(SeaPRwire) –

Datuk saya berasal dari Jerman, dan beliau sering berkongsi kisah dengan saya tentang bandar indahnya, Magdeburg, dan betapa mesranya Jerman untuk Yahudi dan rakyatnya – sehingga suatu hari ia tidak lagi. Isteri saya dan keluarganya berasal dari Iran, dan beliau sering berkata betapa indahnya Iran untuk Yahudi – sehingga suatu hari ia tidak lagi.

Saya tidak mahu memberitahu cucu masa depan saya bahawa Amerika Syarikat pernah menjadi rumah yang subur untuk Yahudi sehingga suatu hari – 7 Oktober 2023 – ia tidak lagi.

Selepas tragedi yang dalam dipenuhi kebencian baru-baru ini, seperti pembunuhan George Floyd, pembunuhan beramai-ramai di kelab malam Pulse, serangan terhadap orang Asia di jalanan kota kita, dan panggilan untuk larangan Muslim, terdapat kemarahan kolektif. Orang dari pelbagai latar belakang mengunci lengan dan menyatakan bahawa ekstrimisme ini tidak akan ditoleransi.

Berbeza pula, berikutan pembunuhan lebih 1,200 lelaki, wanita dan kanak-kanak di Israel, keganasan terburuk yang dilakukan terhadap orang Yahudi sejak Holocaust, terdapat keheningan yang ketara. Kini, kita mempunyai “gerakan” yang mengambil jalan raya dan bersorak dari pantai ke pantai menyokong pengganas Hamas, meminta penghapusan negara Yahudi, dan menyatakan kemarahan bahawa Israel harus mahu melakukan apa yang dilakukan oleh Amerika Syarikat, Perancis, Britain dan negara-negara lain apabila dihadapi dengan organisasi pengganas yang ditujukan untuk membunuh rakyatnya – iaitu, menghapuskan ancaman.

Kita mengalami kegagalan moral kawan-kawan kita yang dikatakan dan pemimpin-pemimpin kita yang dikatakan. Dengan beberapa pengecualian yang dihargai dan diapresiasi, secara keseluruhan, berdiri melawan kebencian tidak begitu jelas apabila ia menyasarkan orang Yahudi. Apa yang menggerakkan ini adalah tidak lain daripada antisemitisme lama.

Membakar semangatnya adalah relativisme moral yang telah menguasai kebanyakan media kita, menawan universiti-universiti kita, dan menguasai begitu banyak tiang pancang masyarakat kita. Bahkan institusi-institusi terkemuka kita kelihatan tidak mampu mengutuk antisemitisme dengan kejelasan dan keyakinan yang sama yang mereka bawa ke hampir setiap isu sosial, keluhan yang boleh dibayangkan, dan mikroagresi yang dirasakan.

Atau jika mereka mengutuk tindakan antisemitik tertentu, mereka sering merasakan perlu untuk menambah senarai bentuk-bentuk bigotry lain yang mereka kutuk pada masa yang sama. Sebagai contoh, Presiden Universiti Stanford awal mengenai Israel, yang bahkan tidak menyebut tentang pengganasan dan ikutan yang hampir hanya mengutuk antisemitisme yang berkembang di kampus. Dengan melakukan demikian, ia mendedahkan bahawa mereka tidak percaya bahawa antisemitisme cukup sah untuk dikutuk sendiri. Ia mengirimkan mesej, dalam kata-kata pelawak dan pemberi komen British David Baddiel, bahawa “Yahudi tidak dihitung.”

Atau ambil kegembiraan yang kelihatannya dimiliki oleh orang ramai ketika mereka merobohkan poster mengenai mereka yang diculik oleh Hamas. Ia menunjukkan sejauh mana orang telah jatuh dalam dehumanisasi Yahudi – dari nenek ke bayi – mereka tidak melihat mereka sebagai mangsa jenayah perang yang mengerikan.

Hari ini, terlalu banyak orang menganggapnya sebagai trendy untuk menentang negara Yahudi dan berdiri bersama kumpulan pengganas Hamas. Terlalu banyak orang percaya ini adalah isu du jour dan dengan gembira melompat ke atas papan, menyanyikan slogan yang mungkin kedengaran menarik, tetapi sebenarnya sangat antisemitik.

Apa yang tidak mereka fahami ialah sokongan mereka terhadap retorik sebenarnya memberi daya usik kepada pelaku keganasan. Di Perancis, seorang wanita Yahudi didakwa dan swastika dilukis pada pintunya. Di Los Angeles, seorang lelaki Yahudi diserang. Sebenarnya, ADL mengesan sejumlah 832 insiden antisemitik di AS semasa tempoh satu bulan berikutan serangan 7 Oktober – peningkatan lebih daripada 315 peratus dalam insiden gangguan, vandalisme dan serangan berbanding tahun sebelumnya, dan purata kira-kira 27 insiden per hari. Secara global, insiden antisemitisme sedang meningkat dengan peningkatan sebanyak 61 peratus di UK dan peningkatan 961 peratus di Brazil.

Sementara itu, satu kajian mendapati bahawa berikutan peperangan Israel-Hamas kira-kira 70 peratus rakyat Amerika Syarikat melihat antisemitisme sebagai “masalah yang semakin meningkat”, peningkatan yang signifikan daripada 49 peratus yang merasakan demikian pada 2022. Kajian ADL juga mendapati bahawa 18 peratus rakyat Amerika Syarikat menunjukkan mereka sendiri pernah menyaksikan kebencian terhadap orang Yahudi dilaksanakan dalam komuniti mereka sendiri, peningkatan daripada 13 peratus pada 2022.

Dari koridor sekolah menengah hingga kampus universiti kita, dari jalanan Brooklyn hingga pinggir bandar Los Angeles, rakyat Yahudi Amerika merasa terancam. Ini tidak dapat diterima, dan ia perlu berakhir.

Ini bermula bukan dengan budaya membatalkan, tetapi dengan budaya bermasukan. Kita perlu berhubung dan mendidik mereka yang naif atau salah faham tentang apa yang berlaku. Sebenarnya, ini adalah sebahagian daripada misi inti kami di ADL untuk bekerjasama dengan sekolah, organisasi dan masyarakat untuk menyampaikan pendidikan anti-prasangka.

Tetapi bagi mereka yang memuliakan Hamas, merayakan pembunuhan beramai-ramai orang Yahudi, dan terus menganggu dan menakut-nakutkan, atau bagi institusi yang memalingkan muka atau tidak dapat membawa diri mereka untuk dengan jelas mengutuk antisemitisme, kita perlu “budaya akibat”. Kita perlu memegang mereka bertanggungjawab.

Kita perlu bertindak kerana pengalaman Yahudi mengajar kita bahawa pada suatu ketika zaman keemasan boleh berakhir. Kita tidak mempunyai keistimewaan untuk menganggap semuanya akan berjalan lancar.

Ini tidak berjalan lancar untuk datuk saya di Jerman, atau bapa mertua saya di Iran. Amerika Syarikat berbeza, dan kita perlu berjuang untuk memastikan ia terus berbeza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)