(SeaPRwire) –   Berita baik tentang inflasi beberapa bulan kebelakangan ini ialah ia melambat, tetapi mungkin itu tidak begitu penting bagi pengguna Amerika; inflasi yang melambat masih bermakna harga-harga terus meningkat. Kos sayur-sayuran meningkat hanya 0.3% daripada bulan sebelumnya pada Januari, tetapi telah meningkat 28% sejak Januari 2019. Tidak hairanlah rakyat Amerika masih terkejut apabila melihat bil belanjaan mereka.

Mungkin kedengaran bertentangan bahawa harga-harga masih meningkat walaupun beberapa peristiwa yang melancarkan inflasi tinggi beberapa tahun kebelakangan ini – wabak COVID-19, masalah rantai bekalan yang menyusul, peperangan di Ukraine – bermula beberapa tahun dahulu. Tetapi terdapat puluhan faktor berbeza yang menyumbang kepada inflasi makanan.

Untuk menerangkan faktor-faktor ini, TIME memilih satu hidangan yang mungkin biasa dimakan oleh isi rumah Amerika – burger keju dan kentang goreng – dan melihat apa yang menaikkan harga untuk bahan-bahan yang berbeza. Kami mendapati bahawa kos bahan-bahan untuk burger keju dan kentang goreng – $4.69 – kira-kira satu dolar lebih tinggi daripada pada tahun 2019, walaupun hanya beberapa sen daripada setahun lalu.

Wells Fargo ketua ekonomi pertanian Michael Swanson menerangkan faktor-faktor yang menaikkan harga gigitan demi gigitan:

Roti putih: Naik 59% sejak 2019

Roti adalah antara barang yang melonjak paling tinggi harganya sejak permulaan wabak. Jumlah wangnya mungkin tidak banyak – satu paun roti putih kini berharga $2.03, naik daripada $1.27 pada Januari 2019, mengikut. Apa yang berlaku? Roti sebenarnya murah untuk masa yang lama, kata Swanson. Harganya begitu rendah sehingga ia sebenarnya jatuh dari 2014 hingga 2019, apabila gandum murah dan persaingan pengusaha roti yang kuat memaksa pembuat roti menurunkan harga. Perniagaan roti begitu sukar sehingga banyak pengusaha roti gulung tikar atau bergabung.

Harga mula naik pada permulaan wabak, tetapi benar-benar melonjak pada awal 2022 selepas Rusia menyerang Ukraine dan harga gandum melonjak. Harga gandum kini merudum, tetapi peperangan Rusia memberikan alasan kepada pengeluar untuk meningkatkan harga. Selama bertahun-tahun, pengusaha roti benar-benar memerlukan harga roti naik untuk menampung kos buruh, tenaga dan pengangkutan mereka, dan akhirnya mereka mendapat peluang itu. “Sekali pintu air pecah, ia akan mengambil masa yang lama untuk inflasi kembali turun,” kata Swanson.

Keju pemprosesan: Naik 25% sejak 2019.

Pada 2022, harga susu terlalu rendah bagi petani untuk mendapat untung, jadi mereka mula menyusutkan ternakan; pembeli keju, meramalkan akan berlaku kekurangan keju, mula “melonjakkan satu sama lain untuk mendapatkan bekalan yang diperlukan,” kata Swanson. Ini menaikkan harga keju ke paras tertinggi pada April 2022. Perkara yang sama mungkin berlaku kini, katanya; laporan terbaru pengeluaran susu menunjukkan tanda-tanda yang kuat bagi penyusutan ternakan.

Sekiranya harga keju merudum di pasaran komoditi, ia mungkin mengambil masa untuk pengguna merasakan perbezaannya. Apabila harga keju melonjak pada 2022, pengecer tidak dapat menaikkan harga sebanyak itu, kata Swanson. Jadi apabila harga keju merudum, pengecer cuba untuk pulih apa yang telah hilang. Harga keju pemprosesan masih 25% lebih tinggi daripada pada Januari 2019.

