(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat cuba tetapi gagal meluluskan resolusi Majlis Keselamatan PBB pada Jumaat memanggil untuk gencatan senjata serta-merta di Gaza berkaitan dengan perbincangan mengenai perjanjian tebusan Hamas-Israel. China dan Rusia kedua-duanya menggunakan hak veto mereka untuk menghalang resolusi itu.

Presiden Biden menghadapi tekanan yang semakin meningkat dan protes berterusan dari kiri untuk lebih kuat mendorong Israel untuk berhenti meletupkan Gaza yang membunuh orang awam di Gaza. Krisis kemanusiaan di Jalur Gaza semakin teruk kerana bekalan makanan dan perbekalan sukar sampai kepada 2 juta orang terperangkap di Gaza ketika Israel teruskan kempen tentera untuk membunuh anggota tentera Hamas berikutan pembunuhan beramai-ramai oleh Hamas terhadap keluarga tidak bersenjata di bandar Israel pada 7 Oktober.

Usaha oleh diplomat AS untuk meletakkan resolusi sendiri pada Jumaat menandakan perubahan dalam strategi PBB pentadbiran Biden, tetapi bukan perubahan yang signifikan dalam sikapnya terhadap gencatan senjata atau konflik Israel/Gaza secara lebih luas.

Di sini adalah apa yang kita ketahui tentang resolusi itu, dan bagaimana ia berkaitan dengan strategi AS terhadap Israel dan Gaza.

Apa yang terkandung dalam resolusi AS?

AS mahu Majlis Keselamatan PBB memanggil untuk gencatan senjata bertujuan melindungi orang awam, membenarkan penghantaran bantuan, dan menyokong rundingan diplomatik sedang berjalan untuk melepaskan tebusan Israel.

Tetapi teks resolusi itu tidak jelas meminta gencatan senjata tanpa syarat. Sebaliknya, diplomat AS mencipta rumusan yang kaku bahawa Majlis Keselamatan PBB “menentukan keperluan untuk gencatan senjata serta-merta dan berterusan” untuk “melindungi orang awam di semua pihak”, “membenarkan penghantaran bantuan kemanusiaan penting” “mengurangkan penderitaan kemanusiaan” dan bahawa majlis “menyokong sepenuhnya usaha diplomatik antarabangsa sedang berjalan untuk memastikan gencatan senjata itu berhubung dengan pelepasan semua tebusan yang tinggal.”

Resolusi yang ditolak juga mengutuk semua tindakan keganasan termasuk serangan Hamas pada 7 Oktober, menolak sebarang tindakan Israel yang akan “mengurangkan wilayah Gaza”, dan menuntut Israel dan kumpulan bersenjata melindungi pekerja kemanusiaan dan perubatan, selaras dengan undang-undang antarabangsa. Ia juga mengulangi komitmen Majlis Keselamatan terhadap penyelesaian dua negara antara Israel dan Palestin.

Resolusi itu gagal diluluskan apabila China dan Rusia menggunakan hak veto mereka di majlis itu untuk menghalangnya. Sebelas daripada lima belas negara di majlis itu mengundi menyokong. Algeria mengundi “tidak” kerana ia melihat resolusi itu tidak cukup kerana ia tidak memanggil untuk berakhirnya permusuhan secara tidak berbelah bagi. Guyana menahan undian, dengan mengatakan resolusi itu seharusnya memanggil untuk gencatan senjata secara tidak berbelah bagi.

Mengapa China dan Rusia menggunakan hak veto terhadap resolusi gencatan senjata?

China dan Rusia menggunakan kemarahan yang meningkat terhadap perang di Gaza untuk cuba memecah belahkan AS dan negara-negara Timur Tengah dan meningkatkan kedudukan mereka sendiri di rantau itu, kata seorang diplomat Amerika yang berbicara dengan syarat tanpa nama untuk memberikan penilaian yang jujur.

Rusia berulang kali meminta resolusi yang memanggil untuk gencatan senjata serta-merta tetapi menghalang perkataan dalam resolusi terdahulu mengutuk serangan Hamas pada 7 Oktober.

Di PBB pada Jumaat, Duta Rusia Vassily Nebenzia berkata bahawa draf AS “tidak cukup” dan Majlis Keselamatan perlu “meminta gencatan senjata.” Resolusi AS adalah “sengaja mengelirukan” dan direka untuk “melemparkan tulang” kepada pengundi Amerika yang menuntut Biden memanggil untuk gencatan senjata.

Adakah resolusi AS memanggil untuk gencatan senjata serta-merta di Gaza?

Ia tidak. Resolusi AS mengaitkan gencatan senjata kepada akses kepada tebusan Israel yang dipegang oleh Hamas dan rundingan sedang berjalan mengenai pelepasan mereka.

Duta AS ke PBB Linda Thomas-Greenfield berkata bahawa resolusi itu bertujuan meningkatkan perhatian terhadap diplomasi yang diperlukan untuk membawa Hamas dan Israel ke persetujuan mengenai penghantaran bantuan, pelepasan tebusan dan gencatan senjata.

