(SeaPRwire) –   Amaran: Tulisan ini mengandungi maklumat mengenai akhir cerita filem Immaculate

Dalam filem Immaculate yang baru dikeluarkan oleh Neon, sebuah filem seram yang tidak suci, seorang novitiate Amerika yang direkrut untuk menyertai sebuah biara di kawasan pedalaman yang indah di Itali, di mana rahsia-rahsia menakutkan bersembunyi di sebalik pagar yang menakutkan. Sweeney membuat kes yang kuat untuk kanonisasi di kalangan bintang filem abad ini dengan melakonkan watak Cecilia yang menemui dirinya tiba-tiba, mustahil, menakutkan hamil selepas mengambil sumpah untuk menjadi seorang biarawati. Ditulis oleh Andrew Lobel dan diarahkan oleh Michael Mohan, filem ini mengikuti Cecilia sebagai dia mendedahkan kegelapan di dalam biara dan asal-usul kehamilan ajaib yang berada di dalam tubuhnya.

“Kematian merupakan sebahagian daripada kehidupan seharian di sini”

Seperti yang diberitahu oleh Sister Isabelle (Giulia Heathfield Di Renzi) yang sejuk ketika kedatangan Cecilia, biara ini juga merupakan hospis, diasaskan “sebagai tempat perlindungan untuk biarawati-biarawati tua sebelum peralihan mereka ke syurga.” Ini bermakna selain daripada tugas-tugas Cecilia sebagai pencuci, pengantin Kristus, dan pembunuh ayam – walaupun beliau cuba sedaya upaya, beliau tidak dapat membunuh seekor ayam – beliau juga bertanggungjawab untuk menjaga biarawati-biarawati tertua biara. Kumpulan ini termasuklah Sister Francesca (Betty Pedrazzi), kehadiran yang sungguh menakutkan sepanjang filem (dan beberapa biarawati yang dimainkan oleh pelakon profesional!)

Walaupun sikap menjauhkan diri dan tingkah laku menakutkan sesetengah biarawati lain, Cecilia berjaya menjadi kawan dengan Sister Gwen (Benedetta Procaroli) yang pemberontak, yang dia jumpai merokok di dalam tandas bersama mereka pada hari pertamanya. “Kami semua adalah pelarian atau orang gila,” jelas Gwen kepadanya. Bapa Tedeschi (Álvaro Morte), katanya, “mempunyai cara untuk mengesan burung-burung patah.”

Cecilia segera melihat sendiri apabila mengambil sumpahnya, dengan Bapa Tedeschi mentafsirkan untuknya kerana dia hanya boleh bercakap bahasa Itali asas. Semasa sambutan selepas upacara itu, beliau menarik Cecilia ke sebelah untuk segelas wain. Ialah ketika perbualan ini yang kita mengetahui bagaimana Cecilia memilih untuk menjadi seorang biarawati: ketika dia berusia 12 tahun, dia hampir tenggelam di sebuah tasik yang membeku. Selepas berjaya terselamat tujuh minit tanpa denyut nadi, dia membuat kesimpulan bahawa Tuhan mesti menyelamatkannya untuk tujuan yang lebih tinggi – satu yang dia masih merasakan belum ditemui.

“Penderitaan adalah cinta”

Ternyata, Cecilia tidak perlu menunggu lama untuk mendedahkan tujuannya. Selepas upacara, dia tersesat ke sebuah bilik aneh di mana dia mendapati seorang biarawati yang wajahnya merupakan topeng merah berdarah yang tiada rupa, berdoa di hadapan sebuah altar. Sebelum dia sempat bertindak balas, Ibu Permaisuri (Dora Romano) muncul untuk menunjukkan kepada Cecilia betul apa yang membuat bilik itu begitu suci: sebuah relik. Dan bukan sebarang relik, tetapi apa yang kelihatan seperti salah satu dari paku yang digunakan untuk menahan Yesus ke salib.

Cecilia terkesan dengan kedekatan objek suci yang tidak terbayangkan itu, oleh biarawati yang masih berbaring di lantai hanya beberapa kaki darinya, dan mungkin juga oleh wain yang dikongsi lebih awal dengan Bapa Tedeschi. Dia lemah, suara Ibu Permaisuri memusing di telinganya, sebelum jatuh tidak sedarkan diri ke lantai batu.

immaculate-3

“Tugas anda ialah bayi”

Untuk kongregasi yang menyaksikan mukjizat (hampir) tanpa praseden, penduduk biara itu sangat bersedia. Mereka mengadakan upacara di mana Cecilia diberi pakaian yang mengingatkan pada Perawan Maria (yang kebetulan mereka ada pada saiznya), dan dia dengan cepat dibebaskan daripada tugas-tugas hariannya: “Tiada kerja,” kata Ibu Permaisuri kepadanya. “Tugas anda ialah bayi.”

