(SeaPRwire) –   Agak sukar untuk kehilangan 0.24219 dalam satu hari. Jumlah yang bukan kecil itu bersamaan dengan lima jam, 48 ​​minit dan 20 saat dan jika ia ditambahkan pada jam dalam mana-mana jangka masa 24 jam, anda pasti menyedarinya. Tetapi jika tempoh masa yang sama tersebar sepanjang keseluruhan tahun, akan lebih mudah untuk melepaskannya.

Itulah sebenarnya yang telah terjadi secara virtual setiap tahun sejak awal waktu. Kami biasa fikir tentang jam kerja sistem solar sebagai sesuatu yang sangat tepat. Bulan mengambil masa sebulan untuk mengorbit Bumi; Bumi mengambil masa 24 jam untuk berputar pada paksinya dan 365 hari untuk mengorbit Matahari. Tetapi ada yang sedikit tidak kena di situ. Bulan sebenarnya adalah . Satu putaran bumi sebenarnya mengambil masa . Dan satu pusingan mengambil masa yang kasar . Sejak manusia mula membuat kalendar, sedikit orbital hari telah menjadi sakit kepala—dan itulah sebabnya kami muncul dengan konsep tahun lompat.

Sejarah tidak mencatat dengan tepat budaya purba mana yang pertama kali menyedari ketidaktepatan orbit Bumi, tetapi kebanyakan sarjana , yang sekitar 3,000 BCE, pertama kali menemukan pergerakan kalender yang halus, dengan musim kelihatan berlaku sehari kemudian setiap empat tahun. Dalam tempoh 120 tahun, itu akan menahan perkara-perkara selama sebulan penuh— dan itu, seterusnya akan mengacaukan aspek-aspek penting perusahaan manusia, pertanian yang paling penting, dengan petani kehilangan jejak masa untuk menanam dan menuai hasil tanaman mereka.

Mesir mengalami ketidakselesaan selama hampir 2,700 tahun, sebelum menetapkan kalender yang menambahkan suku tahun tambahan setiap empat tahun. Mereka bukan satu-satunya budaya yang bijak terhadap masalah kosmik ini. , Rom, di bawah pemerintahan Julius Caesar, juga memanjangkan kalendar sekitar 6 jam setiap tahun. Beliau kemudian merasmikan perkara-perkara dengan menambahkan hari tambahan pada Februari—setiap empat tahun. Penjaga waktu Hebrew, Cina dan Buddhis menangani perkara yang sama bukan dengan menambahkan jam ke satu tahun, tetapi sebaliknya menambah sebulan penuh setiap 120 tahun—mencipta bulan-bulan yang dipanggil . Sebahagian dari ketiga-tiga budaya telah meneruskan amalan itu hingga ke hari ini. Orang Rom juga bermain-main dengan idea ini, mencipta bulan yang agak singkat yang dikenali sebagai , dimasukkan setiap dua tahun pada penghujung Februari—walaupun itu tidak pernah mendapat dukungan meluas dan peraturan Julian tentang penambahan hari ke Februari terus diamalkan.

Bagaimanapun, sama ada menambahkan tahun atau menambahkan bulan, bukanlah penyelesaian yang sempurna. Pendekatan-pendekatan itu sebenarnya lebih membetulkan sedikit kerana tahun solar hanya kurang enam jam tambahan, kurang 11 minit dan 40 saat. , Paus Gregory XIII masuk untuk memperbaiki perkara-perkara, mewujudkan kalendar Gregorian yang mengambil nama beliau. Di bawah sistem baharu ini, tahun lompat akan dilangkau pada tahun pertama setiap abad, kecuali tahun yang mana dua digit pertamanya boleh dibahagikan sama rata dengan empat. Itu menyebabkan tahun 1700, 1800, dan 1900 kehilangan hari lompat mereka, tetapi 2000 menambahkan hari lompat. Setiap empat tahun seterusnya dalam semua abad ini akan mendapat 29 Februari. Dan dengan itu saat kalendar diselaraskan dengan tepat.

Ribuan tahun kemudian, dilahirkan pada hari lompat—29 Februari—mempunyai cachet tertentu, dengan mana-mana orang mempunyai peluang satu dalam 1,461 untuk meraikan hari jadi pada hari itu. Itu hanya 5.4 juta orang di seluruh dunia. Ada juga sedikit ketidakselesaan dalam perbezaan itu. Tiga daripada empat tahun, bayi tahun lompat harus memutuskan sama ada untuk meraikan hari jadi mereka pada 28 Februari atau 1 Mac. Opera ringan bermula dengan alat itu, dengan seorang pemuda yang dilahirkan pada 29 Februari dan magang pada lanun sehingga dia berusia 21 tahun percaya dia bebas dari kewajibannya apabila mencapai usia itu—hanya untuk mengetahui bahawa syarat perantisannya membuatnya terikat sehingga ulang tahun kedua puluh satu, suatu peristiwa yang tidak akan sampai sehingga dia berusia 84 tahun.

Tetapi kalendar kita tidak bermain di pentas atau di majlis hari jadi. Ia bermain di angkasa, dalam perarakan perlahan dan bermaruah planet kita mengelilingi matahari. Roda gila sistem solar memang tepat; adalah manusia, dengan rasa menjaga waktu yang kasar, yang membawa ketidaktepatan ke meja. Tahun lompat adalah penyelesaian kita untuk menetapkan jam ke posisi yang betul.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.