Poul Weihrauch

(SeaPRwire) –   (Untuk menerima email mingguan perbualan dengan CEO dan pembuat keputusan teratas dunia, klik)

Mencapai pertumbuhan sambil mengurangkan pelepasan di rantai nilai sesebuah syarikat adalah sasaran yang ambisius. Ketua Pegawai Eksekutif Mars Inc. Poul Weihrauch berfikir beliau mempunyai strategi yang betul dan beliau mahu membantu pemimpin perniagaan lain meniru ia.

Kira-kira setahun selepas mengambil alih jawatan, hasil tahunan syarikat telah meningkat kepada $50 bilion daripada . Semasa mengasingkan pertumbuhan daripada impak alam sekitar, Mars telah berkembang 60% sejak 2015 dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 8% di seluruh rantai nilainya. Ia sebahagian daripada rancangan syarikat untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak separuh menjelang 2030 dan mencapai sifar bersih menjelang 2050. Inisiatif alam sekitarnya yang lain termasuk pelaburan dalam usaha untuk memulihkan sebagai sebahagian daripada pelan kelestarian syarikat.

Banyak usaha ini mungkin kerana nilai-nilai keluarga Mars, yang konsisten sejak tahun-tahun awal syarikat, kata Weihrauch. Keluarga masih memiliki semua saham di Mars. “Keluarga mahu berasa bangga dengan apa yang dimiliki,” katanya. “Mereka mahu meninggalkan warisan yang hebat.” Weihrauch mengakui bahawa berurusan dengan pemegang saham syarikat awam akan sangat berbeza, mengingat peralihan saham yang kerap. “Jika saya ialah CEO syarikat tersenarai awam, orang yang saya hadirkan pada mesyuarat agung tahunan [setiap] tahun tidak sama.”

Weihrauch duduk untuk temu bual jarang dengan TIME di London pada 28 Nov, dalam perjalanan ke COP28. Beliau membincangkan bagaimana syarikat memikirkan impak, bekerja dengan keluarga Mars dan mengapa syarikat, kerap digambarkan sebagai rahsia, kini berkongsi lebih tentang dirinya.

Temu bual ini telah disingkatkan dan disunting untuk kejelasan.

Anda baru setahun lebih mengambil alih peranan. Anda telah mengambil alih enam syarikat dalam masa itu. Adakah perniagaan di mana anda mahu ia berada sekarang?

Saya bersyukur dalam erti bahawa saya mengambil alih syarikat yang berjalan dengan baik daripada pendahulu saya . Jadi kami sangat memberi tumpuan untuk meneruskan kerja Mars telah [buat] beberapa tahun kebelakangan ini, yang benar-benar kerja untuk membesar syarikat secara bertanggungjawab. Pemilik kami mempunyai kompas untuk syarikat, yang mempunyai empat unsur. Dua tradisional: sasaran pertumbuhan dan profil kewangan. Kemudian kami mempunyai dua objektif bukan kewangan. Satu ialah impak sosial positif, di mana kami melihat gas rumah hijau, dan plastik – yang dua topik besar untuk kami – dan reputasi kami. Kami takrifkan ini sebagai pertumbuhan bertanggungjawab. Jadi, kami perlu membesar pada masa yang sama menyelesaikan masalah untuk masyarakat. Dan kemudian kami perlu membangunkan orang kami juga, yang sangat rapat dengan hati kami di Mars. Jadi benar-benar, tugas itu adalah untuk meneruskan ia.

Itu adalah sasaran yang sangat ambisius – cuba untuk membesar sambil memberi impak alam sekitar dan sosial yang nyata. Bagaimana ia berfungsi dalam realiti?

Ia memerlukan banyak kerja keras. Jika anda fikirkan isu-isu yang perlu diselesaikan, kita menghadapi krisis planet. Dalam industri makanan, impak terbesar kami adalah gas rumah hijau. Jadi kami mempunyai banyak pasukan yang bekerja di sekitar memastikan kami tidak mempunyai penebangan hutan, memastikan bahawa kami mengurangkan gas rumah hijau dalam apa yang kami perolehi, memastikan kami bekerja dengan pembekal kami – kami telah membentuk perikatan kepimpinan bekalan untuk tindakan iklim. Jadi kami memerlukan orang yang hebat. Dan kemudian kami memerlukan modal. Kami telah berkomitmen untuk melabur $1 bilion dalam tempoh tiga tahun untuk menyelesaikan isu-isu ini. Sebagai contoh, pembungkusan – kami telah mereka bentuk semula 12,000 produk kami untuk mempunyai kadar kitar semula plastik yang lebih tinggi; peratusan kami kini adalah 59%. Kami mahu ia lebih tinggi – kami akan sampai di sana. Tetapi anda sebenarnya perlu mereka bentuk semula setiap produk pada masanya. Jadi anda boleh membayangkan berapa banyak orang bekerja mengubah 12,000 produk di seluruh dunia. Jadi bagaimana ia kelihatan? Banyak kerja keras, orang hebat, dan modal di sebalik komitmen kami.

Terdapat juga komponen insentif untuk orang anda. Bolehkah anda terangkan lebih lanjut?