Daging lembu cincang: Naik 32% sejak 2019

Pada awal 2024, hanya terdapat 87.2 juta lembu dan anak lembu di Amerika Syarikat. Ini mungkin kedengaran banyak lembu – kira-kira satu untuk setiap empat orang di AS – tetapi angka itu sebenarnya mewakili inventori terendah sejak 1951. Kekurangan lembu bermakna harga yang lebih tinggi untuk yang dijual dan dijadikan daging.

Penggembalaan AS berada pada tahap yang begitu rendah terutamanya kerana kemarau dan kos bekalan yang tinggi. Dalam empat tahun kebelakangan, apabila kemarau melanda Texas, Oklahoma, Kansas dan kawasan penternakan lembu yang lain, petani mendapati ia menelan belanja yang banyak untuk memberi makan lembu mereka. Mereka mula menjualnya – dan, luar biasa, mereka juga menjual lembu betina, yang biasanya akan ditahan untuk pembiakbakaan, mengikut Persekutuan Pertanian Amerika.

Kini, El Nino telah membawa kelembapan ke banyak bahagian AS, dan petani cuba membina semula ternakan mereka. Tetapi melakukannya akan mahal, mengekalkan harga daging tinggi. Walaupun AS mempunyai hasil jagung rekod pada 2023 dan harga makanan jatuh, sesetengah petani menahan lembu yang sebaliknya akan dijual untuk membina semula ternakan mereka. Dengan kadar faedah pinjaman yang lebih tinggi dan lembu yang lebih mahal, harga daging lembu tidak mungkin turun dalam masa terdekat. Pada Februari, ahli ekonomi daripada meramalkan bahawa 2024 akan dicirikan oleh harga daging lembu rekod di kedai runcit.

Tomat: Turun 1% daripada 2019

Salah satu makanan yang tidak mengalami peningkatan harga besar dalam empat tahun kebelakangan. Ini sebahagiannya kerana harganya sudah mahal berbanding buah-buahan dan sayuran lain. Tetapi harga tomat juga dipengaruhi oleh peraturan perdagangan; sejak 2013, pengeluar AS dan Mexico secara praktikal bersetuju menetapkan harga tomato supaya pengeluar satu negara tidak mempunyai kelebihan berbanding negara lain.

Kentang: Naik 30% daripada 2019

Tanaman kentang 2021 dan 2022 terjejas teruk oleh kemarau dan asap hutan, mengurangkan hasil. Dengan bekalan kentang AS dan luar negara yang lebih rendah, harga melonjak. Pada 2023, walaupun pengeluaran kentang AS meningkat buat kali pertama dalam tujuh tahun, ini sepatutnya merendahkan harga.

Daun salad Romaine: Naik 19% daripada 2019

Virus yang disebarkan serangga memusnahkan bahagian besar tanaman salad di California pada 2022, menyebabkan kos meningkat. Harga telah jatuh sejak itu, tetapi kos buruh dan pengangkutan masih lebih tinggi daripada pada 2019, yang bermakna pembekal tidak tergesa-gesa untuk menurunkan harga lebih jauh.

Anda Tidak Akan Menjimatkan Wang Dengan Makan Luar

Burger restoran anda mungkin juga akan lebih mahal, kerana gaji terus meningkat dalam pasaran pekerjaan yang kompetitif. “Secara keseluruhan, semuanya hanya naik,” kata Brian Arnoff, pengasas bersama Meyer’s Old Dutch, sebuah restoran hamburger di Beacon, N.Y., restorannya telah menjalani dua kenaikan harga sejak wabak, burgernya kini berharga $16, naik daripada $13 pada 2019.

Bagi restoran pula, tetapi buruh menyumbang banyak kepada peningkatan kos makanan. Meyer’s Old Dutch tidak dapat mendapatkan calon untuk hadir temuduga melainkan jika dia menawarkan $18 sejam, jauh lebih tinggi daripada gaji minimum negeri New York sebanyak $15 sejam. Gaji di seluruh perniagaannya meningkat kerana dia cuba untuk mengekalkan bakat; tukang masak yang menerima $18 sejam pada 2019 kini mula pada $20. Sehingga wabak, kata Arnoff, kos makanan dan bekalan lain melebihi kos buruh. Kini, dia mengeluarkan lebih untuk buruh berbanding bahan-bahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.