(SeaPRwire) –   (SANDY, Utah) — Pasukan pencarian pada hari Jumaat telah menemui mayat dua peluncur salji yang terlibat dalam runtuhan salji dan terperangkap di gunung-ganang di luar bandar Salt Lake City sehari sebelumnya, menurut pegawai berkata.

Mereka — Andrew Cameron berusia 23 tahun dari Utah dan Austin Mallet berusia 32 tahun dari Montana — terbunuh dalam runtuhan salji pada pagi Khamis di kawasan Lone Peak di Pergunungan Wasatch tenggara bandar. Pegawai enggan mendedahkan bandar asal mereka.

Pasukan pencarian menjumpai mayat lelaki itu pada pagi Jumaat, Sherif Salt Lake County Rosie Rivera berkata. Mayat mereka dibawa turun dari gunung menggunakan helikopter dan dibawa ke pejabat perubatan forensik, Sersan Aymee Race dengan Polis Bersatu Salt Lake City berkata.

Badai pada Isnin, Selasa dan Rabu membawa sehingga 3 kaki (1 meter) salji berat dan lembap serta angin kencang ke kawasan itu.

“Dan ia secara serta-merta meningkatkan bahaya runtuhan salji,” kata Craig Gordon, pramugara runtuhan salji dengan Pusat Runtuhan Salji Utah.

“Faktor lain yang menyusahkan keadaan cuaca dan salji ialah ia musim bunga dan corak cuaca dan sistem cuaca boleh berubah dengan cepat di gunung,” katanya. Sehari mungkin bermula dengan cerah dan bersih sebelum memberi laluan ke awan atau salji atau angin kencang.

“Dan semua faktor ini boleh mempengaruhi sifat dinamik lapisan salji dan boleh mempercepatkan bahaya runtuhan salji,” kata Gordon pada hari Jumaat.

Tiga lelaki itu sedang memanjat ke lereng di cerun bernama Big Willow Aprons dan berhampiran puncak apabila runtuhan itu dipicu secara tidak sengaja, pusat itu berkata.

Pemanjat pertama dibawa ke bawah bukit di sebelah kanan lereng dan separuh ditenggelamkan. Dia berjaya menggali dirinya keluar, meminta bantuan dan diselamatkan menjelang tengah hari Khamis. Race berkata mereka tidak akan mendedahkan namanya.

Cameron dan Mallet ditarik ke bawah di sebelah kiri lereng dan ditenggelamkan, pusat itu berkata. Keadaan cuaca dan salji menghalang pemulihan mereka pada Khamis.

“Kami tahu ia sukar bagi keluarga apabila anda perlu meninggalkan seseorang di atas sana,” kata Alan Bergstrom, salah seorang daripada lapan penyelamat yang menemui mayat.

Ahli keluarga dua mangsa berada di kawasan pengumpulan operasi mencari berhampiran Sandy pada Khamis dan Jumaat, Rivera berkata.

“Terdapat situasi seperti hari ini di mana kami mungkin mengenali orang yang berada di gunung,” menjadikan usaha pemulihan sukar bagi pencari kerana itu, kata Bergstrom, ketua pasukan Penyelamat Mencari dan Menyelamat Jaksa Daerah Salt Lake.

“Krew berjaya menggali dengan cepat dan mengeluarkan mereka dan kembali ke helikopter,” kata Bergstrom. “Tetapi ketika kami menamatkan, angin mula bertiup kencang dan helikopter mula mengalami sedikit kesukaran menentukan tapak pendaratan.”

Tiga lelaki, yang merupakan kawan, tidak merancang untuk menunjung turun muka di mana runtuhan berlaku, tetapi merancang untuk berluncur di beberapa lokasi lain pada Khamis, Gordon berkata.

Salji pecah kira-kira 2 kaki (61 sentimeter) dalam dan 250 kaki (76 meter) luas dan merosot kira-kira 500 kaki (152 meter), pusat runtuhan salji berkata.

Kawasan di mana runtuhan berlaku, Lone Peak, merupakan antara puncak tertinggi di Pergunungan Wasatch menara tinggi bandar Utah. Terrainnya yang curam dan bercerun membuatnya destinasi popular bagi peluncur salji lancongan mahir, sementara pendaki mahir memanjat dinding granitnya yang hampir tegak dalam bulan-bulan panas.

“Ini adalah kawasan yang sangat serius. Ia curam. Menghadap utara. Krew yang berada di sana perlu berpengalaman,” kata Gordon pada Khamis.

Rivera mengesahkan lelaki itu merupakan peluncur mahir.

Kematian membawa jumlah kematian runtuhan salji musim ini di A.S. kepada 15, menurut Pusat Maklumat Runtuhan Salji Utah. Purata 30 orang terbunuh dalam runtuhan salji setiap tahun di A.S.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.