Biden China EV

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden telah mengumumkan tarif baru pada Selasa untuk kenderaan elektrik buatan China, menaikkan tarif semasa empat kali ganda, serta tarif baru untuk sel suria, keluli, dan aluminium.

Tarif-tarif ini dijangka akan menaikkan $18 bilion dalam import dari China.

Pada masa ini, China mengeksport sangat sedikit kenderaan elektrik ke AS, jadi sangat tidak mungkin bahawa tarif akan memberi kesan yang banyak dalam jangka pendek. Pada suku pertama 2024, hanya satu pembuat kereta China, Geely, mengeksport EV ke AS dan mewakili kurang dari 1% bahagian pasaran.

Walaubagaimanapun, Pentadbiran Biden mengatakan bahawa ia bimbang bahawa dalam jangka panjang, subsidi China terhadap industri kenderaan elektriknya boleh menyebabkannya menuntut bahagian pasaran yang lebih besar. “Apabila pasaran global ditenggelami oleh produk China yang murah buatan, kebolehlaksanaan syarikat-syarikat Amerika dan asing lain adalah dipertikaikan,” kata Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen semasa pada April.

Sejak memasuki jawatan, Presiden Joe Biden telah mengekalkan tarif Trump yang dikenakan ke atas China, sebagai sebahagian daripada usaha untuk menggalakkan. Pada panggilan Isnin kepada wartawan, Lael Brainard, pengarah Majlis Ekonomi Negara Putih, berkata bahawa tarif akan membantu pekerja pembuatan di Pennsylvania dan Michigan dengan memastikan bahawa “pelaburan sejarah dalam pekerjaan yang dicetuskan oleh tindakan Presiden Biden tidak dicerobohi oleh banjir eksport tidak adil dari China.”

Beberapa pemerhati telah mencadangkan bahawa tarif adalah satu usaha untuk mendahului Donald Trump, yang telah untuk satu kadar keseluruhan 60% atau lebih ke atas semua barangan China.

Pengumuman itu juga datang semasa tahun pilihan raya di mana ketegangan antara AS dan China sangat tinggi, menurut satu kajian yang dijalankan oleh Pusat Penyelidikan Pew pada 2023.

Beijing telah menanggapi dengan mengatakan bahawa tarif baru adalah pelanggaran peraturan Pertubuhan Perdagangan Dunia. “Tarif 301 yang dikenakan oleh pentadbiran AS terdahulu ke atas China telah mengganggu pertukaran perdagangan dan ekonomi normal antara China dan AS secara teruk. WTO telah memutuskan tarif-tarif itu bertentangan dengan peraturan WTO,” kata Lin Jian, jurucakap Kementerian Luar Negeri China pada .

Sebelum pengumuman itu, pegawai kanan AS menafikan bahawa tarif itu berkaitan dengan pilihan raya, Financial Times melaporkan. “Ini tidak ada kena mengena dengan politik,” kata seorang pegawai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.