Key Speakers at Bloomberg Live Sooner Than You Think Conference

(SeaPRwire) –   Menteri Pengangkutan Singapura S. Iswaran dituduh dengan rasuah, perkembangan terbaru dalam skandal politik terbesar yang menimpa negara kota itu dalam hampir empat dekad.

Penyiasat ketua Tan Kiat Pheng membaca 27 pertuduhan, termasuk rasuah dan menghalang keadilan, kepada Iswaran pada Khamis. Menteri itu sebelumnya tiba di Mahkamah Negeri Singapura, dikelilingi pasukan guamannya.

Iswaran menafikan tuduhan dan jaminannya diperpanjang. Beliau enggan memberi komen kepada Berita Bloomberg tentang pertuduhan itu, dan rancangannya sebagai ahli Parti Tindakan Rakyat, yang telah memerintah negara itu selama lebih enam dekad.

Beliau adalah menteri utama pertama yang terlibat dalam siasatan rasuah sejak 1986. Beliau dan pengusaha hartanah Ong Beng Seng ditahan pada Julai dalam kes yang mencabar reputasi Singapura untuk tadbir urus yang bersih pada masa Perdana Menteri Lee Hsien Loong sedang berusaha melepaskan jawatan selepas hampir dua dekad memimpin negara itu.

Pesuruhspeak Ong enggan memberi komen mengenai kes itu.

Agensi anti-rasuah, yang melapor secara langsung kepada Lee, berkata awal Januari bahawa ia telah menyelesaikan siasatan berbulan-bulan terhadap kes itu, tetapi tidak menyatakan pada masa itu apa salah laku yang terlibat.

Iswaran juga dilarang daripada sumber rasmi dan bangunan kerajaan. Gajinya diturunkan kepada S$8,500 ($6,320) sebulan, menandakan pengurangan 82% daripada gaji permulaan S$46,750 di Singapura, di mana pemimpin kerajaan adalah antara yang paling tinggi dibayar di dunia untuk mengelakkan rasuah.

Iswaran dan Ong akan berinteraksi sepanjang tahun sebagai satu perkara biasa, dengan peranan menteri dalam perdagangan dan pengangkutan berpotongan dengan pengusaha hartanah terkenal yang membantu membawa Formula Satu Grand Prix ke Singapura. Iswaran lama menyokong perlumbaan malam F1 Singapura dalam pelbagai kapasitinya.

Skandal rasuah adalah salah satu dalam siri kontroversi menggempur PAP, yang mempunyai dua ahli parlimen mengundurkan diri secara mengejutkan kerana hubungan sulit. Pada September, anak lelaki bekas perdana menteri Goh Chok Tong antara empat orang dituduh kesalahan dagangan palsu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.