(SeaPRwire) –   Kathryn Clancy menulis tentang kitaran haid. Tetapi beliau terkejut dengan sesetengah gejala pra-menopaus yang dialaminya baru-baru ini pada umur 44 tahun.

“Banyak perkara yang berkaitan dengan rahim, ovari, dan payudara saya, saya telah sangat tidak bersedia untuk sebagai pakar Ph.D. dalam bidang ini,” kata Clancy, profesor di University of Illinois Urbana-Champaign. “Ini sepatutnya memberitahu anda betapa lebih tidak bersedia kebanyakan orang.”

Kebanyakan orang yang mengalami haid akan mengalami gejala seperti panas lasak, kabur otak, dan perubahan mood, tidur, dan fungsi seksual ketika menghampiri menopaus, yang ditakrifkan sebagai titik masa setahun selepas haid terakhir. Tetapi peralihan itu, yang biasanya bermula antara umur 45 hingga 55 tahun, adalah—dan di klinik doktor—bahawa kebanyakan orang hampir tidak mengetahui apa-apa tentangnya terlebih dahulu. kajian terhadap wanita pasca-menopaus mendapati hampir tiada daripada mereka belajar tentang menopaus di sekolah, dan kira-kira setengah daripada mereka “tidak berasa bermaklumat sama sekali” tentang peringkat hidup itu.

Tetapi terdapat tanda bahawa menopaus akhirnya menjadi arus perdana, kerana dunia perubatan dan perniagaan mengambil perhatian serius terhadap keperluan wanita setiap tahun. Makmal Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) pada tahun 2023 meluluskan ubat Astellas Pharma untuk merawat panas lasak menopaus, dan syarikat farmaseutikal raksasa . Sesetengah syarikat mula menawarkan faedah . Ahli politik telah membincangkan menopaus. Dan pelbagai syarikat permulaan berfokus menopaus dilancarkan beberapa tahun kebelakangan ini untuk menyokong penjagaan tradisional, memandangkan kajian mencadangkan majoriti wanita mengalami menopaus . Syarikat Alloy, contohnya, menghubungkan pesakit dengan pakar menopaus melalui teleperubatan dan menjual produk kesihatan tertumpu kepada mereka yang mengalami peralihan itu.

“Saya benar-benar menyedari, untunglah, perhatian dan minat baru dalam menjaga orang semasa peralihan ini,” kata Dr. Ghazaleh Moayedi, pakar kandungan dan ginekologi di Texas yang menyediakan penjagaan menopaus. Beliau menyifatkannya kepada bilangan wanita yang semakin meningkat memegang jawatan kuasa dalam perniagaan, teknologi, dan perubatan, serta keupayaan media sosial menyebarkan maklumat di kalangan pesakit.

Tetapi menyelesaikan masalah itu memerlukan lebih daripada syarikat permulaan berjenama atau terapi baru diluluskan FDA, yang tidak semua pesakit dapat mendapatkannya. Pakar percaya perubahan bermakna hanya akan berlaku sebaik sahaja isu asas berubah: bagaimana penyelidikan dijalankan dan disebarkan, bagaimana doktor dilatih, dan betapa seriusnya para pakar mengambil kesakitan wanita.


Untuk Dr. Sharon Malone, penasihat perubatan utama Alloy, masalah sistem perubatan dengan menopaus bermula pada tahun 2002. Ketika itu kajian WHI diterbitkan, menghubungkan terapi hormon—yang boleh meringankan gejala menopaus dengan meningkatkan tahap hormon yang telah menurun—dengan risiko meningkatkan kanser payudara dan keadaan serius lain. Selepas itu, .

Tetapi, kata Malone, terdapat kaveat penting kepada data: peserta kajian berusia purata 63 tahun, lebih tua daripada usia biasa pesakit menerima terapi hormon untuk menopaus. , dan , menjelaskan bahawa risiko kanser payudara mungkin diperbesarkan, terutamanya bagi orang muda.

