Domino

Filem Sofia Coppola Priscilla, yang menelusuri kehidupan Priscilla Presley dan hubungan kompleksnya dengan Elvis Presley, telah menjadi kontroversi sejak filem itu diumumkan. Minggu ini, Variety melaporkan bahawa sebelum kematiannya tahun ini, anak perempuan Elvis dan Priscilla, Lisa Marie Presley, menghantar email kepada Coppola menyatakan ketidaksetujuannya terhadap cara bapanya digambarkan dalam filem itu, berdasarkan skrip yang dikajinya. Lisa Marie meminta Coppola menyemak semula gambaran bapanya dalam filem itu demi keluarganya, memanggil skrip itu “sangat dendam dan merendahkan.”

Priscilla mengikuti hubungan antara Elvis dan Priscilla, yang bermula ketika beliau berusia 14 tahun dan beliau 24 tahun. Filem ini berdasarkan memoir Priscilla Presley 1985 Elvis and Me dan mendapat restunya. “Ia sangat sukar untuk duduk dan menonton filem tentang anda dan tentang kehidupan anda dan tentang cinta anda,” kata Priscilla dalam sidang akhbar untuk filem itu semasa Festival Filem Venice, menambah bahawa Coppola melakukan “kerja yang hebat.” Tetapi email dari Lisa Marie kepada Coppola jelas bahawa tidak semua ahli keluarga Presley bersetuju.

Menurut Variety, dalam satu email yang dihantar pada September 2022, sebelum filem mula difilemkan, Lisa Marie menulis, “Bapaku hanya kelihatan sebagai pencabul dan manipulatif. Sebagai anaknya, saya tidak membaca ini dan melihat apa-apa bapa saya dalam watak ini. Saya tidak membaca ini dan melihat perspektif ibu saya tentang bapa saya. Saya membaca ini dan melihat perspektif anda yang sangat dendam dan merendahkan dan saya tidak faham mengapa?” Beliau memberi amaran bahawa beliau akan bersuara terhadap projek itu dan ibunya, yang menyokong filem itu. “Saya akan terpaksa berada dalam kedudukan di mana saya terpaksa secara terbuka menyatakan perasaan saya tentang filem ini dan menentang anda, ibu saya, dan filem ini secara awam.”

Sebagai tindak balas, Coppola berkata beliau berharap Lisa Marie akan berubah fikirannya selepas melihat potongan akhir filem itu. “Saya berharap bahawa apabila anda melihat filem akhir, anda akan berpendapat berbeza, dan memahami saya mengambil berat untuk menghormati ibu anda, sambil juga mempersembahkan bapa anda dengan sensitiviti dan kompleksiti.” Sumber tidak dikenali memberitahu Variety bahawa menjelang permulaan penggambaran pada Oktober 2022, kira-kira 10 halaman telah dipotong dari skrip asal.

Lisa Marie berkata beliau bimbang beliau merasa perlu melindungi ibunya dan bimbang Priscilla tidak akan “memahami niat di sebalik filem ini atau hasil yang akan dihasilkannya.”

Email yang didedahkan dalam Variety ketika Priscilla dibuka di pawagam pada 3 November itu, menyoroti sambungan yang rumit antara filem dan harta pusaka Presley. Hanya beberapa minggu selepas kematian Lisa Marie pada Januari 2023, Prisiclla meminta hakim mengesahkan bahawa beliau adalah pemegang amanah kepada harta pusaka anak perempuannya yang telah meninggal. Dokumen 2016 menunjukkan bahawa Priscilla dan Barry Siegel, bekas pengurus anak perempuannya yang beliau saman kerana $100 juta kerana salah urus kewangan, telah dikeluarkan dari wasiat sebagai pemegang amanah bersama. Mereka digantikan oleh dua orang anak Lisa Marie, Riley dan Benjamin Keough, yang meninggal dunia akibat bunuh diri pada Julai 2020. Pada Mei, Priscilla berkata pertikaian undang-undang telah diselesaikan di luar mahkamah. Kemudian Riley Keough meminta untuk dilantik sebagai pemegang amanah tunggal kepada harta pusaka ibunya. Pada Ogos, mahkamah meluluskan permohonan anak perempuan Lisa Marie dan pada Rabu, kedua-dua pihak mencapai penyelesaian yang menyaksikan Priscilla menerima bayaran sekali gus sebanyak $1 juta dari polisi insurans hayat $25 juta Lisa Marie dan $100,000 setahun, “untuk peranannya sebagai penasihat khas promenade trust berkaitan dengan kepentingan sahamnya dalam Elvis Presley Enterprises, peranan bukan fidusia,” PEOPLE melaporkan.

Drama undang-undang yang berikutan kelihatan seolah-olah terdapat pertengkaran antara nenek dan cucu, tetapi kedua-dua Priscilla dan Riley telah menafikannya dalam beberapa kutipan kepada media. Priscilla berkata dalam temubual bahawa beliau dan Riley berada dalam “hubungan baik” dan menjelaskan bahawa isu kuasa ke atas harta pusaka seseorang “bukan sesuatu untuk dipermain-mainkan.” Riley menyokong kenyataan itu kepada Vanity Fair dengan berkata, “Apa-apa yang mencadangkan sebaliknya dalam media membuat saya sedih kerana, pada akhirnya, semua yang beliau mahu adalah untuk mencintai dan melindungi Graceland dan keluarga Presley dan warisan itu.”