Marcus Aurelius statue, Capitoline Hill, Rome, Italy

(SeaPRwire) –   Pada pertengahan abad kedua Masihi, lelaki paling berkuasa di dunia Barat duduk di kubu legion Fort Carnuntum, di Sungai Danube, memikirkan bahawa suatu hari tiada seorang akan mengingati namanya. “Hampir masa lupa segala-galanya,” tulisnya, “dan hampir lupa terhadap anda oleh semua” —tetapi dia berkata terlalu awal.

Lebih daripada seratus lapan puluh tahun selepas kematiannya, mungkin akibat wabak, kita masih berbual tentang Marcus Aurelius. Sebenarnya, kita bercakap lebih banyak tentangnya daripada sebelumnya. Ini terutamanya disebabkan oleh populariti yang berpanjangan Meditations, nota yang ditulisnya untuk diri sendiri tentang bagaimana hendak menggunakan falsafah Stoik dalam kehidupan seharian. Ia buku yang diberikan watak Paul Giammati dalam filem The Holdovers (2023) kepada semua orang sebagai hadiah Krismas: ”Bagi saya, ia seperti Al-Quran, Bible dan Bhagavad Gita digabungkan menjadi satu.” Ia boleh dipanggil klasik bantuan diri.

Anda mungkin terkeliru memikirkan bahawa masalah dihadapi oleh Maharaja Rom tidak begitu relevan dengan kehidupan anda. Walau bagaimanapun, Marcus menulis dengan cara seni yang samar-samar, sehingga apabila dia bercakap tentang menyediakan diri secara mental untuk menangani individu yang tidak bersyukur dan berbohong, dia kedengaran seolah-olah sedang menggambarkan ibu bapa saudara anda atau rakan sekerja yang menyusahkan. Tentu sahaja, dia mungkin merujuk kepada senator yang licik atau ketua puak Jermanik yang bermusuhan, tetapi untuk semua yang kita ketahui ia mungkin hanyalah salah seorang daripada banyak anak-anaknya yang menguji kesabaran dia pada hari itu.

Terdapat beberapa rujukan kepada individu dan peristiwa tertentu dalam Meditations tetapi sebahagian besar menggambarkan menghadapi cabaran kehidupan dengan cara yang umum dan biasa sehingga nasihatnya kedengaran kekal. Kita segera lupa bahawa kita mengintip bahu Marcus, membaca nasihatnya kepada diri sendiri. Kita memprojek diri kita ke dalam perjuangannya, seolah-olah dia menjemput kita membayangkan menghadapi ketidakadilan seperti seorang falsafah Stoik, walaupun Empayar Rom purba adalah sejarah lama dan kini kita hidup dalam Zaman Maklumat. Tidak hairanlah Internet dipenuhi dengan pengaruh pembaikan diri yang mendakwa diilhami oleh Stoisisme Marcus Aurelius. Selepas semua, menurut trend TikTok terkini, banyak lelaki moden memikirkan Meditations sekali dua minggu. Maharaja Rom Stoik telah menjadi contoh, bagi banyak lelaki ini—dan mereka adalah —bagaimana untuk menggabungkan kepimpinan bijak dengan daya tahan emosi.

Kita mungkin boleh menjejaki kebangkitan minat moden dalam Marcus Aurelius kembali ke peranan meyakinkan Richard Harris sebagai beliau dalam filem Gladiator (2000) Ridley Scott. Tetapi adakah Marcus menjadi mangsa kepopularan sendiri? Sering kali peminatnya yang paling vokal secara dalam talian kurang familiar dengan tulisannya atau falsafah yang menjadi asasnya. Anda tidak perlu mencari jauh untuk mencari blogger dan pengacara podcast yang kelihatan agak bingung tentang Stoisisme. Mungkin terdapat unsur melompat ke atas kapal terbang. Sebagai contoh, Andrew Tate, baru-baru ini mendakwa menjadi peminat Marcus Aurelius. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan asas antara nasihat pembaikan diri diberikan oleh seperti Tate dengan falsafah yang terdapat dalam Meditations Marcus Aurelius.