Pada tahun , Persatuan Menopaus Amerika Utara menyatakan terapi hormon mempunyai lebih faedah berbanding risiko bagi wanita di bawah umur 60 tahun dan dalam tempoh 10 tahun menghampiri menopaus, kecuali mereka mempunyai faktor kesihatan kompleks. Tetapi kebanyakan doktor dan kumpulan kesihatan masih berwaspada. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, contohnya, menasihati bahawa terapi hormon mungkin berkaitan dengan risiko kanser payudara yang lebih tinggi apabila diambil selama lima tahun atau lebih.

Juga terdapat perdebatan sama ada terapi hormon berkaitan dengan risiko meningkatkan demensia—risiko yang Dr. Kejal Kantarci, profesor radiologi di Mayo Clinic, menyatakan penyelidikannya tidak menemui, sekurang-kurangnya di kalangan orang muda. Pada tahun , Kantarci dan rakan sekerjanya membandingkan kumpulan kecil wanita yang menggunakan terapi hormon menopaus pada 40-an dan 50-an mereka dengan mereka yang mengambil plasebo. Tiga tahun kemudian, mereka mendapati tiada perbezaan ketara dalam fungsi kognitif antara kedua-dua kumpulan. Walau bagaimanapun, kajian lain .

Hasilnya semua perbalikan ini, Malone berkata, “kami kini memandang generasi doktor yang benar-benar tidak menerima latihan formal atau tidak formal dalam bagaimana merawat menopaus. Wanita tidak tahu apa yang boleh dijangka, dan doktor benar-benar tidak tahu apa yang perlu dilakukan.”

Moayedi berkata masalah dalam latihan doktor menjadi lebih mendalam daripada terapi hormon. “Saya tidak ingat satu kuliah pun dari sekolah perubatan tentang menopaus,” katanya. Dan selepas tamat, beliau seperti kebanyakan rakan sekerjanya, bekerja di klinik yang diuruskan oleh doktor menamatkan latihan perubatan, yang kebanyakannya memberikan perkhidmatan kepada orang yang tidak layak asurans atau tidak mampu membayar perubatan. Kebanyakan pesakit yang Moayedi lihat adalah ibu hamil berpendapatan rendah yang layak mendapat Medicaid atau orang tua layak mendapat Medicare—yang bermakna beliau jarang sekali melihat orang yang mengalami menopaus, walaupun dilatih untuk menjadi pakar kandungan dan ginekologi.

Doktor yang tidak mengkhusus dalam bidang kandungan dan ginekologi mungkin mengetahui lagi sedikit, katanya, kerana kesihatan wanita sering (salah) dianggap “berasingan daripada perubatan lain.” Moayedi sering melihat pesakit yang salah diagnosis dengan keadaan lain, , kerana doktor kesihatan am tidak sedar bahawa gejala seperti kabur otak boleh berkaitan dengan menopaus.

Sebab lain doktor kurang bermaklumat, kata Clancy, ialah kebanyakan penyelidikan sains pembiakan memfokuskan pada orang pada zaman subur mereka, yang biasanya mengecualikan remaja dan orang dewasa memasuki menopaus. Beliau berkata terdapat keperluan jelas untuk lebih banyak kajian—dan lebih banyak pembiayaan untuk kajian—terhadap orang yang jatuh di luar tahun-tahun pembiakan utama.

Walaupun begitu, Malone berkata beliau gembira dengan fakta bahawa menopaus menerima perhatian semula—dan bahawa orang sedar akan keperluan untuk pembetulan itu.

“Wanita generasi tertentu hanya menganggap penderitaan sebagai bahagian tidak dapat dielakkan menjadi wanita,” katanya. Kini, katanya, pesakit “berkata, ‘Ini tidak masuk akal. Anda perlu berbuat lebih baik untuk kami.’”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.