Wall Street Journal reporter Evan Gershkovich in Russia

(SeaPRwire) –   Terdapat dua momen dalam cerita penutup Charlotte Alter tentang penjaraan yang tidak adil terhadap wartawan Amerika yang tidak dapat saya lupakan.

Yang pertama adalah panggilan telepon antara editor Wall Street Journal Emma Tucker dan Paul Beckett, ketika itu ketua bahagian Washington Journal, ketika Gershkovich ditahan. Keterkejutan yang mengalir melalui momen itu, yang Charlotte sertakan dalam pengisahannya tentang jam-jam yang menyusul penangkapan Gershkovich, berbicara banyak tentang ketidaknyataan penculikannya ke dalam sistem peradilan Rusia. Bahkan selepas serangan penuh skala Rusia ke Ukraina pada Februari 2022, Gershkovich terus melaporkan dari Rusia secara berkala. Dia telah memberitahu ibu bapanya untuk tidak risau; selepas semua, dia adalah seorang wartawan yang diakreditasi oleh Kementerian Luar Negeri. Gershkovich percaya status itu akan melindunginya, walaupun dia tahu kehidupan di sana telah berubah.

Pada 29 Mac 2023, Gershkovich menyertai bilangan itu, termasuk seorang bekas Tentera Laut yang menjalani hukuman penjara 16 tahun atas tuduhan palsu mengintip. Kematian aktivis Alexei Navalny di sebuah koloni hukuman Rusia hanya menekankan ketaktentuan situasi mereka – dan membatalkan kemungkinan pertukaran tahanan yang boleh memasukkan ketiganya, menurut laporan Charlotte.

Momen kedua dalam cerita yang tidak dapat saya lupakan datang pada akhir. Ini membuat saya berharap. Sesiapa yang membaca cerita Charlotte akan melihat dengan jelas bahawa Gershkovich kelihatan tidak kehilangan daya ingat mahupun rasa humor. Bahkan di sebalik dinding Penjara Lefortovo, dia telah menemui cara untuk berkongsi kasih sayangnya kepada orang lain.

Baca cerita penutup di sini:

Gershkovich melihat pelaporan di Rusia sebagai panggilan, yang lebih bermakna kerana kebebasan wartawan Rusia telah hampir sepenuhnya dibatasi. Penguncian itu hanyalah satu contoh tekanan yang telah dihadapi oleh pers dalam dasawarsa terakhir. Enam tahun lalu, kami mengiktiraf keberanian dan ancaman yang dihadapi oleh wartawan seperti dari Rappler Filipina dengan memilih sebagai Orang Tahunan – . Keberanian mereka tidak mereda, tetapi juga tidak ancamannya: menurut laporan Disember 2023 dari Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan, Gershkovich adalah salah seorang daripada 320 wartawan di seluruh dunia yang dipenjara kerana kerja mereka. Ini adalah bilangan tertinggi kedua sejak pertubuhan itu memulakan pengiraan pada tahun 1992.

Di TIME, kami berharap jurnalisme kami membawa kepada tindakan. Kami menetapkan untuk menceritakan penangkapan dan penjaraan Gershkovich, dan kesannya ke atas keluarga, rakan dan rakan sekerjanya dalam jam dan bulan berikutnya. Kami tahu beratus-ratus orang berjuang hari ini untuk membebaskan Gershkovich. Pada bulan Oktober, dia menyambut ulang tahun ke-32 dalam sel penjaranya. Dan pada 29 Mac akan menjadi setahun penuh sejak penangkapannya atas tuduhan palsu mengintip. Kami menyertai wartawan dan penyokong mereka di Wall Street Journal, serta rakan sejawatan kami di seluruh industri, memanggil pembebasannya. Kami berharap untuk hari di mana Gershkovich bebas, bersama rakan dan keluarganya semula, kembali melakukan kerja yang dicintainya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.