Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Lugansk

(SeaPRwire) –   Keadaan kini kelihatan lebih baik bagi Vladimir Putin. Serangan balas besar-besaran Ukraine yang sangat dipuji belum membuahkan kemajuan di atas tanah, meningkatkan kebimbangan di Barat bahawa pembayar cukai AS dan Eropah kini membiayai kebuntuan yang semakin mahal. Serangan balas Rusia telah mencapai sedikit, tetapi keupayaan tentera Rusia yang sangat berkubu untuk menyerap pukulan Ukraine tanpa goyah meninggalkan Kremlin menguasai kira-kira 18 peratus tanah Ukraine. Rusia telah meningkatkan serangan peluru berpandu ke tahap tertinggi tahun ini dan meningkatkan pengeluaran domestik peluru berpandu dan peluru. Sokongan bahan yang ketara dari dan lebih drone dari Iran membantu.

Putin juga boleh meraikan kesan daripada peperangan Israel dengan Hamas. AS dan Eropah sangat terganggu oleh kemusnahan di Gaza, yang menggoncang politik dalam negeri mereka. Bantuan Barat yang mungkin pergi ke Ukraine kini berkongsi fokus dengan sokongan untuk Israel dan bantuan kemanusiaan untuk awam Palestin yang terperangkap dalam bahaya. Menambah masalah lagi, kerajaan-kerajaan Washington dan Eropah tidak melihat perkara sama pada pertempuran ini seperti yang mereka lakukan terhadap Ukraine, dan perpecahan antara kerajaan-kerajaan Barat menambah tekanan. Perang di Gaza juga membantu Rusia mendakwa bahawa Amerika dikawal oleh neokolonialis hipokrit yang membuat ucapan mulia tentang hak asasi manusia di Ukraine sementara memberi lampu hijau kepada serangan Israel ke atas Palestin yang tidak dapat melarikan diri seperti Ukraine.

Secara senyap, pemimpin Barat memberi amaran kepada bahawa masa tidak berpihak kepada negaranya. Walaupun pertengkaran di Washington mengenai , lebih bantuan AS mungkin akan tiba. Presiden Biden masih harus dapat menjamin sebahagian baik daripada $60 bilion sokongan tentera yang diminta daripada Kongres. Tetapi ketidakpastian mengenai masa depan sokongan AS kini bermula.

Tetapi usaha Barat untuk mendorong Zelensky memulakan rundingan dengan Putin masih tiada tempat. Presiden Ukraine kini tidak berada dalam kedudukan untuk menawarkan semula tanah Ukraine yang ditawan yang puluhan ribu askarnya mati mempertahankan. Ini terutamanya benar pada masa di mana suara lain mendapat sambutan daripada orang awam Ukraine—lihat kenyataan terbaru daripada Valery Zaluzhny, panglima tentera tertinggi Ukraine—dan apabila beliau menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk menjatuhkan bantahannya terhadap pemilihan perang pada 2024.

Apa yang Barat boleh tawarkan kepada Zelensky bertukar dengan kesediaannya untuk memulakan rundingan dengan Putin? Di sebelah ekonomi, Barat boleh berjanji untuk membiayai pembinaan semula negara itu sepenuhnya—termasuk melalui penyitaan . Kesatuan Eropah boleh berjanji (akhirnya) keahlian. Di sebelah keselamatan, NATO boleh menawarkan keahlian penuh, dengan jaminan perlindungan yang datang dengannya. Tetapi ahli di kedua-dua belah Atlantik akan menentang bergerak bilangan besar tentera dan senjata ke Ukraine dan berjanji peperangan dengan Rusia jika serangan peluru berpandu terus di seluruh negara. AS boleh menghantar sistem senjata lebih maju ke Ukraine pada 2024, dan pemimpin NATO boleh menggunakan sidang ke-75 tahun hadapan bulan Julai depan untuk membuat beberapa komitmen mengenai masa depan keahlian Ukraine. Tetapi apa yang akan berlaku jika Donald Trump memenangi Rumah Putih pada masa itu? Apa maksudnya bagi komitmen NATO—atau bagi masa depan NATO itu sendiri? Tiada seorang pun boleh menjawab soalan-soalan ini dengan keyakinan.

Mengetahui semua ini, Putin tidak berminat menawarkan sebarang pengimbangan yang boleh diterima Zelensky percaya beliau boleh membenarkan. Terlalu mudah bagi presiden Rusia memanggil lebih rekrut dalam bilangan Ukraine tidak mampu sepadan, walaupun hanya untuk melemparkan mereka ke api. Beliau juga boleh menunggu dan melihat apa yang berlaku kepada sokongan Barat dalam setahun akan datang dan apa pengundi Amerika putuskan pada November hadapan. Menyedari semua ini, Zelensky tidak mempunyai insentif untuk menawarkan apa-apa yang beliau tahu hanya akan dilihat Putin sebagai tanda kelemahan.

Untuk semua sebab ini, kebuntuan di Ukraine dijangka berterusan selama (sekurang-kurangnya) setahun lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)