China Russia

(SeaPRwire) –   BEIJING — Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov tiba di Beijing Isnin untuk mempamerkan kekuatan hubungan dengan sekutu diplomatik rapat China ketika perang Moscow menentang Ukraine.

Dua negara berkuasa otokratik bersaiz benua, semakin berselisih dengan demokrasi, cuba mendapat pengaruh di Afrika, Timur Tengah dan Amerika Selatan. China menyokong dakwaan Rusia bahawa Presiden Vladimir Putin memulakan serangannya pada 2022 kerana provokasi Barat, tanpa menghasilkan sebarang bukti kukuh.

Agensi berita negara Rusia Tass menyatakan menteri akan “membincangkan situasi di Ukraine dan rantau Asia Pasifik, isu kerjasama dan interaksi bilateral di pentas antarabangsa,” mengutip jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova.

Lavrov dijangka akan bertemu dengan rakan sejawatnya dari China Wang Yi, yang melawat Rusia semasa konflik dan mengekalkan pendirian China untuk tidak menamakan peperangan Rusia di Ukraine sebagai pencerobohan.

China kadang-kadang mengambil nada sama permusuhan terhadap AS dan sekutunya. China dan Rusia telah mengadakan latihan tentera bersama, dan dilihat cuba menggantikan demokrasi dengan diktator di kawasan di mana mereka mempunyai pengaruh.

Walaupun jelas menyokong Rusia dalam peperangan Ukraine, jurucakap kementerian luar negara China Mao Ning memberitahu wartawan Isnin bahawa “China mempunyai pendirian objektif dan adil mengenai isu Ukraine.”

“Kami telah aktif mempromosikan rundingan damai dan penyelesaian politik. China bukan pencipta atau pihak kepada krisis Ukraine, dan kami tidak pernah dan tidak akan berbuat apa-apa untuk memperoleh keuntungan daripadanya,” kata Mao kepada wartawan dalam sidang media harian.

China juga menyatakan ia tidak menyediakan senjata atau bantuan tentera kepada Rusia, walaupun ia mengekalkan hubungan ekonomi yang kuat dengan Moscow, bersama India dan negara-negara lain.

“Kami sentiasa mengawal ekspot barang berkembar ganda mengikut undang-undang,” kata Mao, merujuk kepada barang perindustrian yang boleh digunakan untuk tujuan perindustrian atau tentera, seperti drone.

“Negara berkenaan tidak seharusnya memfitnah atau menyerang hubungan normal antara China dan Rusia,” kata Mao. “Negara berkenaan” merujuk kepada AS, Rusia dan saingan geopolitik utama China.

Dalam panggilan telefon minggu lepas dengan pemimpin China Xi Jinping, Presiden Amerika Syarikat Joseph Biden menekan China mengenai hubungannya pertahanan dengan Rusia, yang cuba membina semula asas perindustriannya ketika menyambung pencerobohan Ukraine. Dan dia menyeru Beijing menggunakan pengaruhnya ke atas Korea Utara untuk mengekang kuasa nuklear berasingan dan tidak terkawal itu.

Menambah ketegangan antara kedua-dua negara, ahli parlimen Amerika Syarikat menjana undang-undang baharu yang akan melarang TikTok, aplikasi media sosial popular, jika pemilik asal berpangkalan China ByteDance tidak menjual sahamnya dalam platform itu dalam tempoh enam bulan daripada penguatkuasaan undang-undang.

Ahli parlimen bimbang pihak berkuasa China boleh memaksa ByteDance menyerahkan data 170 juta warga Amerika Syarikat yang menggunakan TikTok.

Semua syarikat China, terutamanya dalam sfera media sosial, wajib menyerahkan data pengguna kepada kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.