(SeaPRwire) –   Tidak begitu lama yang lalu, sebahagian besar rakyat Amerika bimbangkan seorang Presiden Donald Trump yang kurang berpengalaman dan tidak stabil akan memulakan Perang Dunia III. Kini, beliau menjadikan usaha kembali kekuasaannya untuk mengelakkan perang itu.

Dalam satu e-mel pengutipan dana baru-baru ini, Trump meratapi, “ia benar-benar memecahkan hati saya melihat Joe yang Busuk – presiden paling lemah dan tidak cekap dalam sejarah – merosakkan negara kita ketika beliau mendorong Amerika ke tepi Perang Dunia III.” Di medan kempen, beliau telah berbangga bahawa beliaulah “satu-satunya yang akan mencegah Perang Dunia III.”

Berikutan peperangan berterusan antara Rusia dan Ukraine serta Israel dan Hamas, ketakutan mengenai kemungkinan perang dunia lain sedang meningkat, dan Trump hanyalah salah seorang tokoh politik yang menggunakan bahasa gelap sedemikian. Di kiri, kanan, dan bahkan dalam Rumah Putih, bayang-bayang konflik global seperti yang tidak dilihat selama hampir 80 tahun ini membuktikan menjadi alat retorik yang berguna, walaupun perbandingan itu tidak tepat untuk masa kini menurut sejarawan.

“Ini adalah bahasa yang, saya fikir, melepasi keupayaan realiti untuk mengekalkannya,” kata Jay Winter, sejarawan perang abad ke-20 dan profesor emeritus di Yale.

Satu kaji selidik awal tahun lepas selepas Rusia menyerang Ukraine mendapati hampir 7 daripada 10 rakyat Amerika takut “bahawa kita berada pada peringkat awal Perang Dunia III,” satu perasaan yang sering digalakkan oleh sekutu Presiden Vladimir Putin dari Rusia. Pertubuhan itu tidak menanya soalan itu sejak itu, tetapi letusan peperangan di Timur Tengah kelihatan meningkatkan ketakutan itu semula; dalam temu bual dengan TIME bulan ini, Senator Demokrat Tim Kaine dari Virginia berkata, “Saya perlu menjawab soalan dari orang yang tidak pernah saya jawab dalam 30 tahun kerjaya awam saya, yang adalah: Adakah ini akan menjadi Perang Dunia III?”

Trump tidak bersendirian dalam memanfaatkan ketakutan ini. Entrepreneur bioteknologi Peter Thiel, lawan Republikan yang paling sepadan dengan bekas Presiden, mengadakan “Rally Berhentikan Perang Dunia III” di Miami minggu ini. Sehari kemudian, Gabenor New Jersey Chris Christie juga menyebut perang dunia di debat ketiga negeri itu.

“Marilah kita ingat kali terakhir kita memalingkan muka daripada perang tembakan di Eropah. Ia hanya memberi kita beberapa tahun,” katanya di pentas. “Dan kemudian 500,000 orang Amerika terbunuh di Eropah untuk menewaskan Hitler.”

Hujah itu tidak terhad kepada Republikan sahaja, juga. Pelbagai tokoh kiri telah membawa ketakutan perang dunia ketiga dalam kritikan mereka terhadap serangan udara Israel ke atas Gaza. Apabila Dr. Cornel West, yang telah melancarkan kempen bebas untuk Presiden, ditanya bulan lepas sama ada penggal kedua Biden lebih baik daripada penggal kedua Trump, beliau menjawab, “Adakah Perang Dunia III lebih baik daripada Perang Saudara II?”

Biden sendiri mempunyai kebiasaan lama merujuk kepada bayang-bayang perang dunia lain. Sebaik sahaja Rusia menyerang Ukraine tahun lepas, Presiden dilaporkan memberitahu penasihatnya bahawa “Kami sedang cuba mengelakkan Perang Dunia III,” mengikut laporan dari The New York Times. Ia adalah pesanan yang beliau dan Kamala Harris ulangi secara awam sejak itu, walaupun kurang kerap dalam bulan-bulan kebelakangan ini berbanding lawan-lawannya.

John E. Herbst, bekas duta Amerika Syarikat ke Ukraine yang kini merupakan pengarah kanan Majlis Atlantik Pusat Eurasia, mencadangkan pentadbiran Biden perlu lebih berhati-hati dengan pilihan perkataan mereka.

“Ia tidak salah, dalam perundingan kerajaan yang privasi, untuk berkata, ‘Kita jelas tidak mahu Perang Dunia III,'” katanya. “Tetapi pada masa yang sama, kita harus berkata, ‘Kita mempunyai kepentingan vital dalam perang ini, kita perlu memastikan kepentingan vital itu dijamin.'”