“Saya percaya kebanyakan daripada kita berkongsi kebanyakan matlamat yang sama: kita mahu melihat gencatan senjata serta-merta dan berterusan sebagai sebahagian daripada perjanjian yang membawa kepada pelepasan semua tebusan yang dipegang oleh Hamas dan kumpulan lain dan yang akan membenarkan lebih banyak bantuan kemanusiaan yang menyelamatkan nyawa untuk sampai ke Gaza,” kata Thomas-Greenfield pada Jumaat di PBB. “Kita tidak boleh hanya mahu itu berlaku, kita perlu memastikan itu berlaku. Kita perlu bekerja keras dalam diplomasi.”

Thomas-Greenfield berkata diplomat dari AS, Mesir dan Qatar “bekerja siang dan malam” untuk melengkapkan “perjanjian yang membawa kepada pelepasan semua tebusan yang dipegang oleh Hamas dan kumpulan lain yang akan membantu kita menangani krisis kemanusiaan yang teruk di Gaza. Kami percaya kami hampir sampai. Kami belum sampai lagi.”

Adakah Presiden Biden memanggil untuk gencatan senjata?

Biden telah memanggil untuk gencatan senjata dengan syarat. Beliau mahu sebarang gencatan senjata menjadi sebahagian daripada perjanjian untuk melepaskan tebusan Israel yang masih dipegang oleh Hamas dan kumpulan militan di Gaza. Pengarah CIA Bill Burns membuat perjalanan ke Qatar minggu ini untuk mengadakan mesyuarat dengan pegawai dari Israel, Qatar dan Mesir dalam usaha untuk mengikat perjanjian diplomatik sedemikian.

Pada 5 Mac, Biden berkata, “kami perlu gencatan senjata.” Tetapi syarat-syarat gencatan senjata “berada dalam tangan Hamas pada masa ini. Orang Israel telah bekerjasama. Ada tawaran rasional,” kata Biden.

Berminggu-minggu kemudian, rundingan itu masih berlangsung. “Setakat ini, perjanjian ini lebih sukar dicapai daripada yang diharapkan,” Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan berkata kepada wartawan pada 18 Mac. “Jika Hamas hanya menyerahkan warga tua, wanita dan yang cedera, besok, akan ada gencatan senjata enam minggu,” Sullivan berkata.

Mengapa AS menggunakan hak veto terhadap resolusi gencatan senjata PBB sebelum ini?

AS menggunakan hak veto terhadap resolusi Majlis Keselamatan Februari yang meminta gencatan senjata serta-merta di Gaza. AS membantah resolusi itu tidak mengutuk serangan Hamas terhadap Israel pada 7 Oktober.

Bagaimana ini memberi kesan hubungan Biden dengan Netanyahu?

Hubungan Biden dengan Netanyahu menjadi tegang dalam minggu-minggu kebelakangan ini, walaupun pentadbirannya tidak menarik sokongan tentera kepada Israel untuk perangnya menentang Hamas di Gaza. Sebelum panggilan telefon antara kedua-dua pemimpin pada Isnin, mereka tidak berbual secara langsung selama berminggu-minggu.

Kedua-dua pemimpin tidak bersetuju cara Israel mengejar pasukan bersenjata dan pemimpin Hamas dan menembak mati orang awam Gaza. Biden telah marah dengan Netanyahu dan tentera Israel tidak berbuat lebih untuk mengurangkan bilangan orang awam terbunuh ketika mereka cuba menghancurkan rangkaian simpanan senjata dan pusat arahan bawah tanah Hamas di Gaza. Biden juga menuduh Israel “meletupkan tidak berpihak” di Gaza yang membunuh berpuluh ribu orang.

Baru-baru ini, Biden cuba meyakinkan Netanyahu untuk mencari cara mengejar Hamas di bandar Rafah di selatan Gaza tanpa membunuh lebih ramai orang awam. Untuk itu, Biden mengatur pertemuan antara pakar keselamatan kebangsaan AS dan perancang perang Israel untuk menyatakan cara operasi di Rafah boleh dilakukan tanpa mengakibatkan serangan tentera besar-besaran Israel. Tetapi Netanyahu meragui.

Semasa bertemu Setiausaha Negara AS Antony Blinken di Israel pada Jumaat, Netanyahu berkata beliau memberitahu Blinken bahawa beliau menghargai sokongan AS selama lima bulan terakhir dalam perang menentang Hamas di Gaza. Tetapi beliau berkata Israel bersedia maju sendiri jika perlu. Netanyahu menggambarkan pertemuannya dengan Blinken dalam kenyataan video, dengan berkata beliau memberitahu diplomat tertinggi AS bahawa, “kami tidak ada cara mengalahkan Hamas tanpa masuk Rafah dan menghapuskan baki batalion di sana, dan saya beritahu beliau saya harap kita akan melakukannya dengan sokongan AS, tetapi jika perlu, kita akan melakukannya sendiri.”

Apa yang dilakukan resolusi ini untuk Biden secara politik?

Mungkin sangat sedikit. Dengan kempen pemilihan semula Biden bersedia, frustrasi terhadap dasar pentadbirannya terhadap Gaza telah mengancam memecah belahkan sebahagian asasnya. Dalam protes baru-baru ini di luar pejabat Biden dan kedutaan besar Israel di Washington, penyokong kiri menuntut tindakan lebih tegas terhadap Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.