyarakat kita, ia adalah masa untuk bersatu. Kita sedang bercakap tentang penyertaan, kita sedang bercakap tentang kepelbagaian dan untuk mengecualikan sebahagian daripada komuniti itu, saya fikir, menghantar mesej yang salah,” tambah Webb.

Ahli parlimen bebas negeri dan aktivis gay Alex Greenwich bersetuju dengan Webb bahawa polis harus dibenarkan berarak.

“Ia sangat penting bagi komuniti LGBTQ untuk mengetahui bahawa polis ada untuk melindungi kami, bahawa kami boleh melaporkan jenayah kepada mereka. Tetapi, banyak kerja perlu dilakukan di pihak polis di sini,” kata Greenwich.

Ahli parlimen pembangkang negeri Jacqui Munro berkata kerajaan negeri harus menarik balik pembiayaan acara itu, yang menjadi tarikan pelancong utama, atas pengecualian polis.

“Idea bahawa kerajaan menyokong sesuatu di mana sebuah organisasi telah memberitahu seluruh organisasi berdasarkan tindakan beberapa orang untuk berdiri di sudut nakal tidak dapat diterima,” kata Munro.

Perdana Menteri negeri Chris Minns berkata beliau berharap polis dibenarkan berarak, tetapi menolak menarik balik pembiayaan kerajaan.

“Saya tidak akan melakukannya. Ada ratusan ribu orang dalam perjalanan ke Sydney ketika ini. Itu akan mengakhiri perarakan untuk tahun ini, ia tidak akan berlangsung, dan bagaimana itu akan membantu situasi seperti yang ada sekarang?” kata Minns kepada wartawan.

Float lain akan memboikot perarakan jika polis dibenarkan berarak kerana duka dan kemarahan yang sangat dalam masyarakat, kata jurucakap Pride in Protest Charlie Murphy, seorang aktivis komuniti Queer.

Mardi Gras bermula pada 1978 sebagai protes jalanan Sydney terhadap diskriminasi homoseksual yang dibubarkan dengan keganasan oleh polis. Pegawai polis berseragam telah berarak sejak 1998 sebagai tanda hormat dan sokongan.

Perdana Menteri Australia yang dilahirkan di Sydney berkata hubungan antara polis dan komuniti LGBTQ telah berubah jauh sejak 1978.

“Saya fikir ia sangat baik polis telah berarak,” kata Albanese.

“Hubungan telah dipusingkan dan menjadi positif, tetapi saya faham komuniti Queer di Sydney, khususnya, sedang berkabung atas tragedi yang amat besar,” tambahnya.