Former President Donald Trump Attends Pre-Trial Hearing In New York Hush Money Case

(SeaPRwire) –   Pada ambang krisis kewangan, Donald Trump mendapat bantuan daripada sumber yang tidak diduga: Platen media sosialnya yang sedang merosot. Pelabur pada Jumaat untuk membawa Truth Social ke pasaran awam, meningkatkan nilai bersihnya berbilion dolar ketika dia tenggelam dalam perbelanjaan guaman dan berhutang kepada negeri New York berjuta-juta dolar dalam kes penipuan sivil. Syarikat itu akan mula diperdagangkan di bursa saham Nasdaq pada Selasa.

Tetapi penyata kewangan syarikat Trump menunjukkan bukti yang kurang mengenai perniagaan yang berkembang pesat yang layak dengan kapitalisasi pasaran antara $4.7 hingga $5.6 bilion yang dilaporkan pada Isnin. Trump Media & Technology Group, yang memiliki Truth Social, merugi tahun lalu, mengikut penyata peraturan.

Laluan syarikat itu telah membawa banyak orang untuk bertanya bagaimana ia dapat mencapai penilaian setinggi itu. Bagi pemerhati kewangan Amerika yang teliti, ini kurang tanda bahawa pelabur Wall Street gembira dengan platform media sosial Trump berbanding mereka optimis tentang peluangnya untuk kembali ke Putera White.

“Ia merupakan barometer bagaimana dia berjalan dalam pilihan raya,” kata Kristi Marvin, pakar kewangan yang mengasaskan SPACInsider. “Pastinya ada orang yang suka Trump dan mahu menyokongnya. Mereka mungkin membeli saham itu. Dan mungkin ada orang lain memikirkan: Jika dia menang presiden, siapa tahu?”

Lonjakan Truth Social bermula awal tahun ini. Ketika Trump meraih kemenangan primer musim sejuk, Syarikat Khas Tujuan Akuisisi (SPAC) yang dicipta untuk bergabung dengan platform media sosialnya yang masih baru telah mengeluarkan jutaan saham baru.

Pada awal Januari, Digital World Acquisition Corporation (DWAC) mempunyai 163 saham dan ditutup pada $17.32. Selepas Trump menguasai caucus Iowa, firma itu mempunyai 8 juta saham dan ditutup pada $22.35. Minggu seterusnya menyaksikan lebih pertumbuhan. Selepas Trump menang di New Hampshire, DWAC mempunyai 29.5 juta saham dan ditutup pada $49.69.

Beberapa orang meramalkan bahawa penilaian syarikat akan runtuh selepas syarikat Trump menggantikan Digital World dalam pasaran saham di bawah tiket barunya, DJT. Yang lain bimbang apa maksudnya untuk pelabur jika Trump menjual sahamnya, terutamanya sebelum pilihan raya.

IPO minggu lepas, kata Marvin, merupakan isyarat bahawa pelabur berfikir Truth Social akan mendapat lebih pengguna dan terbang dalam nilai jika Trump menewaskan Presiden Joe Biden pada November. Trump kini mendahului Biden dalam beberapa kaji selidik kebangsaan dan negeri-negeri yang berkemungkinan menentukan hasil pilihan raya.

Tetapi pilihan raya masih lapan bulan lagi dan Biden telah mendapat momentum. Juga tidak jelas sama ada Truth Social akan menjadi platform yang hadir di mana-mana walaupun dengan Trump di pejabat. Dia masih mempunyai saluran lain untuk memperkuat mesejnya dan tidak banyak sebab untuk percaya bahawa orang bukan MAGA akan langgan aplikasi itu.

Beberapa pelabur mungkin mempunyai insentif lain. Pengasas syarikat kosong yang bergabung dengan Truth Social ialah Susquehanna International Group, syarikat perdagangan dimiliki oleh pemberi dana GOP dan bilioner Jeffrey Yass. Menurut penemuan peraturan Disember, Susquehanna memiliki dua peratus DWAC, kira-kira 22 juta saham berdasarkan harga sahamnya.

“Ia kelihatan ada peluang untuk mempengaruhi calon,” kata Virginia Canter, ketua beretika untuk kumpulan pengawasan Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW). Suntikan tunai itu “mungkin telah memberinya beberapa tahap akses atau pengaruh yang mungkin tidak akan diperolehinya.”

Sudah ada tanda bahawa Yass telah menyenangi diri kepada Trump. Selepas dua bertemu baru-baru ini, Trump menukar pendiriannya mengenai undang-undang yang boleh membawa kepada larangan TikTok. Syarikat pelaburan Yass mempunyai 15% ekuiti ByteDance, syarikat China yang memiliki aplikasi perkongsian video popular itu. Trump juga baru-baru ini mencapai perdamaian dengan kumpulan anti-cukai konservatif Club for Growth, yang Yass ialah penderma terbesarnya. “Kami kembali cinta,” kata Trump kepada perhimpunan pemberi dermanya, mengikut Politico, selepas organisasi itu menggunakan jutaan dalam usaha sia-sia untuk menghancurkan kempen primernya.

“Saya fikir ini cara untuk meramalkan kebolehannya secara politik,” kata Canter, bekas penasihat beretika untuk Tabung Kewangan Antarabangsa. “Semakin berjaya dia sebagai seorang politikus, semakin mereka mengharapkan kejayaan yang Truth Social akan capai sebagai entiti perniagaan.”

Ini bukan kali pertama pasaran menerima syarikat media sosial pada tahap yang kelihatan melebihi nilainya, menurut Karen Petrou, rakan pengurus Federal Financial Analytics. Contoh lain, katanya, termasuk Uber dan WeWork.

“Jenis penilaian yang kelihatan gila agak biasa,” kata Petrou, “Ia kurang biasa daripada dahulu apabila kadar faedah rendah. Pelbagai syarikat dibiayai secara signifikan, atau dikapitalisasi melalui IPO, jauh melebihi anggaran nilainya. Sesetengah daripadanya tidak mempunyai pendapatan selama tahun. Tetapi pasaran mengejar hasil.”

Dengan kata lain: mereka mengambil risiko tinggi yang mereka fikir boleh membawa kepada pulangan tinggi. Ini juga mungkin kes dengan Truth Social yang lembap, di mana pemegang saham berjudi bahawa kemenangan Trump boleh meningkatkan prestasi kewangan mereka. Kata Petrou: “Sesetengah daripada ini mungkin orang yang berharap dia berjaya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.