Speaker McCarthy Hosts Annual Friends Of Ireland Luncheon At The U.S. Capitol

(SeaPRwire) –   Dengan mana-mana pengukuran, Hari St. Patrick tahun ini di Washington, D.C. akan menjadi sejarah. Pada 17 Mac, pemimpin politik dari kedua-dua Utara Ireland dan Republik Ireland akan membuat ziarah tahunan mereka ke ibu negara negara untuk menandakan cuti umum. Yang terdahulu, akan diwakili secara ketara oleh Menteri Pertama baru dilantik, Michelle O’Neill – pemimpin politik nasionalis Ireland pertama Utara Ireland sejak penciptaan pembahagian pada 1921 – dan Timbalan Menteri Pertama Emma Little-Pengelly. Di agenda adalah penubuhan semula kerajaan berkongsi kuasa di Utara Ireland baru-baru ini, dan, dengan peningkatan Sinn Fein dijangka ke kuasa politik di Republik Ireland dalam tempoh setahun, potensi untuk referendum mengenai penyatuan Ireland dalam tempoh satu dekad.

Diplomasi “penumpang” pemimpin politik dari Belfast dan Dublin ke Washington telah dikritik dengan berat tahun ini, kerana pengkritik kerajaan Ireland telah memberi komen mengenai “shammockery” politikus mereka menikmati “perayaan” di Rumah Putih, sementara AS menyokong perang Israel di Gaza, yang tidak popular di Ireland. Sementara itu, pemimpin pembangkang di Utara Ireland telah mengkarakterkan aktiviti St. Patrick tahunan di Washington sebagai acara sosial besar lengkap dengan “syampang dan canapés”, tetapi kekurangan import politik.

Sejarah bagaimanapun memberitahu kita sebaliknya. Tahun ini menandakan satu abad hubungan diplomatik AS-Ireland. Pada ketika kritikal selama 100 tahun terakhir, kehadiran pemimpin politik Ireland di Washington, bersama dengan sekutu Amerika mereka, telah menjadi sangat penting dalam penyelesaian konflik berulang dalam hubungan British-Ireland, terutamanya status perlembagaan Utara Ireland – “Soalan Ireland”.

Pertimbangkan peristiwa yang membawa kepada penciptaan Negara Ireland. Pada 21 Januari 1919, ahli-ahli Sinn Féin (dari mana Sinn Féin moden mengambil garis keturunan politik) tidak menghadiri parlimen British, sebaliknya menubuhkan perhimpunan revolusioner di Rumah Mansion di Dublin: Dáil Éireann. Pentadbiran British memulakan penindasan perhimpunan Ireland baru itu pada September 1919, membolehkannya bertemu hanya tiga kali pada tahun 1920 dan pada empat kesempatan pada tahun 1921. Pasukan British menahan anggota Dáil ketika mereka cuba menewaskan pemberontakan kebangsaan Ireland yang ganas.

Menyahkan penapisan dan tekanan tentera, pemimpin Ireland menyeberangi Lautan Atlantik untuk mengambil kesempatan kebebasan politik dan akhbar yang ditawarkan di Washington. Di sana mereka mendapati kawan-kawan di tempat tinggi. Kekuatan potensi undi Ireland di politik Amerika mendorong politikus dari kedua-dua parti untuk mempertimbangkan menyokong kepentingan Ireland.

Pada tahun 1919, Friends of Irish Freedom, kumpulan politik Ireland-Amerika yang berpengaruh, memastikan pendengaran mengenai penentuan nasib sendiri Ireland sebagai sebahagian daripada perbincangan Jawatankuasa Hubungan Luar Senat mengenai Persatuan Bangsa-Bangsa. Setahun kemudian, William Maloney yang berpengaruh menubuhkan Suruhanjaya Keadaan di Ireland untuk menyiasat kekejaman British. Suruhanjaya itu termasuk ahli Kongres, intelektual awam, dan tokoh media. Ahli-ahli Dáil dijemput untuk menyampaikan keterangan kepada suruhanjaya dan Washington Post mencetak keterangan mereka setiap hari.

Pelukan Amerika terhadap kepentingan Ireland telah memaksa Perdana Menteri British David Lloyd George untuk mengakui bahawa, “Dalam kepentingan keamanan dengan Amerika,” Britain “sepatutnya cuba mendapatkan penyelesaian.” Pada tahun 1921, perasaan itu menyumbang kepada gencatan senjata antara pasukan bersenjata British dan Ireland yang membawa kepada penandatanganan Perjanjian Anglo-Ireland – mencipta negara Ireland merdeka.

Kemerdekaan Ireland tidak mengakhiri peranan AS dalam politik pulau itu. Pada 7 Oktober 1924, AS menjadi negara pertama untuk merasmikan hubungan diplomatik dengan Ireland merdeka daripada UK apabila Presiden Calvin Coolidge menjemput T.A. Smiddy untuk menyampaikan kredensialnya sebagai duta luar biasa dan menteri berkuasa Ireland ke AS. Empat tahun kemudian, W.T. Cosgrave mengambil lawatan negara pertama ke Washington. Beliau makan malam di Rumah Putih, berucap di Senat, dan berbincang dengan Setiausaha Negara Frank B. Kellogg.

