(SeaPRwire) –   Penjualan terjemahan bahasa Belanda dari biografi keluarga diraja British telah dihentikan selepas seorang ahli keluarga diraja dinamakan sebagai menyatakan kebimbangan tentang warna kulit anak lelaki Pangeran Harry dan isterinya Meghan Markle semasa beliau hamil,

Markle, yang separuh berketurunan hitam dan separuh berketurunan putih, , selepas beliau dan suaminya berhenti bekerja sebagai, bahawa terdapat beberapa “kebimbangan dan perbualan tentang seberapa gelap kulitnya mungkin apabila dilahirkan.” Pasangan itu enggan menamakan mana-mana ahli keluarga yang terlibat dalam perbualan itu.

Kontroversi itu muncul semula selepas penulis biografi diraja British Omid Scobie mengeluarkan bukunya Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival pada Ogos. Versi bahasa Inggeris buku itu terlibat, tetapi tidak mengenal pasti diraja yang membuat komen itu, yang Scobie tidak buat kerana beliau bimbang tentang undang-undang fitnah. TIME juga tidak menamakan mereka.

Walau bagaimanapun, terjemahan bahasa Belanda telah mendedahkan sebuah nama, yang menyebabkan penarikan buku itu sementara selepas diterbitkan pada Selasa.

Penerbit bahasa Belanda bahawa ia “terpaksa menarik buku itu sementara daripada pasaran kerana satu kesilapan telah berlaku dalam edisi bahasa Belanda,” dan mengatakan ia akan tersedia di kedai buku pada 8 Disember. Scobie untuk membela dirinya, dengan mengatakan beliau tidak pernah menamakan diraja itu dalam buku bahasa Inggeris, satu-satunya versi yang beliau bekerja, dan tidak melihat terjemahan sehingga mereka keluar.

Pada Rabu, personaliti TV British Piers Morgan ,

Wawancara Winfrey dengan pasangan itu menyebabkan kejutan ketika itu. Dalam sama ada keluarga diraja itu rasis, adik lelaki Harry, Pangeran William, berkata “kami sebenarnya bukanlah keluarga rasis.”

Dalam satu , Harry menafikan anggapan bahawa beliau dan Meghan menuduh keluarganya rasis, dengan mengatakan beliau tidak akan menggambarkan insiden itu sebagai rasis dan menunjukkan terdapat perbezaan antara rasisme dan prasangka tidak sedar.

Harry dan Meghan melangkah mundur daripada tanggungjawab senior mereka sebagai diraja pada 2020 dan berhenti menjadi diraja bekerja. Pasangan itu memberitahu Winfrey bahawa media tabloid British “besar kepala” yang Harry juga menuduh merawat ibunya Puteri Diana dengan salah, adalah

TIME telah menghantar permintaan untuk komen kepada pejabat berita penerbit bahasa Belanda dan istana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.