(SeaPRwire) –   Dalam tindak balas kepada pilihan raya presiden Amerika Syarikat 2016, rakyat Amerika terjaga kepada potensi menakutkan media sosial boleh digunakan oleh kuasa asing untuk campur tangan dalam politik domestik kami. Satu tindakan yang dibawa oleh Peguam Khas Robert Mueller merinci cara-cara di mana kepentingan Rusia memanipulasi Facebook, YouTube, Twitter, dan Instagram untuk menyokong hashtag seperti #Hillary4Prison, #IWontProtectHillary dan, di hujung spektrum yang lain, #MAGA dan #Trump2016.

Kami memasuki kitaran pilihan raya 2024 dengan ancaman lebih terus. TikTok, – lebih daripada separuh jumlah penduduk Amerika Syarikat mana-mana umur – dimiliki oleh syarikat China, ByteDance. Kita perlu mengambilnya dengan serius, bukan sahaja kerana TikTok berpengaruh dengan orang Amerika muda, tetapi kerana kita sudah melihat ia mempengaruhi sentimen politik, terutamanya di kampus universiti.

Untungnya, masih ada masa untuk bertindak. Pada 5 Mac, Ahli Kongres Mike Gallagher (R-WI) dan Ahli Kongres Raja Krishnamoorthi (D-IL), bersama 18 orang lain, memperkenalkan Akta Perlindungan Demokrasi Amerika Syarikat, yang akan mencegah TikTok diedarkan di Amerika Syarikat kecuali ia memutuskan hubungan dengan Bytedance. Artikel ini membuat kes untuk undang-undang itu dan mengapa ia begitu penting untuk masa depan demokrasi Amerika.

Mengapa TikTok penting

Menurut , 32% daripada orang Amerika berumur 18-29 tahun mengatakan mereka secara kerap mendapat berita daripada TikTok, naik dari 9% pada tahun 2020. Ini membuatnya salah satu sumber berita teratas untuk Generasi Z – dan kita sudah melihat potensinya untuk kesan dunia sebenar.

Selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas terhadap Israel, Pertubuhan Anti-Fitnah mencatat peningkatan 10 kali ganda insiden antisemitisme di kampus universiti Amerika Syarikat. Ini bertepatan dengan peningkatan kandungan pro-Palestin di TikTok: kandungan berkaitan dengan peperangan Israel-Hamas membawa hashtag pro-Palestin.

Media sosial difahami sebagai cermin, memantulkan kembali apa yang orang percaya dan terlibat dengan. Walau bagaimanapun, nisbah pandangan TikTok tidak sepadan dengan pendapat awam, bahkan di kalangan orang muda. Satu kajian diterbitkan pada 8 Disember menunjukkan pecahan yang kira-kira sama di kalangan responden berumur 18-29 tahun kepada soalan sama ada Hamas (46%) atau Kerajaan Israel (42%) bertanggungjawab banyak untuk peperangan Israel-Hamas. Jelas, algoritma TikTok melakukan lebih daripada memantulkan sentimen pra-wujud.

TikTok mengatakan pengguna memutuskan sama ada untuk memposting dan terlibat dengan kandungan di #FreePalestine daripada #StandWithIsrael. Tetapi, pengawalan kandungan memutuskan apa kiriman yang kekal di platform, apa yang diambil turun, dan akaun mana yang dilarang daripada platform itu. Dan algoritma TikTok yang memutuskan apa yang beredar dan apa yang tidak.

Untuk sesiapa yang meragui pautan sebab akibat antara TikTok dan peningkatan insiden antisemitik yang kita lihat di kampus Amerika Syarikat: satu kajian oleh Generation Lab, yang saya bantu menganjurkan, menunjukkan bahawa orang yang menghabiskan 30 minit sehari di TikTok lebih cenderung bersetuju dengan kenyataan antisemitik seperti “Orang Yahudi lebih mengejar wang berbanding orang lain.”

Hubungan ini dengan antisemitisme jauh lebih ditekankan di kalangan pengguna TikTok berbanding mereka platform media sosial utama yang lain. Ini mungkin kerana TikTok menunjukkan kepekatan kandungan pro-Palestin yang lebih tinggi, tetapi juga boleh kerana TikTok mengukuhkan kandungan lebih sensasionalis. Berbeza dengan Instagram dan X, di mana jangkauan kandungan dipengaruhi oleh bilangan pengikut akaun yang dibina selama tahun, TikTok membenarkan pengguna baru pun mencapai liputan meluas jika kiriman mereka menerima penglibatan di atas purata.

Peristiwa sejak 7 Oktober menggariskan potensi TikTok untuk mempengaruhi sentimen terhadap isu-isu politik kontroversi dan mempunyai akibat dunia sebenar.

Kita ada sebab untuk percaya China meletakkan jari mereka di skala

Pada Disember 2023, Institut Penyelidikan Epidemik Kebangsaan (NCRI) bahawa TikTok menindas kandungan yang tidak selesa bagi China sementara mengukuhkan kandungan yang konsisten dengan objektif dasar luar negaranya. Topik peka seperti #FreeTibet, #FreeUyghurs dan #FreeHongKong jelas kurang diwakili di TikTok berbanding Instagram.

Sebaliknya, topik seperti #StandWithKashmir, yang sejalan dengan matlamat geopolitik China untuk mengancam kestabilan di India, jelas dikuatkan di TikTok.

Untuk membuktikan kemerdekaannya daripada China, TikTok menunjukkan ibu pejabatnya berada di Singapura dan Los Angeles dan bahawa ~60% ByteDance, aset utama TikTok, dimiliki oleh pelabur Amerika. Walau bagaimanapun, aset utama ByteDance yang lain, Douyin (TikTok China), beroperasi atas kurnia Parti Komunis China (CCP). Seperti Didi Global dan Ant Financial mendapati, CCP semakin menggunakan kuasa untuk mengenal pasti “pelanggaran peraturan” dan “kebimbangan persaingan” untuk menekankan agenda mereka. Untuk Douyin kekal di bawah matahari CCP, TikTok mungkin diperlukan untuk menjalankan tugas CCP.

dalam Wall Street Journal juga mempersoalkan kekuatan usaha memisahkan data AS TikTok.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

TikTok telah mengurangkan, bukan meningkatkan, ketelusan

Selepas NCRI menerbitkan kajian Disember 2023, TikTok kepada metrik yang kumpulan seperti NCRI telah menggunakan untuk mengkaji trend di platform itu. Ini menghadkan keupayaan pihak luar untuk memantau apa topik