Keith Gill

(SeaPRwire) –   Sebuah fail JPEG telah mencetuskan gelombang ganas lain dalam harga saham kedai permainan video GameStop: harganya melonjak lebih daripada 70% pada pagi Isnin.

Pada malam Ahad, 12 Mei, seorang lelaki bernama Keith Gill dari seorang lelaki bangun secara tiba-tiba dari kerusi. Gill, yang dikenali dengan nama samaran Roaring Kitty, adalah sejenis wira digital bagi banyak pelabur amatur—dia merupakan salah satu pemangkin utama kegilaan WallStreetBets pada 2021. Kemunculannya semula dan sokongan berikutnya—ditambah dengan saham “meme” lain yang meningkat—menunjukkan bahawa Amerika Syarikat benar-benar dalam fasa meme saham lain, di mana pelabur runcit kecil berkumpul bersama untuk mendorong pasaran saham secara tidak terduga. Pada Isnin, saham GameStop seketika melepasi AS$36—harga tertingginya—dan beberapa kali dihentikan untuk ketidakstabilan. Dan GameStop menduduki kedua-dua trend teratas Twitter dan Instagram.

Pada akhir 2020, Gill menjadi terkenal dengan nasihat pasaran sahamnya di YouTube dan subreddit Wall Street Bets. Khususnya, beliau menasihati rakan sejawatnya untuk membeli saham GameStop, dengan yakin bahawa mereka telah dinilai rendah. Sebaliknya, beberapa institusi besar Wall Street bertaruh ke atas kegagalan GameStop, kerana jumlah orang yang semakin berkurangan yang pergi ke kedai fizikal untuk membeli permainan video, sebaliknya membelinya secara dalam talian.

Tetapi sebuah komuniti dalam talian segera bersatu di sekeliling tesis Gill, mempromosikan GameStop dengan meme dan pos lain di media sosial. Berjuta-juta orang biasa kemudian membeli saham, menaikkan harganya ke tahap tanpa sebelumnya dan menghukum dana-dana lindung nilai yang bertaruh terhadapnya. GameStop kemudian menjadi takrifan buku teks bagi “saham meme”, atau saham yang nilainya lebih dipacu oleh semangat media sosial berbanding mana-mana metrik kewangan asas. Kisah GameStop menunjukkan kepada tradisionalis Wall Street bahawa pelabur runcit kecil berkoordinasi boleh memberikan impak berlebihan ke atas pasaran saham.

Minat terhadap saham meme merosot selepas beberapa bulan, dan Gill kebanyakannya hilang dari kehidupan awam. Pada September 2023, kisahnya dikanonkan dalam filem Hollywood Dumb Money, di mana beliau dimainkan oleh Paul Dano. Filem itu menggambarkan keyakinan tidak goyah Gill terhadap pelaburannya, dan keengganannya menjual saham walaupun bernilai jutaan dolar—kerana banyak pelabur lain memandang kepadanya sebagai pemimpin pergerakan dan hanya akan menjual jika beliau berbuat demikian terlebih dahulu.

Akaun X Gill tergeletak tidak aktif selama hampir tiga tahun. Tetapi pada Ahad, kartun lelaki duduk tegak nampaknya menandakan bahawa beliau sekali lagi bersedia untuk menyertai pertempuran pelaburan dan merangsang rakan sejawat untuk misi lain. Imej itu mendapat 14 juta tontonan dan 77,000 likes dalam 15 jam. Keesokan harinya, beliau memuat naik beberapa meme lagi dari budaya pop, termasuk Wolverine yang bangkit semula (Hugh Jackman) dan Walter White (Bryan Cranston) Breaking Bad, “Kita selesai bila saya cakap kita selesai.”

Syarikat sebenar GameStop tidak berprestasi dengan baik. Pada Mac, GameStop mengumumkan pendapatan suku keempat tahun-ke-tahun yang lebih rendah, kerana menghadapi persaingan dari pengecer dalam talian dan permintaan pengguna yang lemah.

Tetapi kebangkitan sahamnya berlaku dalam tengah-tengah peningkatan aktiviti lebih besar dalam saham meme. Mata wang meme kripto telah menyaksikan peningkatan over recent months, berikutan pos Gill. Saham meme lain juga naik, termasuk AMC yang meningkat 22%, dan Reddit yang meningkat 13%.

Saham spekulatif cenderung menyaksikan aktiviti yang meningkat apabila ekonomi kukuh, dan orang rasa mereka mempunyai wang untuk berjudi. Ramai peserta dalam kegilaan WallStreetBets juga berasa mereka sedang menjalankan perang simbolik terhadap Wall Street dan kawalannya terhadap sistem kewangan. Ramai individu memang mengaut untung yang banyak. Tetapi sama ada misi kolektif lebih besar berjaya adalah kontroversi. “Keseluruhan perkara GameStop: mereka kalah,” kata Kyla Scanlon, penganalisis ekonomi dan pencipta kandungan, tahun lalu. “Ia sangat sukar mengalahkan pasaran saham.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.