AI Safety China Bletchley

Ketika wakil-wakil dari seluruh dunia dan pemimpin industri teknologi berkumpul di UK untuk AI Safety Summit yang pertama, tampaknya terdapat harmoni antara pejabat China dan AS yang secara sejarah bersaing. Pada Rabu, Setiausaha Perdagangan AS Gina Raimondo dan Naib Menteri Sains dan Teknologi China Wu Zhaohui berkongsi pentas di sesi plener pertama AI Safety Summit UK.

Kemudian pada hari itu, AS dan China merupakan dua daripada 29 negara yang menandatangani Deklarasi Bletchley, yang menyatakan risiko AI dan komitmen terhadap kerjasama antarabangsa untuk mengenal pasti dan mengurangkan risiko tersebut, langkah awal penting untuk menetapkan peraturan pada masa depan.

Tetapi di bawah permukaan tunjuk ajar kerjasama ini terdapat ketegangan yang semakin meningkat antara dua kuasa AI ini. Keunggulan teknologi telah menjadi ciri ketegangan antara AS dan China dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada tahun 2017, berikutan kemajuan penting dalam kecerdasan buatan oleh Google Deepmind, China menjadikan kemajuan AI sebagai keutamaan dengan Pelan Pembangunan Kecerdasan Buatan Generasi Baharu.

Pelancaran bot percakapan AI ChatGPT hampir setahun lalu semakin menguatkan fokus global terhadap teknologi ini. Dan kebimbangan di Washington bahawa China mungkin melonjak ke hadapan dalam AI telah membawa kepada sekatan terhadap akses China kepada teknologi AS yang boleh membantu kemajuannya. Pada 17 Oktober, Jabatan Perdagangan AS mengumumkan satu set sekatan baru yang menghalang jualan dan penjualan semula cip AI dan peralatan pembuatan cip maju ke China, mengemaskini peraturan yang dikuatkuasakan setahun sebelumnya.

Walaupun pakar bersetuju bahawa Summit UK merupakan langkah kecil ke arah tindakan bersama, sesetengah menyatakan kebimbangan bahawa ketegangan antara kedua-dua negara masih boleh menghalang peraturan global penting daripada diluluskan pada masa hadapan.

“Saya fikir sangat penting bagi China dijemput ke summit ini kerana China, bersama-sama dengan AS, merupakan salah satu pemain utama dalam membangunkan beberapa model AI terdepan ini,” kata Jeffrey Ding, profesor di Universiti George Washington yang penyelidikannya memberi tumpuan kepada keupayaan teknologi China.

Sertaan China dalam Summit jauh daripada dijamin. Perdana Menteri UK Rishi Sunak dikritik oleh pendahulunya Liz Truss kerana menjemput China, tetapi beliau mempertahankan keputusannya dalam ucapan yang disampaikan seminggu sebelum Summit bahawa “tiada strategi serius untuk AI tanpa sekurang-kurangnya cuba melibatkan semua kuasa AI terkemuka dunia.”

Bot setara ChatGPT China, ErnieBot yang dihasilkan oleh syarikat Baidu, masih ketinggalan dari segi keupayaannya. Ding menyatakan bahawa walaupun menggunakan arahan bahasa Cina, ChatGPT kadang-kadang mengatasi ErnieBot. Walau bagaimanapun, ini mungkin berubah segera kerana syarikat teknologi Cina berinvestasi dengan berat untuk mengejar ketertinggalan dalam teknologi ini, menurut Ding.

China juga merupakan pemain terkemuka dalam teknologi pengawasan AI, kata Sihao Huang, penyelidik di Universiti Oxford yang mengkhususkan diri dalam tadbir urus AI.

“China sedang melakukan banyak penyelidikan terkemuka dalam pemrosesan imej komputer, yang telah digunakannya untuk menjalankan pengawasan di dalam negara, mungkin agak bertentangan dengan nilai-nilai yang ditandatangani dalam banyak perjanjian antarabangsa,” kata Huang. “Ia juga melakukan banyak penyelidikan terkemuka dalam pemprosesan audio dan robotik.”

Seperti rakan sejawatannya di Barat, sesetengah akademik dan politikus China juga semakin bimbang tentang potensi bahaya dari teknologi yang kuat ini.

Beberapa akademik China, termasuk salah seorang ahli sains komputer terkenal China, Andrew Yao, menyertai kertas kerja pada 26 Oktober menyeru pengawalan lebih ketat ke atas kecerdasan buatan maju.

Gerakan itu mengejutkan sesetengah pemerhati kerana kebimbangan terhadap risiko yang dibawa oleh AI maju kurang kerap dinyatakan di China berbanding di Barat, kata Bill Drexel, felo penyelidik di pemikir tangki hal ehwal tentera Pusat untuk Pentadbiran Baru Amerika, yang mencatat bahawa petisyen dan tuntutan biasanya tidak diterima dengan baik oleh pihak berkuasa China. “Untuk melihat itu, bersama-sama dengan puncak diplomasi berprofil tinggi, sangat menarik,” kata Drexel.

Sama ada atau tidak ketegangan ini memburuk, Drexel percaya kerjasama antara kedua-dua negara tidak mungkin. “Anda benar-benar melepasi hutan untuk pokok jika anda fikir AS dan China datang bersama-sama pada AI dari summit ini,” katanya. “Realitinya kita telah mengisytiharkan sesuatu hampir perang ekonomi terhadap China, terutamanya pada kecerdasan buatan, dengan tidak hanya mengenakan sekatan ekspot semikonduktor ultra maju ini, tetapi kemudian mengemaskini perintah itu untuk menjadi lebih ketat hanya beberapa minggu lalu.”

Walaupun ketegangan ini, Robert Trager, pengarah bersama Inisiatif Tadbir Urus AI Oxford Martin menghujah bahawa AS dan China boleh bekerjasama dalam kepentingan bersama tanpa transformasi hubungan keseluruhan mereka, dalam cara yang sama bagaimana AS dan bekas Soviet bersetuju untuk mencegah penyebaran senjata nuklear di bawah Perjanjian Bukan Proliferasi Nuklear 1968. “Rejim bukan proliferasi adalah contoh hebat itu. Tiada yang akan kata bahawa AS dan Soviet Union mempunyai hubungan baik,” kata Trager, yang juga pemimpin tadbir urus antarabangsa di Pusat Tadbir Urus AI.

Drexel kurang optimis tentang kerjasama sedemikian dengan China, dengan mengatakan bahawa kerjasama sempit untuk isu-isu bersama juga mungkin sukar, seperti yang berlaku dengan diplomasi berkaitan isu-isu global lain. “Anda bercakap dengan diplomat Amerika, dan kebimbangan biasa dengan China adalah t