(SeaPRwire) –   Amaran: Kandungan rencana ini mengandungi maklumat mengenai akhir cerita Netflix filem cereka sains Jerman The Signal.

“Halo.”

Itulah mesej satu perkataan yang didengari oleh ahli angkasa Jerman Paula Groth (Peri Baumeister) yang berulang kali dipancarkan melalui angkasa lepas dalam filem cereka sains tekaan The Signal, kini disiarkan di Netflix.

Ia merupakan komunikasi yang ringkas, tetapi satu yang memulakan siri peristiwa berbahaya bagi Paula, suaminya Sven (Florian David Fitz), dan anak perempuan mereka berusia 10 tahun Charlie (Yuna Bennett). Siri empat episod ini membuka pada pagi yang Paula dan rakannya Hadi (Hadi Khanjanpour) dijadualkan untuk kembali ke Bumi selepas tempoh berada di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Kami melihat pasangan itu menuju ke bumi ketika Paula meragui untuk menekan butang yang akan secara manual melancarkan payung terjun kapsul mereka dan Hadi memintanya untuk menimbang semula. Akhirnya dia melancarkan payung terjun tetapi jelas terdapat sesuatu yang lebih besar berlaku.

Sven menerima panggilan aneh daripada Paula. Kemudian, pesawat yang membawa Paula dan Hadi pulang ke Bumi secara misteri hilang di atas Lautan Atlantik, membunuh semua 178 orang di atas kapal terbang itu dan meninggalkan Sven dan Charlie dengan putus asa mencari jawapan mengenai apa yang sebenarnya berlaku. Apabila bapa dan anak perempuan itu mula mengungkap apa yang pada mulanya kelihatan mustahil untuk dipercayai, The Signal melompat ke belakang dan ke hadapan melalui masa (dan angkasa) untuk membenarkan penonton secara beransur-ansur menyambung teka-teki di pusat cerita itu.

Bagaimana tamatnya The Signal?

Dalam tiga episod sebelum penamat, ia telah didedahkan bahawa, ketika berada di angkasa, Paula mendengar dan merakam apa yang dipercayainya sebagai isyarat dari makhluk luar angkasa yang bergerak lebih dekat ke Bumi. Dia berkongsi maklumat ini dengan Hadi, yang pada mulanya cuba meyakinkannya bahawa penemuan yang didakwanya itu adalah akibat halusinasi kronik yang dialaminya sejak mengalami trip asid buruk. Paula pada mulanya sangat terkejut dengan idea bahawa seluruh perkara itu berada dalam kepalanya. Tetapi selepas menyedari Hadi telah bekerja untuk menyabotajnya sejak mengetahui dia mahu berkongsi berita isyarat itu dengan astronaut lain di ISS – dengan itu berkongsi dengan dunia – dia tahu dia telah menemui sesuatu.

Akhirnya, Hadi mengurungkan Paula di dalam bahagian berasingan Stesen Angkasa Lepas dan mula mengurangkan oksigennya dalam usaha putus asa untuk memaksa Paula mendedahkan pengiraannya untuk masa dan tempat makhluk asing itu dijangka tiba di Bumi. Dia memaklumkan maklumat itu dan Hadi melepaskannya, hanya untuk mendedahkan dia sedang memancarkan segala-galanya dia katakan melalui radio. Dalam perjalanan pulang ke Bumi, Hadi menerangkan kepada Paula bahawa dia telah dipaksa bertindak terhadapnya dan tidak pernah mahu mencederakannya. Tetapi tidak sehingga Paula bersatu semula dengan dermawan filantropi berbilion yang membiayai misi beliau dan Hadi, Benisha Mudhi (Sheeba Chaddha), bahawa dia akhirnya memahami siapa yang sebenarnya di sebalik apa yang berlaku.

Berikutan kematian Paula, Sven dan Charlie datang untuk mengetahui bahawa semua kerajaan utama di dunia telah bersetuju bahawa sebarang UFO harus diledakkan sebaik sahaja dikesan. Tetapi ternyata Paula sengaja memancarkan tarikh dan masa yang salah untuk memperdaya mereka yang berkuasa yang ingin menghalang makhluk asing itu. Dengan yakin bahawa Paula secara rahsia memberikan Charlie maklumat sebenar ketika bercakap dengannya melalui radio ISS, Sven yang tidak menyedari mencari Mudhi untuk bantuan. Walau bagaimanapun, apabila Mudhi terbangkan mereka ke lokasi koordinat Charlie di padang pasir, Sven mengetahui ia adalah Mudhi yang mengatur supaya pesawat Paula dan Hadi dibawa turun.

Motivasi Mudhi untuk mahu membuat hubungan pertama dengan makhluk asing itu agak kabur – sesuatu mengenai “memecahkan kitaran kezaliman” sejarah – tetapi selepas UFO gagal muncul sekali lagi, dia mengarahkan pembantunya Nora (Katharina Schüttler) untuk membunuh Sven dan Charlie. Merasa bersalah atas semua nyawa yang ada pada tangannya, Nora secara senyap membenarkan mereka hidup dan akhirnya kedua-dua mereka menyedari bahawa Charlie hanya mempunyai lokasi betul untuk kedatangan makhluk asing. Paula secara rahsia memberikan separuh maklumat yang lain, tarikh yang betul, kepada Sven dalam mesej suara samar yang dia tinggalkan untuknya sebelum naik pesawatnya dan mempercayai bahawa keluarganya akan mampu menyambung kepingan teka-teki yang dia tinggalkan.

Tiga bulan kemudian, Mudhi telah ditahan dan Sven serta Charlie membuat perjalanan semula ke padang pasir untuk menanti kedatangan makhluk asing. Walau bagaimanapun, dalam satu lagi pusingan cerita, objek yang terhempas di Bumi bukanlah UFO sebenar, tetapi probe Voyager 1 yang dilancarkan oleh NASA pada tahun 1977 yang membawa piring hitam mengandungi mesej ucapan salam dari manusia Bumi. Ulangan “Halo” yang didengari Paula adalah akibat pemain piring hitam itu bermasalah dan satu bahagian mesej diputarkan berulang kali.

Tiada makhluk asing tiba di Bumi, tetapi siri ini berakhir dengan montaj laporan berita menyimpulkan bahawa “seseorang di luar sana menghantar semula probe itu” dan ia harus dilihat sebagai peringatan bahawa manusia perlu mencari cara untuk bersatu.

“Peristiwa ini mengingatkan kita bahawa dahulu kala, kita mahu menjadi sesuatu. Bahawa kita mempunyai mesej bersama,” kata salah seorang penyampai berita. “Pada masa ini, kami merasa dukacita yang mendalam, kerana kami tidak hidup mengikut mesej itu. Kami tidak pernah bersatu, kami tidak pernah menjadi satu. Mesaj yang kami terima hari ini tidak datang dari planet asing atau tamadun lain. Ia datang dari kami. Kami tahu apa yang perlu kita lakukan. Sesuatu perlu berubah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.