Protest Against The Israeli Government Takes Place In Tel Aviv

(SeaPRwire) –   Apabila Pemimpin Majoriti Senat Chuck Schumer menyeru rakyat Israel untuk kembali ke pilihan raya bagi memilih kerajaan baru, beliau menyatakan pandangan yang dikongsi ramai di dalam dan luar Israel: bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah meletakkan kemandirian politiknya di atas kepentingan negara dan bahawa, di tengah-tengah kempen tentera di Gaza di mana lebih daripada 200 orang terbunuh dan kira-kira 134 warganegara Israel masih menjadi tebusan, mungkin zaman koalisi kanan jauhnya berkuasa sudah tamat.

Kepopularan Netanyahu yang semakin merosot di rumah (di mana pungutan suara menunjukkan beliau kalah kepada saingan teratasnya, jeneral bersara Benny Gantz) dan di luar negara semakin ketara ketika perang Israel di Gaza berlarutan. Hampir setengah tahun ke dalam peperangan balasannya untuk menghapuskan Hamas dari Jalur itu berikutan serangan kumpulan pada 7 Oktober, negara itu kelihatan tiada lebih dekat untuk mencapai —satu matlamat yang kerajaan menyatakan hanya boleh dicapai dengan melancarkan serangan ke atas bandar selatan dan padat penduduk Rafah di Gaza. Sementara itu, bencana kemanusiaan yang berlaku di Gaza terus meruncing sebagai seruan global kepada Israel membenarkan bantuan masuk ke Jalur itu tidak diendahkan.

Jadi mungkin tidak hairanlah Netanyahu kini dianggap secara meluas sebagai . Memang sejak pada 2022 selepas tempoh singkat dalam pembangkang, Netanyahu secara besar-besaran telah mengejar dasar-dasar bertujuan untuk melindungi kuasanya—terutamanya pembaharuan kehakiman kerajaannya yang menimbulkan . Popularitinya tidak begitu baik ketika itu, dan jatuh lebih dalam lagi selepas 7 Oktober; menyalahkan beliau atas kegagalan mencegah serangan itu. Ramai kini menyokong pilihan raya awal (yang seterusnya tidak akan datang sehingga akhir 2026), yang kemungkinan akan menyebabkan Netanyahu ditolak dari kuasa. Walaupun ini akan memberi kesan mendalam kepada landskap politik Israel, yang telah didominasi Netanyahu dan parti pemerintahnya Likud selama hampir dua dekad, pakar-pakar amaran memperingatkan bahawa ini tidak semestinya menjadi penawar.

Ini khususnya kelihatan apabila berkaitan pengurusan perang, tanggungjawab yang telah jatuh kepada kerajaan perpaduan perang negara itu, terdiri daripada Netanyahu dan beberapa tokoh pembangkang lain termasuk Gantz. Sekiranya pilihan raya diadakan di Israel hari ini, parti Kesatuan Kebangsaan pusat Gantz berada di kedudukan teratas untuk membentuk kerajaan seterusnya. Tetapi pentadbiran Gantz mungkin tidak akan membawa pendekatan baru kepada perang. Berhubung Gaza, “tiada banyak perbezaan antara Netanyahu dan Gantz,” kata Mairav Zonszein, Penganalisis Utama Israel Antarabangsa dalam Kumpulan Krisis Antarabangsa, dengan menyatakan bahawa kedua-dua mereka telah menyatakan sokongan terhadap serangan ke atas Rafah. Tiada juga banyak perbezaan antara mereka dan pendapat awam Israel, di mana majoriti terus menentang persetujuan politik untuk mengakhiri perang, mengikut . (Kaji selidik yang sama mendapati majoriti juga menganggap prospek Israel mencapai “kemenangan mutlak” tidak mungkin.)

“Rakyat Israel yang disoal selidik telah menyokong usaha perang,” kata Zonszein. “Tidak ada sebarang bantahan terhadap cara Gaza diuruskan dalam perang. Jadi saya tidak fikir Gantz akan mengubahnya pada tahap itu.”

Di mana Gantz boleh memperkenalkan perubahan ialah dalam hubungannya dengan Amerika Syarikat. Tidak seperti Netanyahu, yang telah dengan Presiden Biden atas pengendalian kerajaannya terhadap perang, Gantz “akan jauh lebih kerjasama dan kurang bermusuhan,” kata Zonszein. “Beliau akan datang daripada perspektif tentera yang lebih, iaitu kita memerlukan AS, kita tidak boleh mengancam bekalan senjata dan bantuan mereka.” Beliau juga lebih cenderung untuk memberi keutamaan kepada untuk membebaskan tebusan warganegara Israel yang masih tinggal di Gaza.

