(SeaPRwire) –   Melinda French Gates akan melepaskan jawatan sebagai pengerusi bersama Yayasan Bill & Melinda Gates yang bernilai $75 bilion yang pernah dikendalikannya bersama bekas suaminya, Bill Gates.

Hari terakhir beliau adalah 7 Jun dan beliau akan menerima tambahan $12.5 bilion untuk digunakan untuk tujuan amalnya sendiri sebagai sebahagian daripada persetujuan dengan bekas suaminya, French Gates berkata Isnin dalam kenyataan.

“Saya mengambil langkah ini dengan penuh keyakinan bahawa yayasan itu dalam keadaan kukuh,” kata French Gates, 59, dalam kenyataan itu. “Masa sudah tiba bagi saya untuk maju ke bab filantropi saya yang seterusnya,” yang ditambahnya akan memberi tumpuan kepada wanita dan keluarga.

Yayasan Bill dan Melinda Gates – yang akan dikenali sebagai Yayasan Gates selepas beliau meninggalkannya – adalah salah satu yayasan swasta terbesar di dunia, dengan belanjawan $8.6 bilion untuk 2024. Bill Gates akan menjadi pengerusinya yang tunggal, kata organisasi itu.

“Saya menyesal melihat Melinda meninggalkan, tetapi saya yakin beliau akan memberi kesan besar dalam kerja amalnya pada masa hadapan,” kata Gates dalam satu pos di X.

Nasib kepimpinan yayasan itu dilemparkan ke dalam persoalan selepas pasangan itu mengumumkan mereka bercerai pada Mei 2021. Pada Julai itu, mereka mengatakan mereka menetapkan batas masa dua tahun untuk memutuskan sama ada mereka dapat bekerja bersama-sama, dan jika mereka tidak dapat, French Gates akan menerima wang daripada Gates untuk kerja amalnya yang berasingan daripada endaumen yayasan itu.

Pada September 2022, French Gates berkata beliau “sepenuhnya komited” kepada yayasan itu dan bekerja dengan bekas suaminya.

French Gates mempunyai amalnya sendiri yang bernama Pivotal Ventures, yang ditubuhkannya pada 2015. Menjelang masa pasangan itu bercerai, Pivotal telah melabur beratus-ratus juta dolar kepada lebih 150 organisasi. Ia menggunakan geran serta modal usahasama untuk memberi tumpuan kepada pemberdayaan wanita, termasuk mendapatkan lebih banyak wanita ke dalam pekerjaan teknologi dan dipilih ke pejabat awam, serta menyokong cuti keluarga bergaji.

Bill Gates, 68, bekas ketua eksekutif dan pengasas bersama Microsoft Corp., adalah orang kelima terkaya di dunia dengan harta bernilai $152.6 bilion, mengikut Indeks Pembilang Bloomberg, manakala French Gates bernilai $13.3 bilion.

French Gates, melalui Pivotal, juga pernah bekerja dengan MacKenzie Scott, yang menjadi salah satu dermawan terbesar dalam sejarah berikutan perceraiannya daripada pengasas Amazon.com Inc. Jeff Bezos pada 2019.

Selepas kepergian French Gates, lembaga yayasan itu akan terdiri daripada Gates, Ketua Eksekutif Mark Suzman dan lima orang lain yang dilantik pada tahun-tahun berikutan perceraian itu.

“Ini berita sukar bagi saya juga,” tulis Suzman dalam satu e-mel kepada pekerja Isnin. “Saya benar-benar menghargai Melinda, dan saya akan sangat merindui bekerja bersamanya dan belajar daripadanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.