(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Donald Trump’s fixer-turned-foe, , directly implicated the former president in a hush money scheme Monday, telling jurors that his celebrity client tasked him on several occasions to stifle stories about sex that he feared could torpedo his 2016 presidential campaign.

“Berhenti ini daripada tersebar,” Cohen, saksi utama pendakwaan, mengutip Trump sebagai mengatakan kepadanya merujuk kepada dengan Trump sepuluh tahun yang lalu.

A similar episode occurred when Cohen alerted Trump that a Playboy model was alleging that she and Trump had an extramarital affair. The order was clear: “Make sure it doesn’t get released,” Cohen said Trump told him. The woman, was paid $150,000 in a hush money arrangement that was made after Trump was given a “complete and total update on everything that transpired.”

“Apa yang saya lakukan adalah atas arahan dan manfaat dari Tuan Trump,” kata Cohen, kemudian menambahkan: “Semuanya memerlukan pengesahan Tuan Trump.”

, pengacara mantan dan pembantu peribadi Trump, adalah saksi paling penting jaksa wilayah Manhattan dalam kes ini, dan penampilannya yang sangat dinanti di kandang saksi menandakan bahawa perbicaraan jenayah pertama bekas presiden Amerika Syarikat memasuki peringkat akhir.

Keterangan seorang saksi dengan pengetahuan yang begitu rapat tentang aktiviti Trump dapat meningkatkan risiko undang-undang calon Republikan yang dianggap untuk presiden jika hakim menganggapnya cukup boleh dipercayai. Tetapi bergantung kepada saksi dengan latar belakang yang begitu buruk – – juga membawa risiko besar dengan juri dan boleh menjadi keuntungan politik bagi Trump ketika dia mengumpul dana daripada masalah undang-undangnya dan melukis kes itu sebagai produk sistem keadilan jenayah yang tercemar.

Kedua-dua lelaki, pernah begitu rapat sehingga Cohen bangga bahawa dia akan “mengambil peluru” untuk Trump, tidak mempunyai interaksi kelihatan di dalam mahkamah. Keadaan tenang ini berbeza daripada pertemuan mahkamah terakhir mereka, selepas peguamnya menamatkan soalannya kepada Cohen semasa perbicaraan penipuan sivilnya.

Kali ini, Trump duduk di meja pertahanan dengan mata tertutup untuk rentang masa yang lama ketika Cohen menceritakan kerjayanya selama satu dekad sebagai eksekutif kanan senior Organisasi Trump, melakukan kerja yang mengakui terkadang melibatkan berbohong dan menindas orang lain atas nama bosnya.

Juri sebelum ini mendengar daripada orang lain tentang amalan industri tabloid “catch-and-kill”, di mana hak untuk cerita dibeli supaya ia boleh kemudian dibungkam. Tetapi keterangan Cohen penting bagi pendakwaan kerana dekatnya dengan Trump dan kerana dia mengatakan dia berkomunikasi langsung dengan calon ketika itu tentang cerita memalukan yang dia gelisahkan untuk mencegahnya tersebar.

Cohen juga penting kerana bayaran penggantian yang diterimanya dari pembayaran hush money $130,000 kepada Daniels, yang pendakwa mengatakan bertujuan untuk membeli kesunyian sebelum pilihan raya 2016, membentuk asas 34 tuduhan feloni mengenakan Trump dengan memalsukan rekod perniagaan. Pendakwa mengatakan bayaran penggantian itu salah dicatat, sebagai perbelanjaan guaman untuk menyembunyikan tujuan sebenar pembayaran.

Di bawah soalan dari pendakwa, Cohen merinci langkah-langkah yang diambilnya untuk menyembunyikan pembayaran – yang telah dia setujui untuk hadapan – dari isterinya dan banknya. Ketika dia membuka akaun bank untuk membayar Daniels, tindakan yang dia katakan dia beritahu Trump dia mengambil, dia berkata ia adalah untuk syarikat berhad baru terhad tetapi menyembunyikan tujuan sebenar.

“Saya tidak pasti sama ada mereka akan membukanya,” katanya, “jika ia menyatakan: untuk membayar bintang filem dewasa untuk perjanjian tidak pendedahan.”

Cohen juga memberi juri akaun dalaman rundingannya dengan , penerbit ketika itu Majalah Kebangsaan Enquirer yang begitu rapat dengan Trump sehingga Cohen berkata dia memberitahu majalah itu mengekalkan “failer atau laci terkunci sebagaimana dia terangkan, di mana fail berkaitan dengan Tuan Trump berada.” Usaha itu menjadi lebih mendesak berikutan pendedahan Oktober 2016 rakaman “Access Hollywood” di mana Trump didengar memuji merampas wanita secara seksual.

