(SeaPRwire) –   Pernahkah anda bertanya-tanya apakah masa di bulan? Segera akan ada jawapan untuk soalan itu.

Pejabat Putih pada Selasa mengarahkan NASA untuk menubuhkan piawaian masa tunggal yang pertama untuk bulan dan objek samawi lain menjelang akhir 2026, sebagai sebahagian daripada usaha oleh Amerika Syarikat untuk menetapkan norma antarabangsa di angkasa. Prospek zon masa bulan datang ketika Amerika Syarikat dan syarikat swasta sedang bergegas untuk menghantar astronot ke bulan dalam tahun-tahun akan datang, sesetengah berharap untuk menyampaikan perkhidmatan internet ke permukaan bulan dan memperluas usaha penerokaan.

Satu surat daripada Arati Prabhakar, ketua Pejabat Sains dan Teknologi Amerika Syarikat (OSTP), mengesahkan bahawa NASA akan bekerja dengan bahagian kerajaan Amerika Syarikat yang lain untuk merangka pelan untuk Masa Bulan Berkoordinasi (LTC), rujukan masa tepat untuk kapal angkasa dan satelit bulan yang memerlukan ketepatan masa untuk misi mereka.

“Kepimpinan Amerika Syarikat dalam mendefinisikan piawaian yang sesuai – satu yang mencapai ketepatan dan ketahanan yang diperlukan untuk beroperasi dalam persekitaran bulan yang mencabar – akan memberi manfaat kepada semua negara angkasa,” kata surat itu.

Timbalan Pengarah OSTP untuk Keselamatan Negara Steve Welby berkata dalam kenyataan bahawa Pejabat Putih bertujuan untuk menubuhkan piawaian masa samawi “untuk keselamatan dan ketepatan” ketika NASA, syarikat swasta dan agensi angkasa antarabangsa sedang merancang untuk melancarkan misi ke bulan dan objek samawi lain seperti Marikh.

“Definisi masa yang konsisten di kalangan operator di angkasa adalah penting untuk keupayaan kesedaran situasi angkasa, navigasi, dan komunikasi yang berjaya,” kata Welby, “semua yang merupakan asas untuk membolehkan interoperabiliti merentasi kerajaan Amerika Syarikat dan dengan rakan antarabangsa.”

Pada masa sekarang, masa di Bumi dan Stesen Angkasa Antarabangsa, yang berada di orbit rendah, ditjejaki oleh jam atom di bawah Masa Sejagat Berkoordinasi (UTC), asas sains dan masa awam antarabangsa. Tetapi zon masa di angkasa tidak begitu sama dengan Bumi disebabkan perbezaan graviti dan faktor-faktor lain. Masa di bulan bergerak 58.7 mikrosaat, atau jutaan bahagian saat, lebih cepat setiap hari berbanding Bumi, menurut surat Pejabat Putih.

Misi berawak terakhir ke bulan berlaku lebih daripada 50 tahun lalu – pada Disember 1972 – apabila ahli krew Apollo 17 menginjak permukaan bulan lebih daripada 400 batu jauhnya dari Bumi. Had pengurangan belanjawan dan cabaran teknologi sejak itu menghalang misi berawak berikutnya ke bulan, tetapi NASA merancang untuk menghantar astronot ke bulan sekali lagi pada September 2026 di bawah program Artemisnya, yang bertujuan untuk mendaratkan wanita pertama dan orang berwarna pertama di bulan dan membantu persiapan untuk ekspedisi manusia masa hadapan ke Marikh.

NASA bukan sahaja agensi kerajaan yang bekerja untuk merangka sistem pengukuran masa sejagat untuk bulan. Agensi Angkasa Eropah juga sedang membangunkan zon masa bulan untuk membantu penerokaan bulan masa hadapan. Menubuhkan zon masa bulan baru akan memerlukan persetujuan antarabangsa, menurut surat itu, melalui “badan piawaian sedia ada” dan di kalangan 36 negara yang menyertai Perjanjian Artemis, yang menetapkan garis panduan untuk aktiviti di angkasa dan di bulan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.