Former President Trump Holds Super Tuesday Election Night Event At Mar-A-Lago

(SeaPRwire) –   Kongres kini bergerak ke hadapan dengan undang-undang yang boleh mengharamkan TikTok, platform popular ini mendapat sokongan tidak diduga di Washington: Donald Trump.

Dalam minggu yang lalu, Trump telah menghentam bil yang akan menghapuskan TikTok dari kedai aplikasi AS kecuali syarikat induknya yang berpangkalan di Beijing, ByteDance, menjual sahamnya. Bagi kebanyakan, langkah ini datang dari kiri medan. Sebagai Presiden, Trump menandatangani perintah eksekutif untuk mengharamkan TikTok kecuali ia diperoleh oleh syarikat Amerika, dengan mendakwa kerajaan China menggunakan perkhidmatan perkongsian video itu untuk mengintip berjuta-juta rakyat Amerika. Perintah itu tidak pernah berkuat kuasa selepas dicabar di mahkamah persekutuan.

Tetapi kini Trump melihat kegunaan tertentu dalam membantu mengekalkan TikTok, terutamanya selepas Presiden Joe Biden berkata beliau akan menandatangani bil itu ke undang-undang. “Secara terus terang, ada banyak orang di TikTok yang suka aplikasi itu,” katanya kepada CNBC. “Ada banyak kanak-kanak muda di TikTok yang akan gila tanpanya.”

Pembatalan pendirian bekas Presiden itu telah bahawa beliau sedang bertindak bagi pihak pemberi sumbangan berkuasa dengan saham dalam ByteDance. Tetapi sebahagian daripada pengiraannya, beberapa sumber yang rapat dengan pemikiran Trump memberitahu TIME, ialah peluang untuk mendapatkan sokongan pengundi muda dengan melindungi platform kegemaran mereka.

“Beliau sedar banyak orang akan marah jika ia diharamkan,” kata seorang ahli operasi Trump yang bekerja untuk usaha pemilihan semula. “Kini Trump dan Biden berada di sebelah isu yang berbeza di mana pengundi muda jelas menyokong tidak mengharamkan TikTok.”

Trump mempunyai sebab-sebab lain untuk pembatalan pendiriannya. Beliau perdamaian bulan ini dengan kumpulan anti-cukai Kelab untuk Pertumbuhan, yang menentang bil itu. Awal tahun ini, organisasi itu mengakui kekalahan dalam usaha mahal untuk mengekalkan Trump daripada memenangi pencalonan GOP. “Kami kembali cinta,” kata Trump baru-baru ini kepada perhimpunan pemberi sumbangan organisasi itu, mengikut Politico. Kumpulan itu menentang bil, meniru kedudukan salah seorang penderma berbilionnya, jutawan Jeff Yass, syarikat pelaburannya memiliki 15% ByteDance. Untuk meningkatkan usaha itu, Kelab untuk Pertumbuhan bekas penyokong setia Trump Kellyanne Conway untuk mengadvokasi untuk TikTok di Capitol Hill.

Pada masa yang sama, Trump takut undang-undang itu akan memperkuat salah seorang lawannya: Meta, yang memiliki Facebook dan Instagram. Bekas Presiden pengasas syarikat media sosial itu, Mark Zuckerberg, kerana menyumbang $400 juta pada 2020 untuk membantu kerajaan negeri dan tempatan menjalankan pilihan raya mereka ketika wabak dengan memudahkan undian pos, sistem Trump secara tidak berasas mengapi-apikan sebagai penuh dengan penipuan.

Trump dan sekutunya juga menuduh syarikat itu menindas kandungan konservatif dan berita-berita merosakkan bagi Demokrat. “Penapisan Zuckerberg terhadap cerita laptop Hunter Biden membantu Demokrat secara dramatik pada 2020,” kata Alex Bruesewitz, sekutu Trump dan penasihat GOP.

Selepas jawatankuasa Dewan minggu lalu mengundi 50-0 untuk bil yang boleh membawa kepada larangan TikTok di AS, lobi dan pengguna TikTok melimpah kepada undang-undang untuk menghalang langkah itu. Sokongan Biden dan tentangan Trump telah mencipta garis patah yang mengejutkan di Capitol. Dewan penuh dijangka meluluskan undang-undang itu pada hari Rabu, tetapi menghadapi cabaran curam di Senat.

Kejayaan Biden pada 2020 dikuasakan oleh undian belia, kepada analisis oleh penyelidik Universiti Tufts mendapati pengundi muda menyokong Biden daripada Trump dengan margin 25 mata. Tetapi kaji selidik terkini menunjukkan jurang itu menyusut. Satu kajian Axios-Generation Lab terhadap pengundi bawah 35 bulan lepas Biden mendahului hanya dengan empat peratus mata.

Ia tidak jelas sama ada trend itu akan berterusan. Progresif muda memberontak terhadap Biden kerana menyokong perang Israel terhadap Hamas, menyumbang kepada peratusan kelulusan presiden terendah. Tetapi operatif Demokrat bertaruh kebanyakan pengundi muda akan berkumpul di sekeliling Biden menjelang November, takut apa yang bermakna jika Trump memenangi penggal kedua.

Banyak pengundi muda itu berada di TikTok. Satu kajian Pew Research tahun lalu bahawa satu pertiga penganut dewasa bawah 30 menggulung TikTok secara kerap untuk berita. Beberapa kaji selidik platform media sosial itu menjadi sumber utama berita dan maklumat di kalangan Gen Z.

Ini tidak bermakna TikTok adalah eksklusif tempat untuk kandungan progresif sosial. Ia juga merupakan platform popular untuk penyokong Trump. Nelk Boys, yang podcast Trump muncul dua kali, mempunyai 4.6 juta pengikut di TikTok. Bekas pengacara Fox News Tucker Carlson mempunyai 1.3 juta. Berulang kali, ia merupakan tempat di mana kandungan pro-Trump menjadi viral. Akaun American Wire News kanan bertindak yang mengumpulkan lebih daripada 6.5 juta tontonan baru-baru ini untuk ketel yang menampilkan Trump membawa panggung seorang penyokong yang menendang keluar seorang pengganggu di satu rali beliau.

Pakar media sosial mengatakan bahawa TikTok boleh menjadi alat penggerak berguna untuk pengikut setia MAGA. “Ia mempunyai algoritma sangat peribadi,” kata Ashley Johnson, penganalisis polisi untuk Yayasan Teknologi Maklumat dan Inovasi di Washington. “Ia boleh memperkuat gelembung penapis kami ciptakan untuk diri kita sendiri dari segi terutamanya atau bahkan hanya melihat kandungan politik yang kita setujui.”

Strategi itu berjaya. TikTok sebanyak 12% dari 2021 hingga 2023. Ia kini digunakan oleh lebih 150 juta rakyat Amerika, menjadikannya salah satu aplikasi paling popular di negara itu. Pertumbuhan tanpa kawalan itu, ahli-ahli lingkaran dalaman Trump mengatakan, membantu menjelaskan mengapa Trump berpindah dari cuba untuk mengharamkannya menjadi pembela paling profil tinggi. “TikTok kini lebih relevan daripada ketika perintah eksekutif itu ditulis,” kata ahli operasi itu.

Beberapa sekutunya menjangka beliau akan mengubahnya menjadi isu perpecahan kempen. “Ini larangan Biden kini,” kata Bruesewitz, “dan puluhan juta pengundi muda tahu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.