The Brothers Sun. Michelle Yeoh sebagai Mama Sun dalam episod 101 dari The Brothers Sun. Cr. Courtesy of Netflix © 2023

(SeaPRwire) –   Pada suatu masa antara umur 40 hingga 50 tahun, apabila rakan lelaki mereka masih mendapat watak sebagai wira dan watak utama dalam filem romantik, kebanyakan wanita di Hollywood dipindahkan ke watak sokongan yang paling membosankan: ibu seseorang. Tetapi, pada usia 61 tahun, Michelle Yeoh tidaklah bintang biasa. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beliau telah mengubahsuai arketip yang lapuk itu mengikut imejnya yang tegas. Daripada persembahan mempesonanya sebagai Eleanor Young dalam Crazy Rich Asians hingga wataknya sebagai Evelyn Wang dalam Everything Everywhere All at Once, Yeoh tidak hanya memainkan watak ibu; beliau mengubahsuai matriark.

Wataknya dalam The Brothers Sun, siri aksi komedi Netflix 8 episod ciptaan Byron Wu dan Brad Falchuk yang kerap bekerjasama, meneruskan tradisi yang menakjubkan ini. Pada pandangan pertama, Eileen Sun (atau Mama Sun) milik Yeoh adalah jenis yang sering dilihat: ibu imigran yang melabur semua tenaganya untuk kejayaan generasi seterusnya. Akhirnya, bagaimanapun, cita-citanya sendiri – dan dorongannya yang tidak berbelas kasihan untuk mencapainya – menjadi fokus. Ia adalah pelakonan dan pelakonan ini, berbanding laluan yang lebih diramalkan anak-anak lelakinya, yang menjadikan siri ini lebih daripada sekadar spektakel yang menyeronokkan, walaupun terlalu panjang.

The Brothers Sun. (Kiri ke kanan) Sam Song Li sebagai Bruce Sun, Michelle Yeoh sebagai Mama Sun, Justin Chien sebagai Charles Sun dalam episod 105 dari The Brothers Sun. Cr. Courtesy of Netflix © 2023

The Brothers Sun adalah kisah dua separuh keluarga nuklear yang tinggal beribu batu jarak. Di rumah kecil Los Angeles, Eileen menjaga Bruce (Sam Song Li), pelajar perubatan yang kikuk. Yang tidak diketahui olehnya ialah Bruce menggunakan wang yuran pengajiannya untuk membiayai hobinya yang sebenar: lakonan improvisasi. Yang tidak diketahui oleh Bruce pula ialah bapa yang berpisah darinya, dikenali dalam dunia jenayah Taiwan sebagai Big Sun (Johnny Kou), mengendalikan empayar jenayah yang berkuasa, Naga Permata – dan telah melatih seorang adik lelaki Bruce tidak bertemu sejak kecil, Charles (Justin Chien), untuk menjadi pembunuh mahir. Bertahun-tahun dahulu, keluarga Sun berpecah kerana keselamatan. Falsafah mereka: “Lindungi keluarga.”

Ini tepat apa yang dilakukan Charles apabila tiba di LA selepas menyaksikan satu cubaan ke atas nyawa bapanya – di apartmen mewah sendiri di Taipei – yang telah meninggalkan Big Sun dalam koma. Dia di sini untuk bertindak sebagai pengawal badan Eileen, walaupun dia dan Bruce masih belum mengetahui betul-betul apa yang membuat ibunya begitu bernilai kepada bapa mereka. (Petunjuk: Bukan kerana dia begitu dicintai.) Dan kerana musuh Charles telah menjejaki pergerakannya, hanya masa sebelum dia mula membunuh penyerang di dapur ibunya dan Sun terpaksa menerangkan kepada Bruce bahawa dia adalah waris kepada empayar jenayah.

Sementara itu, terdesak untuk mendapatkan semula wang yuran salah guna, Bruce dengan berat hati bersetuju membantu kawan baiknya yang bodoh tetapi setia, TK (Joon Lee), menjual dadah, sebahagian daripada operasi berskala kecil yang tidak akan dicatatkan dalam radar Naga Permata.