Anda akan mencari banyak orang dalam talian yang bingung antara falsafah Yunani yang dipanggil “Stoisisme”, biasanya ditulis dengan huruf besar S, dengan gaya menghadapi emosi yang dipanggil “stoisisme”, sentiasa ditulis dengan huruf kecil. Menjadi “stoik” dalam makna kedua hanya bermakna menggunakan bentuk paling kasar menghadapi emosi dengan secara aktif menindas atau menyembunyikan perasaan yang menyakitkan atau memalukan anda—iaitu mengekalkan bahu tegak. Nasihat Tate adalah campuran aneh penindasan strategi ini dan janji bahawa emosi masalah boleh berguna: “Jadi semua perkara buruk yang berlaku kepada anda sebagai lelaki, jika anda Stoik, anda boleh mengambil tenaga tak terhingga, kekecewaan adalah tenaga tak terhingga. Jadi juga kemurungan. Jadi juga kemarahan. Jadi juga kesedihan. Semua emosi negatif…” Apabila dia memberitahu lelaki muda untuk menyalurkan kemarahan mereka ke aktiviti membina seperti berlatih di gym, sayangnya dia terlepas salah satu wawasan terbesar falsafah Stoik yang ditinggalkan kepada kita.

Falsafah Stoik berdasarkan pemahaman psikologi yang lebih halus dan canggih. Tujuannya bukan semata-mata untuk menghapuskan emosi yang tidak rasional atau berlebihan tetapi menggantikannya dengan yang lebih rasional dan seimbang. Sebenarnya, Marcus tidak mengesyorkan bahawa kita cuba untuk meluahkan emosi yang merisaukan kita, menyalurkannya dalam arah positif, menindasnya, atau hanya menyibukkan diri daripadanya. Ini kerana Stoik menekankan bahawa emosi kita lebih banyak berkaitan dengan kepercayaan asas kita daripada yang kebanyakan daripada kita sedari. Wawasan ini memberi inspirasi kepada perintis psikoterapi kognitif moden yang kerap menyitir kata-kata Epictetus: “Orang tidak diganggu oleh peristiwa tetapi oleh pendapat mereka tentang peristiwa itu.” Jika anda mahu menangani kemarahan anda dengan cara yang sihat, anda akan lebih baik menentukan apa yang salah dengan sikap anda sehingga anda menjadi begitu kesal pada mulanya. Mengangkat berat atau memukul beg apabila anda marah, mungkin tidak akan berbuat apa-apa untuk mengubah pendapat anda.

Marcus mengesyorkan mencari cara berfikir alternatif tentang peristiwa dan orang yang menyusahkan untuk meningkatkan cara kita berasa tentang mereka secara kekal. Ini bermakna menggunakan akal untuk mencabar kepercayaan dan sikap kita sendiri, sesuatu yang benar-benar asing kepada sesetengah peminat Marcus Aurelius dalam bidang pembaikan diri, terutamanya dalam apa yang dipanggil manosphere. Stoik mendakwa bahawa kemarahan biasanya tindak balas kepada takut atau kepercayaan bahawa kita telah dijadikan mangsa. Dalam banyak kes kepercayaan itu mungkin salah: jika seorang wanita menolak anda atau seseorang menghina anda—adakah anda benar-benar tercedera atau ia semua dalam fikiran anda? Buang rasa tercedera asas dan kemarahan sering kali kelihatan tidak beralasan. Secara ironik, jika Tate membaca Marcus Aurelius dengan lebih dekat, beliau akan belajar bahawa Stoisisme mengajar bahawa kemarahan sering tanda bahawa perasaan kita mudah terluka—ia mengiringi kelemahan emosi bukannya kekuatan. Seperti kata Stoik lain, Seneca yang terkenal: “Semua kekejaman timbul daripada kelemahan.” Mereka yang menyamakan Stoisisme dengan agresif “lelaki sihat” mungkin terkejut untuk mengetahui bahawa, selari dengan falsafahnya, Marcus percaya bahawa “lelakilah” sebenar terdiri bukan daripada kemarahan atau agresif tetapi kekuatan yang diperlukan untuk menunjukkan kebaikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.