Reagan Meets Justice O'Connor

(SeaPRwire) –   mantan hakim Mahkamah Agung Amerika Syarikat yang , menjamin garis pertama untuk obituari-obituari beliau pada tahun 1981, apabila beliau menjadi wanita pertama yang pernah dilantik ke jawatan itu. Hari ini, bagaimanapun, satu fakta yang berbeza tentang pelantikannya mungkin menonjol: sokongan bipartisan meluas yang ditawarkan kepada pencalonannya.

Kira-kira empat dekad selepas pelantikannya membuat sejarah, beliau diikuti oleh lima wanita lain ke bangku Mahkamah Agung. Tetapi sambutan yang diberikan kepadanya oleh Washington – di kedua-dua belah pihak – telah menjadi semakin jarang.

Apabila beliau dicadangkan oleh Presiden Ronald Reagan pada musim panas 1981, ia merupakan realisasi janji yang telah dibuat oleh Presiden itu semasa musim kempen 1980. Beliau telah memberitahu pengundi bahawa, jika diberi peluang, beliau akan mengakhiri rentetan hampir 200 tahun untuk Mahkamah Agung, di mana lebih daripada 100 hakimnya semuanya adalah lelaki. Peluang itu datang dengan persaraan Hakim Mahkamah Agung Potter Stewart.

Walaupun pemerhati telah mencatatkan bahawa pentadbiran Reagan sangat kurang wakil wanita – dan TIME mengatakan bahawa beberapa di Rumah Putih masih menentang idea seorang wanita di Mahkamah Agung – ini adalah janji yang beliau niatkan untuk tepati, menyempitkan senarai calon akhirnya kepada beberapa wanita sebelum memanggil hakim Mahkamah Rayuan Negeri Arizona berusia 51 tahun itu untuk bertemu dengannya di Washington. Pengumumannya bahawa beliau akan menjadi pilihan menyenangkan banyak pihak, kerana beliau dilihat secara meluas sebagai “pemikir undang-undang yang teliti” yang kesukarelaannya terhadap undang-undang akan mengatasi ideologi.

TIME menjelaskan mengapa begitu banyak yang menyetujui pilihan itu dalam tentang pencalonan:

Selain di sayap kanan jauh, reaksi terhadap pencalonan berjulat dari hangat hingga bersemangat. Ahli feminis umumnya puas hati. Eleanor Smeal, presiden Pertubuhan Wanita Kebangsaan, menggelar pilihan itu “kemenangan besar untuk hak-hak wanita.” Patricia Ireland, seorang peguam dari Miami dan pengarah serantau NOW, berkata dia “gembira dan teruja” dengan pilihan itu, sambil menambah: “Sembilan lelaki tua tidak mempunyai perspektif yang sama terhadap isu-isu seperti diskriminasi jantina, hak-hak reproduktif atau isu-isu yang mempengaruhi hak-hak wanita secara langsung.” Nyata bekas Ahli Kongres Texas Barbara Jordan, seorang peguam wanita hitam: “Saya mengucapkan tahniah kepada Presiden. Mahkamah Agung adalah kubu terakhir lelaki: sebuah bilik gelap dan tua yang perlu dibuka. Saya tidak mengenali wanita itu, tetapi jika dia seorang peguam yang baik dan mempercayai Perlembagaan, dia akan berada di tempat yang betul.”

Politik liberal menyertai pujian. Speaker Dewan Perwakilan Tip O’Neill, yang telah berselisih dengan Reagan atas potongan belanjawanya dan dasar cukai, menggelar pilihan itu “perbuatan terbaiknya sejak dilantik.” Kata Senator Demokrat Edward Kennedy, yang duduk dalam Jawatankuasa Kehakiman Senat yang akan mengadakan perbicaraan pencalonan O’Connor: “Setiap rakyat Amerika boleh merasa bangga dengan komitmen Presiden untuk memilih wanita seperti ini untuk jawatan penting ini.”

Banyak Senator Republikan konservatif tambahan memberikan sokongan mereka. Utah’s Orrin Hatch memanggilnya “pilihan yang baik.” Reagan rapat teman, Senator Nevada Paul Laxalt, bersemangat, dan Ketua Majoriti Senat Howard Baker berkata dia “gembira” dengan pencalonan itu.” Tetapi South Carolina’s Strom Thurmond, ketua Jawatankuasa Kehakiman, agak lebih terkawal. “Saya bercadang untuk menyokongnya,” katanya, “kecuali sesuatu timbul.”

Penentangan yang signifikan untuk pencalonan O’Connor hanya datang dari ; khususnya, beberapa mempersoalkan sama ada – walaupun kenyataannya bahawa secara peribadi, beliau mendapati abort “menjijikkan” – beliau akan ternyata menyokong hak-hak reproduktif sebagai hakim. (Sebenarnya, beliau akhirnya melakukannya, tetapi dengan cara yang jauh lebih rumit daripada yang ditakuti oleh lawan-lawan 1981.) Konservatif lain percaya bahawa beliau adalah penyokong Amendemen Hak Sama Rata yang akhirnya gagal. Walau bagaimanapun, Washington konservatif arus perdana menyokong pencalonannya, dan dalam perbicaraan pengesahan Senatnya beliau untuk “menghadkan jawapannya dengan berkesan hanya kepada apa yang undang-undang itu” dan bukannya membuka pintu kepada soalan tentang kepercayaan peribadinya.

Pada bulan September, beliau dengan undian 99 ke 0.

“Pada zaman beban kerja kehakiman dan keteknikalian yang meningkat, kami menuntut dari hakim kami kebijaksanaan yang tidak mengenal masa, tidak berat sebelah, dan tidak mahu ganjaran lain,” Reagan untuk hakim semasa minggu pengesahan beliau. “Cabaran kelihatan mustahil, dan tetapi anda telah mengabdikan hidup anda untuk itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.