Ya. Saya menyebut kompas yang mempunyai empat kuadran. Cara ia berfungsi di Mars ialah pengurusan kanan – benar-benar kira-kira 350 orang – dibayar berdasarkan kompas ini. Jika saya mengambil contoh diri saya sendiri, 40% insentif jangka panjang saya adalah pada metrik bukan kewangan. Dan saya fikir ia benar-benar penting – dan hebat untuk mempunyai pemegang saham yang sebenarnya menanyakan saya sebanyak soalan tentang prestasi kewangan kami seperti mereka lakukan tentang metrik penting kami yang lain, seperti iklim atau plastik atau reputasi. Jadi saya fikir apa yang ia bermakna ialah apabila saya bercakap dengan rakan sekerja, mereka tahu kami serius tentangnya. Dan saya tidak fikir anda akan menemui banyak syarikat lain yang meletakkan peratusan insentif sebesar itu pada metrik bukan kewangan. Saya fikir ia menjadi kesaksian kepada jenis pemegang saham yang kami miliki, yang mahu menjalankan perniagaan yang mempunyai sasaran untuk membesar syarikat secara bertanggungjawab. Saya bermakna, ia tidak data yang baik, apabila kita sebenarnya menggunakan kita? Dan perniagaan mempunyai tanggungjawab yang sangat penting dalam menyelesaikan itu. Saya yakin sepenuhnya bahawa generasi CEO saya perlu menyelesaikan isu ini.

Dan orang yang anda tarik tahu ini sebelum masuk dan oleh itu lebih selari dengan misi?

Pengalaman saya apabila anda merekrut orang, terutamanya orang yang lebih muda daripada saya, soalan pertama mereka tanyakan anda pada temuduga ialah, mengapa saya perlu bekerja untuk anda? Apabila saya tamat pada 1992, anda tidak berani bertanya soalan itu. Anda kata, “Bolehkah saya mendapat pekerjaan, tolong? Dan apakah gaji?” Hari ini, ia adalah, “Mengapa saya perlu bekerja untuk anda? Dan apa yang Mars lakukan untuk planet?” Jadi saya akan berhujah anda mendapatkan orang terbaik dengan menyelaraskan apa yang perlu kita lakukan sebagai syarikat dan menarik generasi akan datang kerana mereka menanyakan soalan yang berbeza, dan mereka mengundi dengan kaki mereka. Jika kita sebagai syarikat tidak melakukan apa yang kita katakan kita lakukan, kita kehilangan orang terbaik. Jadi sebahagian daripada kami menjadi majikan yang sangat menarik dan menarik yang terbaik dalam industri kami adalah mempunyai penyelarasan antara sasaran pertumbuhan kami dan impak kami terhadap planet.

Bagaimana usaha pertumbuhan bertanggungjawab ini diterjemahkan kepada hubungan pembekal anda dan juga dengan syarikat yang anda peroleh?

Jika saya memulakan dengan syarikat yang kami peroleh, misalnya awal tahun ini, kami membeli syarikat Kanada bernama Champion Petfoods dalam lelongan. Dan cara kerjanya adalah kami secara harfiah mengambil impak negatif luaran – kesan alam sekitar Champion – dan kami meletakkan kos kepada ia. Dan kami letakkan ini dalam kes perniagaan. Pasukan kami perlu tidak hanya membida harga tertinggi, tetapi dalam kes perniagaan kami, mereka mendapat kos apa yang diperlukan untuk menyelesaikan kesan alam sekitar syarikat ini. Jadi pasukan kami perlu bekerja lebih keras untuk membuatnya berlaku. Dan saya lihat ia begini, apabila mereka datang ke dalam lipatan kami, kami membantu menyelesaikan masalah alam sekitar syarikat lebih banyak.

Dengan pembekal bermakna bahawa kami mempunyai kerjasama yang rapat dengan pembekal pembungkusan, sama ada ia protein pembekal atau kokoa. Kami memuji diri kami di Mars untuk mempunyai prinsip mutuality. Ia adalah prinsip yang hebat yang [anak lelaki pengasas Mars Inc. Frank C. Mars] letakkan pada 1947. Dan beliau berkata bahawa tujuan tunggal Mars adalah untuk mencipta nilai untuk semua yang kami libatkan dengan – pengguna, pembekal, kerajaan, bahkan pesaing – beliau menulis bahawa kita [harus] menyelesaikan masalah dengan mereka. Prinsip indah – jauh sebelum kapitalisme pemangku kepentingan ditulis tentang. Biasanya, kami mempunyai hubungan dengan pembekal selama 20 tahun. Ya, kami membincangkan harga dan mempunyai perbualan sukar. Tetapi kami juga memberitahu mereka, kami mahu bekerja dengan beliau untuk 20 tahun akan datang. Kerana itulah cara anda melakukan perniagaan yang baik dan anda menyelesaikan masalah bersama-sama, bukan dengan cara berfikir transaksi. Tetapi benar-benar bekerja jangka panjang, menyelesaikan. Kami suka berfikir di Mars kami bekerja dalam generasi dan bukan dalam suku tahun.

Terdapat impak alam sekitar, tetapi juga impak sosial yang lebih luas yang syarikat-syarikat mempunyai. Sebagai syarikat gula-gula, terdapat beberapa yang mungkin mengangkat isu krisis kegemukan dan peranan syarikat seperti milik anda mungkin memainkan dalam itu. Bagaimana anda akan menanggapi pengkritik?

Jika anda lihat portfolio kami, ia adalah portfolio yang sangat meluas. Kami ialah syarikat terbesar dunia untuk pergigi – 98% gula-gula kami adalah bebas gula. Kami juga syarikat coklat, dan setiap orang yang membeli Snickers tahu ia bukan salad. Dan untuk memberikan data titik tentang itu, jika anda pengguna berat Snickers di Amerika Syarikat – [ia adalah] syarikat coklat terbesar di sana – anda akan mendapat kira-kira 100 kalori sehari daripada itu. Jadi kami sangat bertanggungjawab tentang bagaimana kami menjual produk kami, dan kami bekerja keras untuk memastikan kami memberi pilihan kepada orang. Kami juga bekerja keras untuk memastikan kami memberi maklumat yang betul kepada orang tentang nilai kalori produk kami. Jadi saya fikir kami mengambil tanggungjawab itu dengan serius.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.