Tetapi semasa kehamilannya berkembang, dia semakin tidak selesa. Biarawati-biarawati lain menjaga jarak darinya, bergegar dengan ketidakpastian, kagum dan dengki. Perkara menjadi genting apabila Isabelle cuba tenggelamkan Cecilia semasa mandi, berteriak samar-samar, “Anda perlu cuba lagi! Seharusnya saya!” Keesokan harinya, Isabelle jatuh kematian dari bumbung biara – tetapi perkataan-perkataannya masih terngiang-ngiang di fikiran Cecilia. Dia merasakan dirinya semakin lemah setiap hari, tetapi Bapa Tedeschi dan Dr. Gatto enggan membenarkannya melawat hospital.

Semakin gelisah dengan keadaan kawannya, Gwen mempunyai kejatuhan awam, mendesak supaya Cecilia dibawa untuk rawatan pra-kelahiran yang sepatutnya. Malam itu Cecilia mencari Gwen untuk membincangkan ketakutannya, tetapi biarawati yang lain hilang. Dia mengikuti bunyi jeritan Gwen untuk mendapati kawannya diikat, berjuang kerana lidahnya dipotong.

Dengan keyakinan terburuknya disahkan, Cecilia merancang untuk melarikan diri. Mengatasi ketakutannya membunuh ayam, dia membunuh seekor burung dan menutup dirinya dengan darahnya, menjerit seolah-olah dalam kesakitan untuk membuat Bapa Tedeschi percaya bayinya dalam bahaya. Dia memuatkan Cecilia ke dalam kereta untuk membawanya ke hospital, tetapi mereka hanya separuh jalan apabila Ibu Permaisuri mendapati ayam mati di bilik Cecilia dan memanggil Bapa Tedeschi.

Menyedari dia telah dikesan, Cecilia melompat dari kereta dan berlari melalui bukit-bukit yang indah dalam satu adegan yang akan mengingatkan The Sound of Music jika ia tidak kerana gaun mandi yang direndam darah, dan kerana Bapa Tedeschi dengan cepat menangkapnya. Dikurung sekali lagi di sebalik pagar, Cecilia tidak lagi dimanjakan oleh biara. Dia diikat ke kerusi roda. Untuk menambah jaminan terhadap pelariannya, Bapa Tedeschi membakar tapak kakinya dengan jenama logam berbentuk salib. Dan seperti mana semua penjahat yang baik, semasa menyiksanya, dia mendedahkan rancangannya yang sebenar.

“Jika ini bukan kerja Tuhan, mengapa Tuhan tidak menghalang kami?”

Bapa Tedeschi, dahulunya seorang ahli biologi, percaya dia telah mengumpul DNA Yesus dari relik itu. Selama bertahun-tahun, dia telah cuba untuk membawa kembali Mesias dengan menghamilkan biarawati-biarawati. Kehamilan Cecilia merupakan usaha yang paling berjaya setakat ini, katanya sambil menunjuk ke arah koleksi bekas, kandungan mereka yang tidak normal dipelihara dalam amber.

Sementara ditundukkan buat sementara waktu oleh beban penjelasan ini (dan luka bakar di kakinya), Cecilia menjalani pemeriksaan ultrasound lagi. Apabila Bapa Tedeschi meninggalkan bilik, meletakkan Ibu Permaisuri bertanggungjawab, Cecilia mengambil peluang untuk menghajar beliau dengan salib logam besar. Dengan Ibu Permaisuri dilumpuhkan, Cecilia merangkak ke lorong, hanya untuk merasakan air ketubannya pecah. “Sial,” dia menjerit, sempurna.

Kini yang memahami skala operasi Bapa Tedeschi, Cecilia tidak puas hanya untuk melarikan diri sahaja. Dia mahu menjatuhkan seluruh struktur bersamanya. Pertama dia mencari Kardinal (Giorgio Colangeli), dan mencekiknya dengan kalungnya. Selepas itu, dia menuju ke makmal Bapa Tedeschi lagi, dengan niat untuk membakarnya hingga hangus. Beliau cuba menghalangnya, tetapi dia mengunci beliau di dalam dan diberi kepuasan sementara apabila menyaksikan makmal itu terbakar, percaya penyiksanya juga terbakar bersamanya. Kemudian, dia melihat letupan pemadam api, dan melarikan diri ke katakombbi yang menjadi asas biara itu.

Skena kejar-mengejar yang tegang dan penuh lilitan yang berikutnya berakhir apabila Cecilia hampir melarikan diri

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.