Serangan Israel ke Gaza terus berlanjut

(SeaPRwire) –   Ketika gencatan senjata seminggu antara Israel dan Hamas berakhir Jumaat, dengan Hamas menembakkan serangan roket ke dalam Israel dan tentera udara Israel memulihkan operasi tempur di Jalur Gaza, satu perkara menjadi jelas: Perang tidak akan berakhir dalam masa terdekat.

Walaupun ada jeda dalam pertempuran yang menimbulkan harapan di kalangan sesetengah pihak bahawa permulaan akhir mungkin hampir, kedua-dua belah pihak telah menghidupkan semula konflik itu. “Kami bersedia dan sedang mempersiapkan diri kami untuk teruskan misi ini selama yang diperlukan,” kata Richard Hecht, jurucakap Pertahanan Israel (IDF).

Setiap pihak menyalahkan pihak lain atas kegagalan rundingan. Pada Khamis, Hamas membunuh empat orang Israel dalam serangan pengganas di Jerusalem dan melancarkan lebih banyak roket ke Israel, yang menurut Israel melanggar gencatan senjata. Pada Jumaat, Israel menyerang Gaza dengan siri serangan udara dan mengumumkan rancangan untuk operasi berintensiti tinggi untuk menargetkan kemudahan Hamas di bahagian selatan Jalur. Tentera Darat IDF juga melepaskan peta untuk membimbing orang awam Palestin keluar dari bahaya. Kos korban awam di Gaza akibat serangan udara Israel telah menjadi kebimbangan yang kuat bagi masyarakat antarabangsa, dengan Kementerian Kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas mendakwa lebih daripada 15,000 orang awam telah terbunuh dalam serangan udara Israel.

Israel menyatakan ia tidak akan menghentikan perang sehingga ia menyelesaikan objektif yang dinyatakan untuk menghancurkan infrastruktur tentera Hamas dan menghapuskan kumpulan pengganas sebagai kuasa pemerintah di Gaza. Matlamat itu mendapat sokongan meluas daripada orang awam Israel selepas militan Hamas menyusup ke selatan Israel pada 7 Oktober dan membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam. “Jika kami tidak memusnahkan Hamas, kewujudan kami di sini dalam bahaya,” kata Ophir Falk, penasihat dasar luar negeri Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Amerika Syarikat, Israel dan Hamas berada di “titik manis” semasa jeda tujuh hari apabila Israel melepaskan seorang tahanan Palestin sebagai pertukaran untuk tiga tebusan Israel, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, kata David Makovsky, bekas pegawai Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat di pentadbiran Obama.

“Israel mahu tebusannya keluar. Biden tentu sahaja mahu tebusan keluar dan mahu memberi lori bantuan kemanusiaan dan semuanya lebih masa untuk mencapai orang, dan Hamas mahu tahanan mereka keluar dan untuk berkumpul semula,” kata Makovsky. “Selama anda bercakap tentang wanita dan kanak-kanak, semua orang gembira. Persoalannya, pada bila Hamas akan mengubah meja dan berkata mereka telah menghabiskan semua kategori itu. Kini mereka berurusan dengan lelaki usia produktif dan askar IDF, yang mereka lihat sangat berbeza, dan mahu melihat Israel mengosongkan penjara pembunuh. Itu akan mencipta perdebatan menggerunkan di Israel.”

Bagi Israel, prospek itu memanggil precedent yang menyakitkan. Pada 2011, Israel menukar lebih daripada 1,000 tahanan Palestin untuk menjamin pembebasan Gilad Shalit, seorang askar IDF yang ditahan Hamas selama lebih lima tahun. Salah seorang tahanan Palestin yang dibebaskan ialah Yahya Sinwar, komander tentera Hamas yang menjadi dalang di sebalik pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober. (Semasa di penjara, Israel menyelamatkan nyawa dengan menjalankan pembedahan untuk mengeluarkan tumor membunuh padanya.)

Tetapi walaupun pertukaran sedemikian tidak kelihatan segera, beberapa pegawai Israel mengatakan bahawa pertukaran untuk menyelamatkan tebusan yang tinggal akan berlaku dalam konteks yang berbeza daripada pertukaran Shalit. “Semua perjanjian yang diluluskan adalah atas dasar bahawa kami akan memusnahkan Hamas,” kata Falk. “Jadi jika kami memusnahkan Hamas, selepas semua perjanjian ini selesai, maka akibat pertukaran ini kurang membunuh daripada masa lalu. Itulah sebabnya ia dapat diluluskan oleh kabinet.”

Dengan kata lain: Orang Israel mungkin bersedia menerima pembebasan pengganas Hamas kembali ke Gaza jika hari-hari mereka akan berbilang di sana juga.

Dalam semangat itu, Israel memulakan misi maksimalis yang lebih besar di Jalur Gaza daripada dalam konflik sebelumnya, apabila objektifnya adalah untuk mengawal kumpulan Islamis dan memperkukuh keterahan serantau Israel. Netanyahu dan kabinet perpaduan masa perang telah bersumpah untuk menarik Hamas keluar dari Gaza sepenuhnya, dalam apa yang banyak disyaki akan menjadi salah satu peperangan Israel yang paling lama dan membunuh.

Pegawai Israel menganggarkan bahawa kegagalan menghapuskan Hamas selepas melaksanakan serangan pengganasan terburuk terhadap Negara Yahudi akan memberi semangat kepada musuh utamanya Iran dan ejennya, termasuk Hamas. Itu boleh menyebabkan lonjakan lebih keganasan, khawatir Israel, yang akan menimbulkan ancaman kewujudan terhadap Israel dan orang Yahudi di seluruh dunia. “Jika kami tidak menyelesaikan pekerjaan, mesej di rantau ini, dan untuk Islamis radikal lain di seluruh dunia, akan sangat berbahaya,” kata Amichai Chikli, Menteri Urusan Diaspora Israel.

Dilihat dari luar, kos konvinsi itu kelihatan meningkat. Pemulihan pertempuran datang kurang daripada 12 jam selepas Setiausaha Negara Antony Blinken melawat Israel pada Khamis, apabila beliau memberitahu Netanyahu bahawa serangan menghancurkan ke utara Gaza pada minggu-minggu pertama perang tidak boleh diulangi di selatan, di mana kira-kira satu juta orang Palestin telah melarikan diri sejak Israel memulakan serangan udara ke bandar Gaza. Blinken juga memberi amaran kepada kabinet Israel bahawa semakin lama perang berlangsung, tekanan akan membina ke atas Amerika Syarikat dan Israel untuk mengakhirinya.

Tetapi sementara tekanan global berkembang, pegawai Israel bersikeras mereka tidak akan membatasi diri kepada jadual masa. “Selama beberapa dekad, terdapat anggapan bahawa mungkin kita boleh hidup di sebelah raksasa,” kata Chikli. “Kami tidak boleh hidup berhampiran raksasa. Raksasa perlu dimusnahkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.