(SeaPRwire) –   Pengalaman pertama Fred Swaniker sebagai seorang pendidik bermula ketika dia masih sangat muda. Dia berusia 18 tahun ketika ibunya meminta bantuan untuk mengurus sebuah sekolah gereja kecil yang dirancang untuk ditubuhkan di Botswana untuk kanak-kanak berusia 5 hingga 12 tahun. Bapanya baru saja meninggal dunia, dan keluarga memerlukan pendapatan tetap dari pekerjaan ibunya sebagai guru sekolah menengah, jadi dia meminta bantuan . “Saya menjadi pengetua pada usia 18 tahun,” katanya. “Saya mengajar kelas dan mengurus guru-guru lain. Ini merupakan pengalaman penting.”

Bekerja di sekolah itu, kini berusia 47 tahun, telah dibawa sepanjang kerjaya beliau. Selepas mendapat Ijazah Pengurusan Perniagaan dari Stanford pada tahun 2004, ahli perniagaan Ghana ini memutuskan untuk mengabdikan diri untuk membina program baru yang boleh membangunkan bakat yang belum dimanfaatkan pelajar-pelajar – dan, dengan melakukannya, membantu memacu perubahan untuk masyarakat mereka.

“Terdapat banyak cabaran di Afrika: kesihatan, pendidikan, infrastruktur, tadbir urus, keselamatan makanan, rasuah,” kata Swaniker. “Saya menyedari bahawa tidak mungkin bagi saya untuk sepanjang hayat saya, menyelesaikan mana-mana satu isu itu. Tetapi jika saya dapat mewujudkan sistem yang membenarkan saya untuk mempunyai sistem untuk .”

Dengan misi ini di pandangan, Swaniker memulakan usaha untuk membina program-program yang boleh mendidik generasi perintis. Pada tahun 2004, bekerja sama dengan rakan-rakan yang ditemui ketika di Stanford, Swaniker mereka bentuk pelan perniagaan untuk Akademi Kepimpinan Afrika dengan tujuan untuk mencari dan melatih pelajar-pelajar berpotensi dari seluruh Afrika dalam keusahawanan dan kepimpinan. Berpangkalan di Johannesburg, Afrika Selatan, sekolah menengah dua tahun kini mendidik kira-kira 250 pelajar Darjah 11 dan 12 setiap tahun, dipilih daripada proses permohonan yang kompetitif di mana beribu-ribu pelajar memohon.

Kejayaan akademi dan permintaan untuk program yang ditawarkannya membawa Swaniker untuk membuka institusi baru pada tahun 2015 – Universiti Kepimpinan Afrika (ALU). Sekolah itu, yang mempunyai kampus di Mauritius dan Rwanda, menawarkan program ijazah sarjana muda dalam kejuruteraan perisian dan kepimpinan keusahawanan kepada 2,000 pelajar setiap tahun. Melihat pertumbuhan sektor teknologi di benua itu dan potensi pembelajaran jarak jauh untuk mencapai lebih banyak pelajar, Swaniker mencipta African Leadership Xcelerator (ALX) beberapa tahun selepas debut ALU. ALX menawarkan siri kursus maya – antara empat hingga enam bulan – yang menyediakan latihan teknikal jangka pendek untuk pelajar yang berminat untuk mengejar pekerjaan dalam kejuruteraan perisian, pengkomputeran awan, analisis data, dan lebih lagi. Lebih daripada 97,000 pelajar telah menyelesaikan program itu sejak penubuhannya.

Para graduan daripada program-program ini menyertai rangkaian alumni yang bekerja dalam pelbagai industri. Pelajar terdahulu sekolah-sekolah itu termasuk diplomat, pembikin filem, pereka perubatan, dan pengasas syarikat dan pertubuhan bukan kerajaan. Satu kisah kejayaan terkini: Joseph Rutakangwa, yang lulus dari Universiti Kepimpinan Afrika pada tahun 2019, kemudian memulakan Rwazi, syarikat permulaan yang menyediakan analisis data kepada syarikat-syarikat besar tentang kebiasaan pengguna di negara-negara Afrika dan pasaran membangun yang lain. Pada bulan Mac, Rwazi mengumpul $4 juta. Sementara itu, alumni Akademi Kepimpinan Afrika tahun 2010, Spencer Horne, berada di belakang Cloudline, syarikat permulaan yang menggunakan teknologi drone untuk membantu menghantar barang-barang penting seperti makanan dan ubat-ubatan ke penduduk luar bandar. Selepas tahun-tahun pembangunan, Cloudline memperkenalkan – kapal udara berkuasa solar yang boleh bergerak sehingga 250 batu – kepada orang ramai di Pameran Udara Paris musim panas ini.

Secara keseluruhannya, lebih daripada 200,000 pelajar terlibat dengan kurikulum program setiap tahun, tetapi Swaniker menetapkan matlamat lebih tinggi – beliau bertujuan untuk melatih 3 juta pemimpin menjelang tahun 2035, dan sedang bergerak dengan pantas untuk mencapai matlamat itu. Perubahan demografi mungkin akan menguntungkannya. Semakin banyak negara akan menghadapi kekurangan pekerja muda yang mahir secara teknikal dalam dekad-dekad akan datang ketika penduduk global menua. Tetapi Swaniker melihat peluang besar yang dicipta oleh perubahan ini untuk pelajar-pelajar dalam programnya, yang akan membantu memperkukuh tenaga kerja global di masa hadapan. “Benua Afrika kekal sebagai benua termuda di dunia, dan menjelang 2050,” kata Swaniker. “Kami sedang melihat bagaimana untuk memanfaatkan bakat yang ada di sana.”

Profil ini diterbitkan sebagai sebahagian daripada inisiatif TIME100 Impact Awards, yang mengiktiraf pemimpin dari seluruh dunia yang memacu perubahan dalam masyarakat mereka. Majlis anugerah TIME100 Impact Awards akan datang akan diadakan pada 17 November di Kigali, Rwanda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)