(SeaPRwire) –   Amaran: Pos ini mengandungi maklumat mengenai .

Soalan bagaimana manusia akan bertindak balas terhadap penemuan kehidupan luar angkasa cukup popular dalam fiksyen sains. Daripada H. G. Wells’ ke Signs ke , pelbagai nama terbesar genre ini telah meletakkan spin mereka sendiri terhadap trope “first contact” yang popular, menyelami bagaimana manusia akan menangani makhluk luar angkasa yang menginvasi Bumi.

Tetapi dalam Musim 1 3 Body Problem, kini disiarkan di Netflix, semua tindakan berlaku ketika makhluk asing kisah ini, dikenali sebagai San-Ti, masih kira-kira 400 tahun jauh. Diadaptasi daripada trilogi terkenal penulis Cina Liu Cixin ‘Remembrance of Earth’s Past’, naratif lapan episod melompat ke belakang dan ke depan melalui masa untuk mengkaji bagaimana keputusan yang menentukan pada tahun 1960-an China menggema selama dekad untuk memberi kesan kepada kumpulan saintis – dan kemanusiaan secara keseluruhan – pada tahun 2024.

Apakah yang 3 Body Problem ini tentang?

Dicipta oleh pengarah Game of Thrones David Benioff dan D.B. Weiss dan True Blood’s Alexander Woo, musim pertama 3 Body Problem terutamanya menggunakan buku pertama dalam siri Cixin, The Three-Body Problem (diterbitkan sebagai novel pada tahun 2008 dan diterjemahkan ke bahasa Inggeris oleh Ken Liu pada tahun 2014), sementara menyulitkan plot dan watak daripada buku kedua dan ketiga, The Dark Forest dan Death’s End, dan menukar beberapa butiran.

Siri ini bermula pada hari ahli astrofizik cemerlang Ye Wenjie (dimainkan sebagai wanita muda oleh Zine Tseng dan kemudian dalam hidup oleh Rosalind Chao), dipaksa untuk melihat profesornya yang bapanya dipukul sampai mati oleh kumpulan Pengawal Merah semasa bulan-bulan pertama Revolusi Kebudayaan China. Daripada situ, ia melompat hampir 60 tahun ke masa depan ke England moden, di mana Detektif Da Shi (Benedict Wong) telah diberi tugas menyiasat bunuh diri yang kelihatan daripada beberapa saintis terkenal. Semakin cerita berkembang, kita mengetahui bahawa selepas direkrut untuk bekerja di pangkalan tentera rahsia di mana China cuba menubuhkan hubungan dengan makhluk luar angkasa, Ye yang kecewa memilih memberi amaran kepada satu tamadun luar angkasa mengenai lokasi Bumi walaupun dia telah diberi amaran mereka bersifat musuh.

Pada masa kini, dengan San-Ti yang maju secara teknologi semakin hampir dengan Bumi, kehidupan kumpulan saintis rapat yang dikenali sebagai Lima Oxford – Jin Cheng (Jess Hong), Saul Durand (Jovan Adepo), Auggie Salazar (Eiza González), Jack Rooney (John Bradley), dan Will Downing (Alex Sharp) – semakin terlibat dengan perjuangan kemanusiaan untuk terus hidup.

Bagaimana 3 Body Problem berakhir?

Selepas Ye mencari Saul untuk memberitahu lelucon kriptiknya, “Jangan main-main dengan Tuhan,” sebelum kematiannya, babak akhir Musim 1 3 Body Problem bermula dengan cubaan pembunuhan ke atas Saul yang menghantarnya ke perjalanan menakutkan ke Bangunan PBB di New York. Sekali di sana, dia mengetahui bahawa dia telah dipilih secara tidak rela sebagai salah satu daripada tiga Wallfacers, individu yang dipilih oleh PBB untuk merumuskan dan mengarahkan strategi pertahanan terhadap San-Ti. Disebabkan keupayaan San-Ti untuk menangkap semua bentuk komunikasi manusia melalui komputer super mikro proton yang dikenali sebagai Sophons yang mereka hantar ke Bumi terlebih dahulu, Wallfacers diarahkan untuk secara rahsia membangunkan rancangan ini sepenuhnya dalam fikiran mereka sendiri, berkongsi mereka dengan tiada orang sehingga masa yang betul untuk melaksanakan.

Saul berulang kali cuba menolak tugasan itu, tetapi bantahannya dianggap seolah-olah dia mungkin hanya cuba mengelirukan San-Ti dengan melemparkan mereka dari jejaknya. Setiausaha Agung PBB memberitahu Saul bahawa hanya terdapat sebab tidak langsung mengapa dia dipilih, dan bahawa dia akan tahu apa itu bila masanya tiba.

Akhirnya, dengan kuasa untuk menuntut hampir apa sahaja yang dia mahu, Saul mendesak supaya dibawa ke Cape Canaveral untuk menonton probe pengintip membawa otak Will yang dibekukan dilancarkan ke angkasa – inisiatif Jin yang dikenali sebagai Projek Tangga. Sayangnya, pelancaran itu tidak berjalan seperti yang dirancang dan probe Will terhambur jauh dari laluan yang akan membawanya ke armada San-Ti.

Walaupun keadaan yang kelihatan sukar untuk kemanusiaan, musim itu berakhir dengan nota yang positif, dengan Da Shi mengingatkan Jin dan Saul bagaimana serangga tahan terhadap usaha manusia untuk memusnahkannya dalam rujukan kepada pesanan San-Ti, “Anda adalah kutu.”

Apa yang akan datang untuk 3 Body Problem?

Walaupun Netflix belum secara rasmi memperbaharui 3 Body Problem, pengarahnya telah mengatakan mereka sudah bekerja pada musim kedua yang dijadualkan untuk mengikuti plot buku kedua Cixin dengan hampir.

“Buku kedua jauh lebih baik daripada yang pertama, dan buku ketiga sebenarnya mengejutkan saya,” kata Benioff kepada . “Jadi saya rasa jika kita terselamat ke musim kedua, kita akan berada di tempat yang baik. Perkara meningkat dengan drastik dan ada satu adegan, jika kita sampai kepadanya, kita berjaya – seperti apabila kita sampai ke Red Wedding di Thrones.”

Secara keseluruhannya, pencipta telah mengatakan mereka berharap siri ini akan berjalan untuk tiga hingga empat musim. “Buku ketiga adalah besar. Ia dua kali lebih panjang, saya fikir, daripada dua buku lain,” kata Benioff kepada . “Jadi mungkin itu satu musim, mungkin dua. Tetapi saya fikir kita perlu sekurang-kurangnya tiga, mungkin empat musim untuk menceritakan keseluruhan kisah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.