Stuffed teddy bear laying on couch

(SeaPRwire) –   Orang ramai merasa letih. Macam, sangat letih. Seperti yang ditunjukkan oleh trend terkini seperti , , , dan terutamanya —apabila lebih daripada 47 juta orang Amerika secara sukarela meletak jawatan dari jawatan mereka—orang ramai merasa tekanan bukan sahaja pada jadual kerja mereka; mereka merasa ia pada semangat mereka. Kini kami berada dalam zaman apa yang penulis dan profesor sains komputer Cal Newport namakan masa di mana orang mencari untuk menubuhkan semula hubungan mereka dengan kerja untuk mengurangkan rasa letih meluas mereka.

Kebanyakan orang tidak terkejut untuk mendengar tentang “Keletihan Besar”. Kami tahu bahawa kami letih, dan kami nampaknya dalam pilihan yang kami buat setiap hari: memesan makanan kerana kami tidak mempunyai tenaga untuk membuatnya, cuba untuk mencari cara untuk bekerja dari rumah supaya kami tidak perlu menambah perjalanan dua jam ke hari kami, keluaran sosial jarang kerana ia mustahil untuk menyelaraskan jadual orang dewasa sibuk, pengutamaan sepenuhnya hobi—senarai terus berlanjut. Orang rasa begitu letih sehingga mereka memotong aktiviti yang biasanya biasa dan rendah tekanan, seperti bersenam dan pergi ke pasar raya. Tambah pulih dari wabak, inflasi, dan tekanan global, dan anda dapat resipi untuk keletihan fizikal, mental dan emosi yang lengkap.

Jadi mengapa tahap keletihan meningkat? Saya bercakap dengan profesional yang terbakar untuk hidup, dan saya telah mendengar banyak sebab unik untuk keletihan. Tiga faktor yang biasanya diabaikan tetapi yang saya percaya menyumbang paling banyak ialah gaya hidup yang tidak mampan, pendedahan kepada tekanan di luar kawalan kita, dan ketidakpastian kewangan. Ini adalah aspek kehidupan kita yang telah berjaya dinormalisasikan. Tetapi normalisasi ini menyebabkan kita mengabaikan kesannya pada kesihatan fizikal dan mental kita.

Gaya hidup yang tidak mampan

Apakah lawan rasa keletihan? Merasa berdaya. Tetapi apakah, tepatnya, yang membantu kita untuk merasa berdaya?

New York Times-penulis terbaik dan penyelidik Dan Buettner menghabiskan kerjayanya mengkaji “zon biru”, kawasan di dunia di mana orang hidup lebih lama, lebih sihat daripada mana-mana tempat lain. Dalam kerjanya, beliau menjelaskan bahawa orang yang hidup di zon biru mempunyai satu persamaan: mereka hidup gaya hidup keperluan manusia pertama, di mana perkara yang kita perlukan sebagai manusia diberi keutamaan. Ini bermakna makan makanan asli, mempunyai kehidupan sosial yang kaya, mendapat gerakan berkala, dan bekerja dengan tujuan daripada demi memaksimumkan produktiviti.

Ini berbeza dengan realiti kebanyakan orang. Di luar “zon biru” ini, kebanyakan orang makan makanan pemprosesan, merancang aktiviti secara strategik untuk bersosial dan mendapat gerakan, dan melayan kerja seolah-olah ia datang sebelum segala-galanya. Malangnya, mengutamakan unsur-unsur yang dijumpai di zon biru memerlukan masa lapang, tenaga, dan wang—perkara yang tidak ada pada orang biasa (letih). Pandangan objektif tentang bagaimana kebanyakan orang hidup harian tidak lukiskan gambaran keperluan manusia dipenuhi; ia melukiskan gambaran menanggung tuntutan kita. Kami tidak membina masyarakat berdasarkan keperluan manusia pertama; kami telah membina masyarakat , dan ia mulai menunjukkan.

