(SeaPRwire) –   Meta Platforms Inc. mengetatkan tetapan mesej terusan lalai untuk remaja di Instagram dan Facebook, membina ke atas untuk meningkatkan keselamatan kerana ahli perundangan dan ibu bapa yang prihatin tentang kandungan merosakkan terus menekan platform media sosial.

Keupayaan untuk remaja menerima mesej terusan daripada mana-mana orang yang tidak mereka ikuti atau tidak disambungkan akan dimatikan di Instagram, termasuk remaja lain, mengikut pos blog. Pengguna di bawah umur 16 tahun di AS, atau di bawah 18 tahun di UK dan Eropah, hanya akan dapat menerima mesej atau ditambah ke dalam kumpulan obrolan oleh orang yang sudah disambungkan, Meta memberitahu Bloomberg melalui e-mel. Remaja dalam akaun diawasi akan perlu kelulusan ibu bapa untuk mengubah tetapan, yang juga terpakai kepada Messenger.

Alat penyeliaan pertama kali dilancarkan pada Instagram pada Mac 2022, selepas pemancar maklumat bocor dokumen dalaman mencadangkan Facebook secara sengaja memberi keutamaan kepada keuntungan daripada kebajikan dan keselamatan. Kontroversi itu membawa kepada kesaksian kongres dan merangsang perdebatan tentang apa yang boleh dilakukan untuk melindungi golongan muda secara dalam talian. Pada Oktober 2023, lebih 30 negeri AS memfailkan saman terhadap Meta mendakwa pemasaran merosakkan kepada golongan muda.

Meta juga merancang untuk melancarkan ciri untuk membantu melindungi remaja daripada melihat imej tidak diingini dan mungkin tidak sesuai dalam mesej mereka daripada orang yang sudah disambungkan. Maklumat lanjut dijangka lewat tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.