Customer Behind Starbucks Sign in London

(SeaPRwire) –   Ribuan barista Starbucks merata negara merancang mogok pada hari Khamis, salah satu hari jualan terbesar syarikat kopi itu setahun, sebagai sebahagian daripada usaha penganjur untuk mendapatkan gaji, faedah dan hak berunding yang lebih baik.

Starbucks Workers United, kesatuan syarikat yang mewakili kira-kira 9,000 pekerja di 360 stor, mengadakan mogok Red Cup Day, acara promosi tahunan di mana pelanggan di Kanada dan AS yang membeli sekurang-kurangnya satu minuman musim sejuk menerima cawan boleh guna merah. Semua barang niaga adalah edisi terhad dan diedarkan atas dasar pertama datang, pertama dapat, biasanya menyebabkan pembeli beramai-ramai ke stor.

“Kami nampak bahawa anda masih tidak berunding dan kami tidak akan bekerja kecuali anda memberi kami syarat yang layak untuk bekerja,” kata Moe Mills, penyelia giliran berusia 25 tahun berpangkalan di St. Louis. “Kami adalah orang yang membuatkan [anda] semua wang ini pada hari keuntungan rekod pecah untuk syarikat anda. Kami telah bekerja di sini selama bertahun-tahun. Kami suka pekerjaan kami, kami tahu bagaimana melakukannya dengan baik… jadi atau berjumpa kami di meja rundingan dan berikan kepada kami, atau anda akan melihat kami di luar.”

Pemogokan “Red Cup Rebellion” tahun ini adalah sambungan mogok pekerja serikat tahun lalu. Tetapi tahun ini, penganjur menjemput pelanggan untuk “mengadakan tindakan solidariti di luar stor Starbucks bukan serikat untuk mendesak Starbucks menghormati hak serikat.” Bilangan stor yang dijangka ditutup tahun ini adalah dua kali ganda, dan lebih daripada 220 acara yang dihoskan oleh rakan kongsi dijangka diadakan di seluruh negara, . Pelajar di kampus kolej termasuk Universiti Washington—yang terletak di Seattle, di mana Starbucks berpangkalan—dan Universiti Georgetown merancang untuk menunjukkan solidariti dengan pekerja sama ada dengan berarak atau menyediakan kopi bersatu di kampus, mengikut rilis akhbar Starbucks Workers United.

“Walaupun retorik yang meningkat dan perhimpunan berulang yang menuntut kontrak, Workers United tidak bersetuju untuk berjumpa untuk maju rundingan kontrak selama lebih empat bulan,” kata Andrew Tull, jurucakap Starbucks, kepada TIME dalam kenyataan. “Ketika kita bersatu untuk meninggikan musim perayaan dan memikirkan tahun lalu, kami sekali lagi menyeru Workers United untuk memenuhi tanggungjawab dan terlibat dalam kerja merundingkan kontrak pertama bagi pihak rakan sekerja yang diwakilinya.”

Jurucakap kempen Red Cup Rebellion berkata bahawa penganjur tidak pernah menolak mesyuarat rundingan. “Ia tidak sehingga pekerja mula benar-benar membina kuasa melalui peningkatan besar-besaran dalam penganjuran bahawa Starbucks secara sepihak dan haram memutuskan bahawa ia akan meninggalkan rundingan jika ahli jawatankuasa rundingan menyaksikan secara maya,” kata jurucakap itu.

‘Semua orang terjejas dalam situasi itu kecuali Starbucks’

Dua pekerja Starbucks yang berbual dengan TIME menyatakan ketidakpuasan hati terhadap sokongan untuk pelanggan yang bekerja pada hari promosi khas apabila pelanggan boleh mendapatkan barangan percuma atau diskaun, menyebabkan barisan perkhidmatan lebih panjang. Rilis akhbar serikat itu juga merujuk kepada isu jadual dan masalah penjadualan. Mills berkata bahawa sementara mogok tahun lalu memberi tumpuan kepada hak umum berunding, tindakan Khamis ini khusus memberi tumpuan kepada menangani kekurangan staf.

Neha Cremin, 25 tahun, telah bekerja di Starbucks selama empat tahun dan berkata bahawa hari promosi khas sangat sukar untuk barista. “Kami mendapat pesanan laluan, pesanan mudah alih, pesanan penghantaran dan pesanan lawatan—dan kami tidak diberi staf tambahan,” katanya. Cremin menambah bahawa kerana pekerja berjuang untuk memenuhi permintaan dalam masa yang sesuai, ia sering mencipta kekeliruan di stor. “Ada ais di seluruh lantai, lantai basah, kami berlari di seluruh minuman panas… Dan ia hanya tidak selamat.”

Mills bersetuju. “Saya tidak dapat membayangkan membayar RM12 untuk minuman dan duduk di kafeteria yang sesak, hanya ruang berdiri, menunggu hampir satu jam untuk minuman itu,” katanya. “Semua orang terjejas dalam situasi itu kecuali Starbucks. Starbucks menghasilkan semua wang itu daripada pelanggan dan pekerjanya.”

Sejak lokasi Starbucks pertama diserbakan pada Disember 2021, syarikat kopi itu melancarkan kempen membanteras serikat buruh yang agresif. Lembaga Hubungan Perburuhan Kebangsaan (NLRB) telah menuntut syarikat kopi itu dengan lebih daripada 20 pelanggaran undang-undang buruh persekutuan, CBS News. Ini termasuk melanggar undang-undang ratusan kali apabila ia secara tidak adil memecat pekerja yang mahu menyertai serikat, satu. Ia juga termasuk keputusan September baru-baru ini di mana hakim berasingan menuduh syarikat melanggar peraturan apabila ia hanya meningkatkan gaji dan menambah faedah pekerja baru untuk pekerja bukan serikat. Starbucks kemudiannya, mengatakan bahawa piawaian NLRB semasa tidak membenarkan majikan membuat perubahan sejagat untuk pekerja serikat.

“Starbucks telah melabur lebih daripada 20% daripada keuntungan tahun kewangan 2023 kembali kepada pengalaman rakan sekerja melalui kenaikan gaji, latihan, dan peralatan baru,” kata Tull. “Disertai dengan gaji yang lebih tinggi dan pengembangan jam kerja, pelaburan ini tidak hanya menghasilkan penurunan pemindahan, peningkatan yang lebih bermakna dalam skor sambungan pelanggan tahun ke tahun tetapi juga hampir menggandakan pampasan tunai jamannya sejak tahun kewangan 2020.”

Pekerja seperti Mills dan Cremin berharap pemimpin korporat di Starbucks mendengar dan menyampaikan pekerja serikat kontrak. “Mereka menyebabkan lebih banyak kerosakan daripada kebaikan dengan mengabaikan kami. Dan mereka juga kehilangan wang atas mogok nasional besar ini,” kata Mills. “Jika kami tidak suka pekerjaan kami, kami tidak akan bekerja keras dan menganjurkan tempat kerja kami. Tetapi kami suka pekerjaan ini, dan kami melihat apa yang syarikat ini boleh jadi. Dan kami cuba memperbaikinya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)