Enam bulan kemudian, Ireland merdeka menandatangani perjanjian multilateral pertamanya – Pact Kellogg-Briand – yang melarang perang sebagai alat dasar kebangsaan.

Hubungan antara Ireland dan Britain stabil selama dua dekad berikutnya, menghendaki kurang lawatan daripada pemimpin negara Ireland ke Washington.

Pada 1964 bagaimanapun, Perdana Menteri Unionis Utara Ireland, Terence O’Neill, menandakan Hari St. Patrick dengan lawatan ke DC. Beliau memberitahu Presiden Lyndon B. Johnson bahawa “apabila hubungan antara Utara Ireland dan Selatan Ireland meningkat, saya sangat berharap Soalan Ireland boleh dikeluarkan dari politik Amerika.”

Sebaliknya, Kesusahan bermula, menyebabkan 30 tahun konflik pahit di Utara Ireland, dan kawalan terus dari London. Dalam ketiadaan demokrasi berfungsi di Belfast, pemimpin politik Ireland-Amerika memegang kawalan Britain di Utara Ireland di Washington. “Empat Penunggang Kuda” – Senator Massachusetts Ted Kennedy, Senator New York Pat Moynihan, Speaker Dewan Tip O’Neill, dan Gabenor New York Hugh Carey – mengeluarkan kenyataan tahunan St. Patrick kepada media menyoroti keganasan di Utara Ireland dan mengasaskan Friends of Ireland untuk menangani pengaruh British di Kongres. Pada tahun 1977, mereka meyakinkan Presiden Jimmy Carter untuk mengeluarkan kenyataan pertama dari Oval Office menandakan minat Amerika dalam menyelesaikan konflik di Utara Ireland.

Bekerja secara serentak dengan sekutu-sekutu ini, pemimpin Ireland menggunakan ruang sosial kehidupan politik DC untuk menanamkan pandangan mereka mengenai konflik di kalangan kelas politik Amerika. John Hume, pemimpin nasionalis SDLP (dan penerima Hadiah Keamanan Nobel masa depan), memberi kesan kepada tetamu di parti makan malam Georgetown – di antaranya staf Rumah Putih dan anggota Majlis Keselamatan Negara – tentang keperluan untuk penyelesaian politik lintas masyarakat di Utara Ireland. Terkenal, Hume akan memberi maklumat kepada Kennedy mengenai peristiwa di seberang Atlantik semasa “lawatan bulan” di Mall Kebangsaan semasa tahun 1980-an. Idea Hume untuk penyelesaian aman kepada Kesusahan telah dibincangkan secara meluas di lantai Senat sehingga beliau dikenali sebagai “Senator ke-101”.

O’Neill juga mengadakan Makan Malam St. Patrick tahunan, yang menawarkan peluang lagi untuk maju kepentingan Ireland. Pada makan malam 1984, sekutu Kongres Hume melobi Presiden Ronald Reagan untuk meyakinkan Perdana Menteri Britain Margaret Thatcher memberi peranan penasihat kepada Kerajaan Ireland di Dublin untuk pertama kalinya – membawa kepada Persetujuan Anglo-Ireland setahun kemudian. “Ia adalah kesilapan bahawa Kesatuan tidak mengakui lebih awal pentingnya pengaruh itu,” bekas pemimpin Parti Kesatuan Demokratik Sir Jeffrey Donaldson kemudian mengamati, “kita perlu berada di Bukit, kita perlu berada di Washington.”

Akhirnya memberikan perhatian ini ke Washington membuktikan integral untuk mencapai penyelesaian aman kepada konflik di Utara Ireland. Pada tahun 1994, Presiden Bill Clinton membolehkan pemimpin Sinn Féin Gerry Adams melawat AS. Lawatan itu membawa kepada gencatan senjata di Utara Ireland.

Pada tahun 1995, Clinton menghantar bekas Pemimpin Majoriti Senat George Mitchell untuk mengetuai rundingan damai di Belfast. Rundingan itu bergerak selama tiga tahun, dan ketika pengundang bergerak ke arah persetujuan pada tahun 1998, Clinton memanggil Adams dan pemimpin Parti Kesatuan Ulster David Trimble semasa sesi perundingan lewat malam, yang terbukti menjadi penting bagi kedua-duanya menandatangani Perjanjian Jumaat Baik.

Tetapi keamanan tidak mengakhiri peranan politikus Amerika dalam politik Ireland. Keluaran mengejutkan Britain dari Kesatuan Eropah (Brexit), misalnya, mencipta ketidakpastian baru pada tahun 2016. Jawatankuasa Ad Hoc mengenai Utara Ireland berpangkalan di DC (yang saya ahli) bergerak untuk melobi ahli Kongres di kedua-dua pihak Dewan untuk melindungi syarat-syarat Perjanjian Jumaat Baik.

Sejarah ini sangat jelas: 100 tahun selepas AS menubuhkan hubungan diplomatik rasmi dengan Ireland, kehadiran pemimpin politik Ireland di Washington, bersama kerja ahli-ahli politik sekutu, telah menjadi penting dalam penyelesaian konflik berulang dalam hubungan British-Ireland, terutamanya status perlembagaan Utara Ireland.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.