The Brothers Sun. (Kiri ke kanan) Sam Song Li sebagai Bruce Sun, Justin Chien sebagai Charles Sun dalam episod 106 dari The Brothers Sun. Cr. Michael Desmond/Netflix © 2023

Cepat, lucu dan penuh adegan berlawan tangan yang canggih, episod pertama memberangsangkan. Berkat pelakon yang berbakat dan urutan tindakan liar, siri ini kekal agak menyeronokkan sepanjang. The Brothers Sun juga bijak menyentuh percanggahan dalaman stereotaip Asia yang mereduktif yang dipaparkan Hollywood – “orang pandai” berbanding gangster kejam berbanding yang dipanggil “orang Asia” – tanpa memuji diri untuk kritikan yang tajam. Walau bagaimanapun, dalam separuh kedua musim, apabila masa episod memanjang ke lebih satu jam dan soalan siapa yang mengejar keluarga Sun menarik pihak penguatkuasa undang-undang, vigilante, dan lebih lagi, walaupun urutan berlawan terbaik masih segar, ia mula kelihatan seolah-olah wujud, sebahagiannya, untuk mengisi cerita yang lebih sesuai untuk filem cetera.

Drama keluarga TV yang hebat – The Sopranos, Succession, The Americans – cenderung memperoleh keabadian mereka dengan memberi setiap ahli keluarga utama dengan personaliti dan motivasi yang tersendiri dan kompleks. Tetapi di sini, hubungan adik-beradik Sun kebanyakannya adalah perkara biasa pasangan lucu (walaupun obsesi Charles yang bergerak untuk memanggang dan nada kesedihan dalam persembahan Chien memperkompleksikan watak yang memperoleh nama panggilan Chairleg sebagai remaja muda kerana membunuh beramai-ramai pembunuh dengan hanya alat itu semasa jamuan tengah hari keluarga dim sum). Big Sun kebanyakannya menjadi watak jahat kartun. Kami mengetahui butir-butir lucu tentang askar dan musuh Sun, tanpa benar-benar mengenali mereka.

The Brothers Sun. (Kiri ke kanan) Michelle Yeoh sebagai Mama Sun, Justin Chien sebagai Charles Sun dalam episod 103 dari The Brothers Sun. Cr. Michael Desmond/Netflix © 2023

Pengecualian adalah Eileen. Wu dan Falchuk mengumpulkan bilik penulis semua Asia, dan kesan pilihan itu kelihatan paling kukuh dalam watak yang tahu bagaimana untuk memanfaatkan kuasa lembut dalam dunianya. Dia kelihatan mengenali semua orang dalam komuniti Cina dan Taiwan di LA, dari pemilik restoran ke ibu tua bermain mahjong ke “Bibi Cathy sepupu Grandma Joy” yang mengesyorkan pemilik kedai haiwan curang bersedia untuk memberi makan mayat kepada haiwan. Dan dia menggunakan sambungan itu untuk mengumpul maklumat rahsia, dengan senyap memperkukuh pengaruhnya sendiri.

Sulit untuk membayangkan pelakon lain menghidupkan watak ini sepenuhnya atau sebijak Yeoh. Tentu sahaja, dia diberi peluang berlawan – secara menakjubkan. Tentu saja menakjubkan dalam cara yang terpesong apabila anak lelakinya pulang satu malam untuk mendapati ibunya mengambil bor kuasa ke atas mayat. Namun apa yang lebih menakjubkan ialah ketelusan Yeoh, yang mengeluarkan keazaman, menyatukan dua sisi wanita yang pada masa yang sama, ibu yang melindungi berlebihan dan senjata rahsia empayar triad utama Taipei. Apabila datang ke melindungi keluarga, lelaki di sekelilingnya tiada apa berbanding Mama Sun yang hebat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.