(SeaPRwire) –   Pada tahun 2014, ahli bioetik Dr. Ezekiel Emanuel yang ketika itu berusia 57 tahun telah menulis esei yang bertajuk “Why I Hope to Die at 75” untuk The Atlantic. Argumennya adalah bahawa tidak berbaloi untuk hidup sepanjang masa yang mungkin jika usaha itu menghasilkan dekad tambahan yang ditakrifkan oleh penyakit dan kesihatan yang buruk, yang data menunjukkan ia adalah keadaan yang biasa.

Hampir sepuluh tahun kemudian, tidak banyak yang berubah dari pandangan Emanuel atau statistik. Emanuel masih berkata beliau merancang untuk menghentikan kebanyakan rawatan perubatan yang memanjangkan hayat sebaik sahaja beliau mencapai usia 75 tahun, walaupun beliau cukup sihat sehingga dijangka hidup lebih lama secara semula jadi. Dan masih terdapat jurang yang lebar antara purata bilangan tahun yang dijangka oleh seseorang yang dilahirkan di Amerika Syarikat – 77.5 tahun, mengikut Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – dengan bilangan tahun yang dijangka mereka dapat hidup dengan kesihatan penuh: 66.1 tahun, mengikut World Health Organization (WHO).

Pakar sering merujuk jurang ini sebagai jurang antara “jangka hayat” dan “jangka hayat sihat”. Dan, semakin banyak mereka memberi tumpuan kepada yang terakhir sebagai ukuran kepanjangan hayat yang betul. “Adalah hebat untuk hidup sehingga 100 tahun,” kata Tim Peterson, CEO Healthspan Technologies, syarikat permulaan yang memberi tumpuan kepada penuaan sihat – tetapi kurang jika anda hidup 30 tahun terakhir dengan kesihatan yang buruk.

Wabak dan kadar yang meningkat serta kematian akibat dadah menyumbang kepada penurunan beberapa tahun yang hanya dibalikkan pada tahun 2022, apabila kurang kematian akibat COVID-19 membawa kepada pemulihan kira-kira satu tahun jangka hayat yang dijangkakan. Tetapi walaupun dengan kejatuhan baru-baru ini, jangka hayat Amerika Syarikat sepanjang abad ke-20, dari 59.6 tahun untuk mereka yang dilahirkan pada tahun 1922 ke 77.5 tahun untuk mereka yang dilahirkan pada tahun 2022.

Bagaimanapun, jangka hayat sihat konsisten tertinggal, terutamanya disebabkan kadar penyakit kronik berkaitan usia yang tinggi termasuk kanser, demensia dan penyakit jantung. Ramai Amerika juga tidak cukup tidur, bersenam atau makan dengan sihat, yang semuanya boleh mengurangkan kebajikan jangka panjang, tambah Peterson. Tetapi ini bukanlah masalah yang unik Amerika sahaja. Jangka hayat global meningkat kepada 73.4 tahun, manakala jangka hayat sihat tertinggal di belakang pada 63.7 tahun, mengikut laporan WHO.

“Ya, kita hidup lebih lama,” kata Dr. Andre Terzic, pakar perubatan regeneratif di Mayo Clinic. “Tetapi ada harga yang perlu dibayar, dan harga itu adalah kita mungkin tidak semestinya hidup lebih sihat, lebih lama.”

Menutup jurang antara jangka hayat dan jangka hayat sihat adalah matlamat yang menarik – walaupun mustahil – bagi sesetengah penyelidik, pembuat dasar dan pengasas. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menetapkan 2021-2030 sebagai “Decade of Healthy Ageing”, dan Persatuan Jantung Amerika berusaha untuk meningkatkan jangka hayat sihat sekurang-kurangnya dua tahun dalam tempoh yang sama. Sementara itu, syarikat permulaan menawarkan penyelesaian terhadap pengguna, seperti ujian DNA yang mengeluarkan cadangan peribadi mengenai cara makan dan bersenam untuk kesihatan yang dipanjangkan, walaupun sesetengah pakar memberi amaran bahawa mereka terlebih ambil berat tentang sains. Dan beberapa syarikat sedang membangunkan ubat yang menyasarkan penuaan itu sendiri, dengan harapan dapat memanjangkan jangka hayat sihat.

Dalam kertas kerja tahun 2015, Terzic dan rakan sekerjanya menyenaraikan laluan yang menjanjikan untuk menutup jurang antara jangka hayat dan jangka hayat sihat, daripada dasar kesihatan global kepada pembangunan ubat yang membunuh sel-sel yang rosak yang terkumpul semasa proses penuaan. Penyelidik lain sedang mencari cara untuk mengembalikan jam biologi melalui terapi gen dan sel punca, antara lain.

Terzic menunjuk kepada penggunaan ubat dan ujian genetik untuk beberapa penyakit kronik sebagai bukti bahawa perubatan sedang bergerak ke arah yang betul. Peterson berkata ubat diabetes baru seperti juga boleh menggerakkan jarum, juga. Terdapat juga beberapa bukti bahawa ubat termasuk metformin (rawatan diabetes jenis 2 yang lebih lama) dan rapamycin (imunosupresan) mungkin memanjangkan hayat sihat – membawa sesetengah biohacker mengambilnya secara luar etika sebelum sains diputuskan.

Dan, awal bulan ini, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) telah mengumumkan bahawa metformin mempunyai “jangkaan keberkesanan yang munasabah”, satu langkah ke arah pemberian kelulusan bersyarat. Ini merupakan perkara besar bukan sahaja untuk anjing, kata Peterson, tetapi juga untuk manusia, kerana ia menunjukkan FDA bersedia mempertimbangkan ubat yang menyasarkan penuaan itu sendiri, berbanding penyakit yang sering menyertainya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.