Tekanan di luar kawalan kita

Tekanan dalam kawalan kita (projek besar yang sedang kita kerjakan, menyeimbangkan pekerjaan menuntut dan penjagaan kanak-kanak, melakukan sesuatu yang menakutkan kita) boleh dikurangkan dan membina keyakinan apabila ditangani. Tekanan di luar kawalan kita (keganasan di bandar kita, , malang di seluruh dunia, dan inflasi) membuat kita merasa tidak berdaya. Walaupun penting bahawa kita tidak tidak mengetahui apa yang berlaku di dunia, ia juga memberatkan kita untuk mengambil banyak tekanan tanpa kemungkinan penyelesaian.

Bahawa tekanan menyebabkan keletihan bukanlah revolusi, tetapi pendedahan kepada tekanan di luar kawalan kita yang membuat kita kehilangan harapan. Harapan adalah lawan yang kuat kepada keletihan dan kebakaran. Kita boleh menanggung kesukaran dengan moral yang lebih tinggi apabila kita mengekalkan harapan bahawa perkara akan menjadi lebih baik. Apabila di mana-mana kita melihat berita yang membuat kita merasa perkara tidak akan menjadi lebih baik, kita mula runtuh.

Kesan pendedahan kepada jenis tekanan ini tidak boleh dipertikaikan. Menggulung pada telefon pintar kita dan menonton video dua minit yang merisaukan dalam badan kita yang boleh memberi kesan kepada baki hari kita. Tindak balas tekanan setiap hari selama tahun membahayakan kesihatan fizikal dan mental kita dengan cara yang kami sering lupakan.

Ketidakpastian Kewangan

Lima puluh tahun yang lalu, pendapatan tunggal boleh membiayai anda rumah, kereta, isteri dan anak-anak. Kini, anda beruntung jika pendapatan berganda boleh membiayai sesetengah daripada perkara-perkara itu. Memiliki pekerjaan yang sukar yang menyokong gaya hidup anda adalah satu perkara; mempunyai pekerjaan yang sukar yang hanya membayar bil anda adalah perkara lain. Kebanyakan keletihan yang kita lihat adalah kemarahan bahawa bekerja penuh masa (atau lebih) tidak diterjemahkan kepada keselamatan dan kuasa beli yang sama seperti dahulu. Mengapa kita bekerja jika bukan untuk membiayai gaya hidup yang kita inginkan?

Apabila gaya hidup itu (pergi ke restoran pada majlis khas, pergi ke konsert bersama kawan-kawan, mendapatkan hadiah Krismas yang kanak-kanak kita inginkan) menjadi tidak mampu, kemarahan adalah difahami. Kemarahan dalam jangka masa panjang berubah menjadi kekalahan, dan kekalahan kelihatan amat seperti keletihan. Kami telah menjadi masyarakat berpusat kerja selama generasi; bagaimanapun, ia semakin sukar untuk meyakinkan orang untuk hidup gaya hidup sibuk yang berpusat kerja apabila ia tidak diterjemahkan kepada kualiti hidup yang ia gunakan.

Pertemuan ketidakmampanan gaya hidup, tekanan di luar kawalan kita, dan ketidakpastian kewangan mencipta kumpulan orang yang sangat letih. Berita baik ialah terdapat perkara dalam kawalan kita yang boleh meningkatkan kualiti hidup kita dan mengurangkan keletihan. Pertimbangkan apa yang meningkatkan kualiti hidup anda dan membuat anda berasa berdaya. Kemudian pertimbangkan apa yang menurunkan kualiti hidup anda dan membuat anda letih.

Pada akhirnya, bagaimana kita rasa ditentukan oleh keputusan kecil yang kita buat. Berapa banyak tidur kita dapat, mengutamakan berjalan pagi bersama kawan, mengambil media secara berfikiran, enggan membincangkan kerja dan tekanan kerja apabila kita tidak berada di jam kerja—perkara-perkara kecil ini membuat perbezaan besar, tetapi kita mesti melakukannya secara konsisten dan tidak berhenti. Kita tidak boleh menunggu perubahan datang dari atas; kita mesti menangani faktor-faktor keletihan dalam kawalan kita untuk memastikan kita hidup sihat, aman dan memuaskan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.