Lincoln Center, New York City

(SeaPRwire) –   Apakah yang diperlukan untuk menangani naratif negatif mengenai orang Cina di Amerika Syarikat dan orang Amerika di China? Satu kolaborasi operatik Cina Amerika yang baru-baru ini dipersembahkan di Lincoln Center dan akan pergi ke Beijing, Hong Kong, dan Berlin, menawarkan satu jawapan, dengan kisah yang menghumanisasikan Timur dan Barat.

Selepas hubungan sejuk, dibesarkan oleh COVID-19, pengeluaran bersama ini antara New York dan Shanghai boleh melancarkan semula sambungan budaya antara dua negara. Ini penting kerana budaya boleh membuka pintu kepada peningkatan dalam bidang lain seperti keselamatan dan perdagangan. Pada Presiden mereka Biden dan Xi mengakui keperluan untuk memanfaatkan momentum selepas COVID untuk memperkenalkan semula masyarakat masing-masing.

“Walaupun hubungan kita mungkin sentiasa bersaing, kedua-dua masyarakat perlu saling mengenali,” kata Nicholas Burns, Duta Amerika Syarikat ke China, dalam temu bual baru-baru ini dengan saya. Beliau menambah, “Diplomasi budaya adalah sebahagian penting daripada apa yang kami lakukan.”

Untuk dua kuasa super yang bersaing, Émigré memberikan kenderaan budaya yang sempurna kerana ia menggambarkan satu momen sejarah bersama. Tidak seperti pendekatan Perang Dingin yang terbukti menghantar duta budaya Amerika ke luar negara, seperti konsert baru-baru ini, Émigré menawarkan kolaborasi dua hala, dengan kisah Cina moden di hatinya.

Émigré menetapkan dua kisah cinta rekaan terhadap latar belakang Shanghai pada Perang Dunia Kedua. Naratif ini menjelaskan satu episod dalam sejarah hubungan antara China dan Barat yang kurang diketahui.

Pada akhir 1930-an, ketika Amerika Syarikat dan Barat menolak pelarian Yahudi, Shanghai menerima hampir dua puluh ribu orang yang melarikan diri daripada Nazi. Mereka menyertai penduduk Yahudi yang telah wujud di bandar kosmopolitan itu, termasuk keluarga kaya, yang sejak awal abad ke-20, telah memacu kenaikan ekonomi dan budaya Shanghai untuk menjadi “Paris Timur”.

Tetapi semasa pendudukan Jepun, kebanyakan masyarakat Yahudi telah dikepung di kawasan ghetto di daerah Hongkou, salah satu yang termiskin di bandar. Penduduk Cina dan Yahudi sama-sama ditindas oleh Jepun.

Pengarah Muzium Pelarian Yahudi Shanghai, Jian Chen menerangkan kepada saya dalam perbualan baru-baru ini, “…. mereka [Cina dan Yahudi di Shanghai] datang bersama-sama dan membantu satu sama lain, untuk melawan keganasan dan ketidakadilan. Kami terinspirasi bahawa pada masa-masa gelap, mereka membenarkan kemurahan hati menjadi panduan.” Émigré menggambarkan detik sejarah ini apabila Lina, watak wanita Cina rekaan yang melawan bapanya untuk berkahwin dengan Josef, pelarian Yahudi, menerangkan kepada Josef bahawa mereka adalah “rakan penderita” (shoulan tongbao).

Bahawa Émigré menceritakan kisah kemurahan hati Cina di hadapan ketidakpedulian Amerika Syarikat mungkin telah mempengaruhi keputusan Cina hampir lima tahun lalu, ketika sentimen permusuhan mendalam antara kedua-dua negara, untuk memberi lampu hijau kepada kolaborasi Cina-Amerika Syarikat yang ambisius ini.

Ia bermula pada tahun 2019 apabila Long Yu, maestro terkenal Orkestra Simfoni Shanghai, mencadangkan kepada kawannya, penggubah Aaron Zigman (dikenali untuk “The Notebook” dan puluhan skor filem lain), dan Filharmonik New York, bahawa mereka bekerjasama pada karya yang menerangkan detik sejarah bersama ini antara Shanghai kesayangannya dengan Barat. Sepanjang pembangunan Émigré, Yu memberikan panduan kepada pasukan seni yang terdiri daripada penulis lirik Mark Campbell, penulis lirik Brock Walsh, dan pengarah Mary Birnbaum, mengingatkan mereka bahawa Shanghai adalah watak utama dalam kisah itu.

Di tengah-tengah persekitaran media beracun yang mendemonisasi yang lain di Amerika Syarikat dan China, Émigré, yang dipersembahkan kepada penonton bersemangat di Shanghai dan New York, telah menghumanisasikan orang-orang yang biasanya digambarkan sebagai pesaing atau ancaman yang saling berkompetisi. Seperti yang dikomen Brock Walsh (penulis lirik) kepada saya, “Muzik boleh memainkan peranan yang tiada apa-apa lagi dalam melembutkan pendirian yang keras.”

Namun demikian, politik kontemporari kekal. Walaupun China menerima pujian yang layak kerana melindungi pelarian Yahudi dari Nazi, di Xinjiang tidak boleh dilupakan.

Persidangan akhbar untuk Émigré pada Julai 2023. Mengapa? Satu peristiwa tidak berkaitan yang berlaku sebelumnya, peperangan Gaza, mungkin menyediakan penjelasan. Menurut sumber Cina dan Amerika, ketika China cuba membezakan pendiriannya daripada kedudukan pro-Israel Amerika Syarikat, profil rendah untuk kolaborasi besar Cina-Amerika Syarikat ini mungkin diingini.

Pada akhirnya, walaupun Émigré, tersedia dalam, melakukan apa yang hanya budaya boleh lakukan: ia membezakan orang daripada kerajaan mereka. Dengan melakukan ini, ia memenuhi keperluan pada masa ini perpecahan untuk “cerita yang mengingatkan kita ketika orang menjaga satu sama lain.” Langkah-langkah ini adalah penting ke arah dua masyarakat saling mengenali semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.