Former President Donald Trump's New York Civil Fraud Trial

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

(SeaPRwire) –   Hanya selepas pukul 10 pagi, sedikit lebih 500 hari yang lalu, Mahkamah Agung Amerika Syarikat menggulingkan hak abortus selama setengah abad di Amerika Syarikat. Berita pertama daripada Agensi Berita Associated Press mengenai topik ini sampai ke platform yang dahulu dikenali sebagai Twitter pada pukul 10:13 pagi. Menjelang 1:15 petang, bekas Presiden Donald Trump telah meletupkan mesej ke senarai emelnya mengambil kredit penuh untuk satu peristiwa generasi yang bagi puluhan juta rakyat Amerika berasa setanding dengan 9/11, pendaratan bulan, atau Pearl Harbor.

“Keputusan hari ini, yang merupakan KEMENANGAN TERBESAR untuk HIDUP dalam satu generasi, bersama keputusan lain yang telah diumumkan baru-baru ini, hanya menjadi mungkin kerana saya melaksanakan segala-galanya seperti yang dijanjikan, termasuklah melantik dan mendapatkan tiga orang yang dihormati dan kuat sebagai Konstitutionalis ke Mahkamah Agung Amerika Syarikat,” kata Trump, yang seperti biasa, mahu menjadi sebahagian daripada kisah.

Ini adalah perkara: beliau tidak salah. Tiga daripada enam hakim yang mengundi untuk menggugurkan kes Roe v. Wade adalah pencalonan Trump. Dalam satu penggal sahaja, beliau telah membentuk semula kehakiman dan memenuhi janji kempen yang menarik simpati kanan konservatif dan agama.

Tetapi ketika implikasi politik kejatuhan Roe menjadi lebih jelas, begitu juga usaha Trump untuk berlakon seolah-olah cap jarinya tidak terlibat sepenuhnya dengan kehilangan hak persekutuan untuk akses abortus. Asas GOP mungkin menyukai Amerika baharu yang dibuktikan oleh 21 negeri yang telah menukar untuk menghadkan atau menamatkan abortus, tetapi ini bukanlah penilaian sebenar tentang mood kebangsaan atau peta pilihan raya yang memilih Presiden.

Demokrat telah melabel lawan mereka sebagai musuh yang tidak dapat dilipat ganda hak reproduktif, dan pengundi kelihatan bersetuju. Dalam perlumbaan di mana isu abortus terdapat secara terus atau tidak pada masa itu dan sejak itu, penyokong hak abortus—yang kini ditentukan oleh lokasi fizikal pesakit dan pemberi perkhidmatan—muncul sebagai pemenang. Sebenarnya, dalam ukuran langsung tentang abortus, kemenangan Demokrat adalah .

Ego Trump menuntut agar beliau menjauhkan diri daripada akibat pilihan raya yang kecewa daripada tindakan sendiri. Pada mulanya, beliau menarik balik sokongan penuh terhadap peranan beliau dalam keputusan yang dikenali secara rasmi sebagai Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization. Kini beliau menawarkan jenis percakapan dua muka yang bertujuan untuk memfokuskan pengundi kepada bagaimana pendirian abortusnya mungkin kurang ekstrem berbanding yang lain dalam parti beliau, berbanding peranan penting beliau dalam membawa realiti semasa kami.

Walaupun Trump terus berkata perkara yang betul di bilik peribadi dengan mereka yang gembira dengan Dobbs, beliau berbual dalam nada yang berbeza secara awam. Apabila seorang pengundi New Hampshire bertanya Trump bagaimana untuk menangani mereka yang bimbang terhadap implikasi Dobbs, beliau menjawab secara samar, “Perjanjian akan dibuat.” Enam hari kemudian, beliau sekali lagi menyatakan bahawa “kami berada dalam kedudukan untuk membuat perjanjian yang hebat, dan perjanjian yang dikehendaki oleh orang.”

Tetapi kepada asasnya, Trump terus menawarkan cukup daging merah untuk memuaskan hati mereka. Pada 17 Mei, beliau memaparkan di platform media sosialnya Truth Social: “Tanpa saya, gerakan Pro-Kehidupan akan terus kalah. Terima kasih Presiden TRUMP!!!” Sekitar sebulan kemudian, beliau mengambil kesempatan terhadap pemimpin gerakan anti-hak abortus semasa berucap di persidangan untuk pengundi beragama: “Mereka telah berjuang—orang-orang yang baik, kuat, bijak—telah berjuang selama 50 tahun, dan ia tidak pernah hampir berjaya dilaksanakan.”

Lebih baru-baru ini dalam rancangan Meet The Press NBC, Trump kelihatan lebih berhati-hati mengenai topik ini, mengkritik Gabenor Florida Ron DeSantis kerana meluluskan had 6 minggu untuk akses abortus. “Saya fikir apa yang dilakukannya adalah perkara yang buruk dan kesilapan yang buruk,” kata Trump tentang saingan terdekatnya. “Saya akan duduk bersama kedua-dua pihak dan saya akan merundingkan sesuatu, dan kita akan mendapat kedamaian untuk isu ini buat kali pertama dalam 52 tahun,” beliau menambah, menjawab bahawa beliau tidak kisah sama ada peraturan ditetapkan di peringkat negeri atau persekutuan.

Anda boleh hampir melihat fikiran Trump muncul: Pasti, biarkan DeSantis menanggung kemarahan kerana berada di sebelah kananku, tetapi beliau tidak akan pernah mengatasi saya.

Untuk sesiapa yang telah meluangkan lebih daripada pandangan lalu ke arah Pertunjukan Trump, strategi beliau di sini tidak begitu mengejutkan. Jika ada satu konsistensi dengan Trump, ia adalah bahawa beliau percaya beliau harus dipuji hanya apabila perkara-perkara itu dilihat sebagai pembangunan positif dan sebarang akibat negatif adalah salah orang lain. Ketika Covid-19 mula mengamuk, Trump secara kategorik menafikan sebarang kaitan dengan kepimpinannya dalam pernyataan mungkin yang paling jujur beliau pernah buat: “Saya tidak mengambil tanggungjawab sama sekali.”

Pada tahun 1999, Trump secara terang-terangan menyokong “Saya sangat menyokong hak pilihan.” Kira-kira 2016, beliau telah menjadi lawan tegas prosedur perubatan itu. Menganya “Apa yang dipercayai Trump sekarang?” adalah soalan yang salah untuk seorang lelaki tanpa inti ideologi di luar daripada dipuji oleh bilik yang berada di dalamnya.

Apa yang Trump dan pasukannya bijak lakukan adalah meletakkan beliau dalam persiapan untuk setahun lagi, apabila orang-orang yang hadir di pusat mengundi kebanyakannya menentang keputusan Dobbs yang membolehkan Trump. Dan, untuk setahun akan datang, Trump pasti akan cuba mempunyai kedua-dua cara untuk menggerakkan asas yang taat setia dan untuk meredakan wanita suburban yang telah meninggalkan dalam bilangan yang besar sejak 2016.

Ini adalah sebab mengapa lawan abortus secara peribadi telah meragui bahawa Trump akan bersama mereka jika beliau memenangi penggal kedua. Dan mengapa Demokrat akan perlu bekerja lebih keras jika mereka mahu pengundi mengingati bagaimana kita tiba pada landskap abortus semasa. Ketidakpedulian Trump terhadap isu yang begitu penting bagi begitu banyak pengundi mudah diiktiraf sebagai kelemahan watak. Ia juga boleh mewakili pemahaman yang cerdik—jika sikap—tentang apa yang diperlukannya untuk kembali berkuasa.

Buat pengertian tentang apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)