(L-R): Kim Riedle, Sammy Schrein, and Naila Schuberth in 'Dear Child'

Ketika seorang wanita yang cedera parah dan seorang gadis muda yang tidak cedera ditemui di sebuah hutan Jerman berikutan kemalangan lalu lari, jaringan gelap rahsia mengenai identiti mereka mula terbongkar.

Berdasarkan novel jualan terlaris antarabangsa Romy Hausman dengan nama yang sama, Dear Child (atau Liebes Kind dalam Bahasa Jerman asal) meneroka hubungan antara pelarian mengerikan pasangan itu daripada tawanan dan kes orang hilang berusia 13 tahun. Siri mini enam bahagian yang menarik, diadaptasi untuk skrin dalam bahasa Jerman, mengaitkan pencarian putus asa penyiasat pada masa kini untuk menyelesaikan pelbagai misteri yang dimainkan dengan kilas balik ke tahun-tahun wanita itu (Kim Riedle), gadis muda (Naila Schuberth), dan seorang budak lelaki (Sammy Schrein) dikurung dalam sebuah rumah tanpa tingkap di bawah belas kasihan penculik lelaki mereka.

Sejak mula menyiarkan di Netflix pada 7 September, Dear Child telah meraih penarafan kelulusan penonton 86% di Rotten Tomatoes dan menduduki tempat No. 1 dalam senarai FlixPatrol rancangan Netflix paling popular di seluruh dunia. Beberapa penonton bahkan telah beralih ke media sosial untuk menggalakkan orang lain untuk mula menonton rancangan itu, dengan seorang pengguna X memanggilnya “salah satu siri terbaik yang pernah saya tonton dalam bertahun-tahun” dan yang lain menggambarkannya sebagai “mesti tonton jika anda minat thriller psikologi [dan] misteri pembunuhan.”

Sammy Schrein as Jonathan and Naila Schuberth as Hannah in 'Dear Child'

Siri ini bermula dengan adegan yang menyeramkan di mana wanita dan dua orang kanak-kanak itu bermain permainan dengan gembira sebelum mendengar tanda-tanda kedatangan lelaki itu pulang. Ketiga-tiga mereka bergegas berdiri di hadapan pintu dengan tangan terbuka untuk menunjukkan mereka tidak menyembunyikan apa-apa. Selepas lelaki itu memeriksa tangan kanak-kanak, dia memberi mereka masing-masing bar snek untuk dimakan. Tetapi apabila dia melihat tangan wanita itu, yang gementar ketakutan, ada tanda aneh tercetak pada telapak tangannya yang nampaknya tidak diluluskannya. “Kamu tidak sepatutnya menangis di hadapan kanak-kanak, Lena,” katanya dengan sinis kepadanya. “Kamu tahu peraturannya.”

Walau bagaimanapun, ia dengan cepat ditetapkan bahawa soalan siapa sebenarnya Lena adalah salah satu teka-teki utama siri ini. Apabila siri ini berkembang dan menyelami trauma di pusatnya, kebenaran tentang masa lalu Lena dan hubungannya dengan kedua-dua orang kanak-kanak itu perlahan-lahan terungkap. Ia adalah kisah yang menggabungkan elemen yang mengingatkan pelbagai thriller tersohor, daripada Gone Girl 2014 hingga Room 2015 (kedua-duanya juga diadaptasi daripada novel), tetapi dengan plot membingungkan dan perkembangan yang menggerunkan tersendiri.

“Semua ini adalah watak yang rosak: orang yang parah tercalar oleh jenayah dan berdepan dengannya dengan cara yang sangat berbeza,” kata penulis bersama dan pengarah bersama Julian Pörksen kepada Netflix Die Woche. “Pelaku sering menjadi fokus siri sedemikian dan diagungkan sebagai kuasa gelap yang misteri. Itu tidak berlaku pada kami. Dan ada watak utama yang luar biasa dalam setiap cara. Seorang gadis yang mempunyai pandangan dunia yang istimewa, cara bercakap, berfikir dan mengalami yang istimewa.”

Dear Child terutamanya berminat untuk meneroka kesakitan dalaman yang timbul daripada pengalaman traumatik, menurut penerbit bersama Friederich Oetker. “Saya mendapati motif penjara dalaman dan luaran yang menarik: Walaupun anda berjaya melarikan diri, anda membawa penjara dalaman anda bersama,” katanya kepada Netflix. “Anda perlu membebaskan diri daripadanya.”