Tidak banyak pakar yang berfikir bimbang tentang Perang Dunia III bermakna kita berada di tepi krisis sedemikian. Walaupun terdapat perbezaan pandangan mengenai apa yang dikira sebagai perang dunia, ia umumnya melibatkan dua blok kuasa utama negara berjuang untuk kekuasaan, dengan banyak negara di setiap pihak mengambil senjata menentang satu sama lain di lebih daripada satu medan perang. Pada September 1939, TIME mungkin merupakan antara yang pertama, tetapi yang lain telah meramalkan satu mungkin meletus. Pada 2015, P.W. Singer dan August Cole, dua penulis dengan latar belakang keselamatan negara, meramalkan dalam satu esei di TIME tentang bagaimana Perang Dunia III mungkin berlaku, dengan meramalkan “rampasan tanah Rusia di Ukraine” dan ketegangan meningkat dengan China boleh membawa kepada pertempuran global lain yang diperjuangkan di angkasa lepas dan siber.

Untuk masa kini, pertempuran sedang berlangsung tidak kelihatan mencapai tahap perang dunia lain, menurut pakar.

“Saya tidak nampak cukup saling kaitan antara krisis dan konflik lagi untuk mempunyai kebimbangan sedemikian pada masa ini,” kata Michael E. O’Hanlon, felo kanan di Brookings Institution dan pengarah penyelidikan dasar luar negaranya.

Winter menyatakan bahawa kerana senjata nuklear sangat dikaitkan dengan Perang Dunia II, ramai orang mungkin membuat kaitan itu berhubung pemain dalam konflik Rusia-Ukraine dan Israel-Hamas. Rusia mempunyai senjata nuklear, Israel dipercayai mempunyainya, dan Iran, yang menyokong kumpulan-kumpulan yang telah meningkat aktiviti mereka dalam minggu-minggu kebelakangan ini, mempunyai program nuklear sendiri. Namun, jenis tindak balas antarabangsa yang mungkin berikutan serangan nuklear juga tidak semestinya meningkatkan tahap dunia ke perang dunia, menurut pakar. Yang lebih mungkin, mereka mencadangkan, ialah perang antara NATO dan Rusia, tetapi semua orang yang berbual dengan TIME berhati-hati untuk melabel konflik potensial itu sebagai perang dunia.

Walaubagaimanapun, dalam bulan-bulan selepas Rusia menyerang Ukraine tahun lepas, sekutu Kremlin sering mencadangkan bahawa Perang Dunia III sedang berlaku. Sejak itu, mereka telah menekankan bahawa perang dunia bakal berlaku.

“Ini adalah strategi maklumat Kremlin untuk menekankan risiko perang bagi Barat dan cuba menggunakannya sebagai cara untuk mengurangkan sokongan untuk Ukraine,” kata Bryan Frederick, ahli sains politik kanan di RAND Corporation. Beliau menambah bahawa Ukraine kadang-kadang membalas dengan menyebut istilah itu juga, dengan Presiden Volodymyr Zelensky cuba mengekalkan sekutu dengan memberi amaran “bahawa jika Rusia tidak berhenti di sini, ia akan terus bergerak dan itu akan membawa kepada Perang Dunia III.”

Di sini di Amerika, sesetengah yang menyuarakan kebimbangan tentang perang dunia lain mungkin menimbulkan ketakutan yang sah tentang terlibat terlalu dalam konflik di luar negara. Tetapi sensasionalisme istilah itu cenderung menenggelamkan perbincangan yang lebih halus.

“Tentu sahaja, terdapat orang yang benar-benar bimbang tentang risiko eskalasi konflik dan potensi menarik Amerika Syarikat, walaupun mereka juga menyokong Ukraine,” kata Frederick. Tetapi beliau mendakwa kebanyakan orang itu tidak menggunakan istilah “Perang Dunia III”.

“Maksud saya, ‘Perang Dunia III’ agak istilah yang menarik perhatian yang tidak terdefinisi dengan jelas,” katanya.

Mereka yang menggunakannya kebanyakannya cuba mendapatkan perhatian pengundi dengan memicu tindak balas kuat, dan bukan sepenuhnya negatif dalam beberapa kes, menurut Winter.

“Jika anda dapat melihat daya tarikan emosi istilah ‘perang dunia’ sebagai membawa balik generasi datuk … saat-saat terbesar, tetapi juga kejahatan terbesar, maka saya fikir anda dapat melihat daya tarikannya,” kata Winter.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)