Perjanjian Daniels diselesaikan beberapa minggu selepas pengakuan itu, tetapi keterangan Isnin juga berpusat pada perjanjian awal musim gugur itu dengan McDougal.

Cohen memberitahu bahawa dia pergi ke Trump segera selepas Majalah Kebangsaan Enquirer memberitahunya tentang cerita dakwaan hubungan luar nikah McDougal. “Pastikan ia tidak dikeluarkan,” katanya Trump menyuruhnya.

Trump memeriksa dengan Pecker tentang perkara itu, meminta bagaimana “perkara sedang berjalan” dengannya, kata Cohen.

Pecker menjawab: “‘Kami mengawal hal ini, dan kami akan menguruskan ini,'” kata Cohen memberi keterangan.

Cohen juga berkata dia bersama Trump ketika Trump bercakap dengan Pecker melalui telefon speaker di pejabat Menara Trump-nya.

“David menyatakan ia akan menelan kos $150,000 untuk mengawal cerita itu,” kata Cohen. Dia mengutip Trump sebagai berkata: “Tiada masalah, saya akan menguruskan.” Maksudnya bahawa pembayaran akan diganti.

Untuk meletakkan asas bahawa perjanjian itu dilakukan dengan sokongan Trump, pendakwa menimbulkan keterangan daripada Cohen yang dirancang untuk menunjukkan Trump sebagai pengurus tangan yang mana Cohen kadang-kadang berbohong dan menindas orang lain, termasuk wartawan.

“Apabila dia akan menugaskan anda dengan sesuatu, dia kemudian akan berkata, ‘Kepihakkan saya. Beritahu saya apa yang berlaku,'” kata Cohen memberi keterangan. Dia berkata itu terutamanya “jika ada perkara yang mengganggu dia.”

“Jika dia mengetahuinya melalui cara lain, itu tidak akan berjalan dengan baik untuk anda,” kata Cohen memberi keterangan.

Peguam pertahanan telah menyiapkan soal silang yang menyakitkan terhadap Cohen, memberitahu juri semasa ucapan pembukaan bahawa dia adalah “penipu yang mengaku” dengan “obsesi untuk mendapatkan Presiden Trump.” Selain mempersembahkannya sebagai tidak boleh dipercayai, mereka juga dijangka mempersembahkannya sebagai dendam, balas dendam dan didorong agenda.

Pendakwa berharap untuk cuba memudahkan serangan itu dengan mengakui jenayah masa lalu Cohen kepada juri semasa ucapan pembukaan dan bergantung kepada saksi lain yang keterangan, mereka berharap, akan menyokong keterangan Cohen. Mereka termasuk seorang bagi pihak Daniels dan McDougal, serta Pecker dan Daniels.

Peranan Cohen sebagai saksi utama pendakwaan memperkukuhkan penghancuran hubungan timbal balik yang bermanfaat. Selepas rumah dan pejabat Cohen diserbu oleh FBI pada 2018, Trump membanjiri dia dengan kasih sayang di media sosial, memuji dia sebagai “orang yang baik dengan keluarga yang hebat” dan meramalkan – dengan salah – bahawa Cohen tidak akan “berpaling”.

Beberapa bulan kemudian, Cohen melakukan persis itu, membuat pengakuan bersalah pada Ogos itu kepada tuduhan pilihan raya persekutuan di mana dia terlibat Trump. Pada masa itu, hubungan sudah putus, dengan Trump memaparkan di platform media sosial yang dikenali sebagai Twitter: “Jika sesiapa sedang mencari peguam yang baik, saya dengan kuat mencadangkan anda tidak mengekalkan perkhidmatan Michael Cohen!”

Cohen kemudian bahawa dia telah mengejar atas nama Trump semasa panasnya kempen Republikan 2016. Dia berkata dia berbohong untuk konsisten dengan “mesej politik” Trump.

Dia dihukum penjara tiga tahun, tetapi

Sejak perpecahan lelaki itu, Cohen muncul sebagai pengkritik Trump yang tidak kenal lelah dan kadang-kadang kasar, baru-baru ini muncul minggu lalu dalam TikTok langsung memakai baju dengan gambar menyerupai Trump dengan tangan terkunci, di belakang batang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.