North Macedonia v England - UEFA Euro 2024 Qualifying - Group C - Todor Proeski National Arena

Nike pasukan bola sepak England kit baharu untuk kejohanan UEFA Euro 2024––dan mencetuskan kontroversi atas satu butiran yang membawa kepada seruan untuk perubahan. Perdana Menteri U.K., Rishi Sunak adalah antara suara terkenal yang menyuarakan pendapat mereka tentang reka bentuk semula ini. 

(SeaPRwire) –   Dalam kit bola sepak baharu, seperti uniform bola sepak dikenali di U.K., Nike menukar beberapa warna Salib St. George––palang merah tradisional pada latar belakang putih pada bendera Inggeris. 

Perubahan ini menyebabkan kegemparan dalam kalangan beberapa peminat, membawa kepada pengeluar sukan dan kritikan daripada ahli politik. BBC bahawa Nike tidak mempunyai rancangan untuk menukar reka bentuk itu. TIME menghubungi Nike dan pasukan bola sepak England untuk mendapatkan komen. 

Inilah yang anda perlu tahu tentang kontroversi ini. 

Apa yang berlaku kepada Salib St. George pada kit bola sepak England? 

Nike mengeluarkan reka bentuk uniform baharu dalam talian pada 18 Mac. Pada belakang kolar, syarikat itu membuat apa yang mereka panggil “kemas kini menyeronokkan” pada salib St. George dengan melapisi jalur merah jambu-ungu dan biru ke dalam satu jalur salib untuk “menyatukan dan memberi inspirasi”. 

Ini bukan kali pertama seorang pereka bermain dengan bendera U.K. pada uniform sukan dan menerima reaksi negatif. Seperti yang dinyatakan oleh BBC, uniform pereka Stella McCartney untuk pasukan GB pada Olimpik 2012 mempunyai Union Jack biru dan putih, bukannya palang merah, putih dan biru tradisional pada bendera British.

Apakah reaksi kepada kit bola sepak England baharu? 

Pemgemar telah meninggalkan ribuan komen pada pengumuman Nike tentang reka bentuk pada X (dahulu Twitter), mengkritik syarikat itu dan menyeru #BoikotNike. Pertubuhan politik Konservatif Turning Point U.K. mempertahankan kebanggaan negara mereka dalam catatan di X dan di London pada 23 Mac sebagai respons. 

Bagaimanapun, sesetengah orang di X mengkritik bahawa mereka merasakan isu ini mengingat krisis U.K. dan dunia dan fokus daripada ahli politik dan media tidak sewajarnya.

“Adakah reka bentuk kit England adalah isu paling mendesak masa kini?” soal seseorang.

England v Senegal - FIFA World Cup 2022 - Round of 16 - Al Bayt Stadium

Apa yang dikatakan ahli politik tentang perubahan itu? 

Sunak pada 22 Mac bahawa beliau lebih suka salib asal St. George.

“Apabila bercakap tentang bendera negara kita, kita tidak seharusnya mengacaukannya kerana ia adalah sumber kebanggaan, identiti, siapa kita dan ia adalah sempurna seperti sedia kala”, katanya. 

Perdana Menteri menyertai kritikan daripada pemimpin politik U.K. Setiausaha Kebudayaan, Lucy Frazer berkata: “Pemgemar harus sentiasa diutamakan, dan jelas bahawa ini bukan apa yang diinginkan oleh penggemar. Warisan negara kita––termasuk Salib St George––menyatukan kita. Mengusiknya adalah sia-sia dan tidak perlu.” 

Ahli politik terkemuka yang lain, pemimpin Parti Buruh ditanya oleh dalam temu bual pada 21 Mac sama ada ia adalah salah untuk Nike mengubah salib itu. 

Beliau menjawab: “Ya, saya fikir begitu. Saya peminat bola sepak yang besar, saya menonton perlawanan England, perlawanan lelaki dan wanita, dan bendera itu digunakan oleh semua orang, ia adalah penyatuan, ia tidak perlu diubah. Kita hanya perlu berbangga dengannya. Oleh itu, saya rasa mereka hanya perlu mempertimbangkan semula ini dan menukarnya kembali. Saya tidak pasti sama ada mereka boleh menjelaskan dengan betul mengapa mereka fikir mereka perlu menukarnya pada mulanya.” 

Starmer menambah bahawa dia fikir Nike juga boleh mengurangkan harga baju itu. Ia dijual pada £125 paun ($157).  

Ahli Parti Buruh yang lain, Emily Thornberry, pada 22 Mac, berkata: “Anda tidak akan menjangkakan Nike pergi dan melihat bendera Wales dan memutuskan untuk menukar naga kepada kucing. Anda tidak akan menjangkakan bendera England diubah seperti ini.”  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.