Emma Corrin sebagai Darby Hart dalam episod 1 'A Murder at the End of the World'

(SeaPRwire) –   Amaran: Pos ini mengandungi maklumat untuk episod pertama dan kedua .

Jika anda merupakan peminat Netflix , anda pasti mengenali pencipta dan Zal Batmanglij yang mampu menyusun misteri yang membingungkan dan mengekalkan penonton menebak sepanjang masa. Sayangnya, berikutan selepas musim keduanya, Marling dan Batmanglij tidak pernah mendapat peluang untuk menamatkan siri sains fiksyen mereka yang popular, meninggalkan penonton menebak akhir yang menggantung.

Dengan siri baharu mereka, FX A Murder at the End of the World, siri terhad tujuh episod pertama, kedua episod yang ditayangkan pada 14 Nov di Hulu, adalah misteri pembunuhan yang ketat yang menjawab soalan yang diperkenalkan dalam episod permulaannya sebelum tamatnya episod akhir.

Misteri pembunuhan ini mengisahkan tentang Darby Hart (Emma Corrin), seorang penyiasat perempuan berusia 24 tahun yang merupakan seorang pengutip maklumat sulit yang dirujuk sebagai “Gen Z Sherlock Holmes” yang dijemput menghadiri persidangan sulit jutawan bersara selepas menerbitkan memoir jenayah benar yang menceritakan bagaimana dia dan bekas teman lelakinya Bill Farrah (Harris Dickinson) menyelesaikan siri pembunuhan berantai sebagai remaja.

“Generasi di bawah kami telah membesar sepenuhnya dalam dunia teknologi,” kata Batmanglij kepada mengenai konteks watak Corrin. “Kami tertarik dengan [dinamik] yang membolehkan generasi ini berdepan dengan jutawan yang mempunyai semua kuasa, kecerdasan dan sebagainya. Kami mahu menceritakan kisah bagaimana generasi ini boleh mempertanggungjawabkan generasi lain.”

Setelah tiba di kompleks bersepadu bersalji, Darby mendapati Bill, kini artis terkenal yang menggunakan nama samaran “Fangs,” juga merupakan tetamu. Kedua-dua mereka telah berpisah selama enam tahun, tetapi apabila Darby menyaksikan detik-detik terakhir Bill yang hidup dari luar tingkap bilik hotelnya, dia menjadi bertekad untuk mencari tahu siapa yang bertanggungjawab atas kematiannya.

Apa yang berlaku dalam episod permulaan A Murder at the End of the World?

Dua episod pertama siri ini – bertajuk “Homme Fatale” dan “The Silver Doe” – menetapkan latar untuk penyiasatan Darby, dengan cerita melompat ke belakang dan ke hadapan masa untuk menunjukkan bagaimana dia membesar melawat tapak jenayah sebagai anak perempuan pembantu bedah mayat sebelum bekerjasama dengan Bill untuk menjejak pembunuh di sebalik siri pembunuhan “Jane Doe” yang tidak terlerai.

Kematian Bill berlaku pada akhir episod permulaan, mengikuti pengenalan sembilan tetamu eksklusif – kumpulan artis, saintis, usahawan dan aktivis – serta inovasi terkini Ronson, pembantu hologram AI yang dipersonifikasikan sebagai butler bernama Ray (Edoardo Ballerini).

Episod kedua bermula dengan Darby bergegas mendapatkan bantuan dari seorang doktor wanita Brazil bernama Sian (Alice Braga) yang merupakan wanita pertama melangkah di bulan. Sian cuba melakukan CPR ke atas Bill tetapi terlambat, dan kemudian Ronson mendakwa Bill meninggal akibat pengambilan dadah berlebihan. Tetapi Darby meragui keadaan mengenai kematiannya dan mula mencari petunjuk.

Selepas menyusup masuk ke bilik hotel Bill, Darby mendapati hanya tempat di lengan kanan Bill mempunyai kesan jarum suntik. Dia bertanya kepada Ray sama ada biasa bagi pengguna dadah menyuntik diri mereka di lengan dominan dan dia mengesahkan ia tidak biasa. Darby kemudian menyaksikan Lee menyusup masuk ke bilik untuk menyiasat mayat Bill juga. Dia kemudian menghadapi Lee dan mengetahui bahawa dia juga meragui kematian Bill bukanlah kemalangan.

Episod hampir tamat, Darby menyusup masuk sistem rakaman keselamatan hotel dan melihat kedua-dua bekas tangan kanan Ronson David (Raúl Esparza), seorang usahawan modal teroka Argentina-Amerika, dan Ziba (Pegah Ferydoni), seorang aktivis yang melarikan diri dari Iran dan dikatakan membenci Ronson, berada di luar bilik hotel Bill pada waktu malam kematiannya. Tetapi penemuan paling mengejutkannya ialah seorang lelaki bertopeng tidak dikenal muncul di luar biliknya selepas Bill masuk.

Dengan lima episod lagi, jelas masih banyak yang tidak diketahui mengenai apa yang sebenarnya berlaku di persidangan itu.

A Murder at the End of the World dijadual disiarkan sehingga 19 Disember, dengan episod baharu dimuatnaik ke Hulu setiap Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)