Berhubung bagaimana hubungan Israel dengan Palestin dan prospek penyelesaian dua negara akan berjalan di bawah kepimpinan baru, perubahan asas kelihatan tidak mungkin. Bahkan sebelum 7 Oktober, politik Israel kelihatan agak apatik terhadap isu Palestin, lebih memilih mengurus konflik berbanding menyelesaikannya sepenuhnya. Netanyahu bangga dalam menghalang pembentukan negara Palestin, tetapi saingannya juga tidak banyak menangani konflik apabila diberi peluang. Memang semasa kerajaan “perubahan” singkat Naftali Bennett dan Yair Lapid pada 2021-2022, pemukiman Israel di Tebing Barat . Ia juga ketika tempoh Gantz, ketika itu berkhidmat sebagai menteri pertahanan negara, ketara dalam langkah yang dikritik sebagai cubaan terang-terangan untuk mencegah dokumentasi penyalahgunaan di wilayah Palestin yang diduduki.

Walaupun Gantz tidak menyatakan keraguan setinggi Netanyahu terhadap penyelesaian dua negara, beliau juga tidak banyak menawarkan sokongan awam yang kuat terhadapnya. Bahkan sebelum 7 Oktober, beliau mengelak daripada memanggil untuk penyelesaian dua negara secara awam, memilih untuk bercakap tentang “penyelesaian berkeadilan” sebaliknya. Tetapi beliau juga telah menunjukkan dirinya lebih terbuka kepada dialog dengan pemimpin Palestin berbanding Netanyahu atau sekutunya, malah pernah menjemput Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas untuk mesyuarat jarang berlaku di rumahnya ketika menjadi menteri pertahanan, di mana mereka dikatakan membincangkan, antara lain, penciptaan “landasan” untuk keamanan.

ISRAEL-POLITICS-CABINET

Tetapi walaupun Gantz mendukung penyelesaian dua negara, kelihatan sukar bahawa beliau akan menekan untuknya dalam konteks semasa, mengikut Nimrod Novik, felo di Forum Dasar Israel dan bekas penasihat kanan kepada bekas Perdana Menteri Israel Shimon Peres. “Anda tidak akan mempunyai kumpulan pencinta damai yang, esok paginya [selepas pilihan raya], akan berpaling kepada [Abbas] dan berkata, ‘Marilah duduk dan bercakap tentang keamanan,'” katanya. “Ini bukan dalam kadar suasana awam di negara, tidak dalam kadar penilaian suasana awam di kalangan Palestin … Kepimpinan alternatif akan mengubah haluan secara mendalam, tetapi bukan ke tahap mengubah haluan sejarah semalaman.”

Walaupun begitu, Novik menyatakan bahawa kembalinya sepenuhnya ke status quo sebelum perang juga sukar, dengan menyatakan banyak pemimpin Israel akan mengambil pelajaran beberapa daripada 7 Oktober, terutamanya bahawa “mereka perlu mengubah haluan daripada pengurusan konflik ke penyelesaian konflik, walaupun jangka masa dan usaha yang panjang.” Dengan berbuat demikian, katanya, kerajaan Israel baharu mungkin mempertimbangkan “penggunaan tanah penempatan yang sama liar” dan mengejar dasar-dasar yang lebih popular seperti .

“Konsep integrasi serantau dan normalisasi dengan Arab Saudi adalah tema paling popular di kalangan awam Israel,” kata Novik. “Yang tidak diketahui rakyat Israel ialah dua prasyarat—bahawa anda perlu mengubah dasar terhadap Pihak Berkuasa Palestin dan anda perlu menawarkan horizon politik.”

Adakah Gantz mampu membuat kes itu? Walaupun Novik percaya Gantz menyokong penyelesaian dua negara secara prinsip, beliau menambah: “Apa yang tidak kita ketahui ialah apa yang tidak pernah kita ketahui tentang seorang pemimpin sebelum beliau berada dalam jawatan, dan itu adalah: adakah beliau mempunyai daya yakin untuk menjadikannya nyata?”

Pada bila-bila masa, memaksa Netanyahu berundur secara terburu-buru tidak akan mudah. Pilihan raya awal tidak secara sah diperlukan di Israel sehingga Oktober 2026. Walaupun had masa tentu tidak menghalang negara itu mengadakan pilihan raya awal sebelum ini (lihat: antara 2019 dan 2022), terdapat beberapa pemangkin yang diperlukan untuk memaksa satu—antaranya runtuhnya koalisi pemerintah Netanyahu semasa, undi tidak percaya berjaya di Knesset, atau protes rakyat secara besar-besaran seperti tahun lalu.

Walaupun terdapat seruan yang semakin meningkat untuk pilihan raya baharu, Zonszein menyatakan rakyat Israel tidak cenderung menuntut satu sehingga persetujuan tebusan dicapai. “Rakyat Israel kini sandera kepada situasi tebusan,” katanya. “Mereka tidak dapat benar-benar berfungsi dengan baik dalam usaha lain sehingga ia diselesaikan, jadi sukar bagi mereka untuk memberi tumpuan khusus kepada pilihan raya secara khusus apabila anda mempunyai [krisis] ini berterusan, yang jelas dimainkan dengan baik oleh Netanyahu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.